Σε μία πρωτοφανή επιχείρηση ελέγχου της ενημέρωσης και μετά από αρκετές καταγγελίες για την ΕΡΤ επί προεδρίας Κωνσταντίνου Ζούλα, το ΕΣΡ καλεί την ΕΡΤ1 για ακρόαση, για διατάξεις που αφορούν «μετάδοση πληροφοριών χωρίς να έχουν ελεγχθεί», «αληθή, ακριβή και πλήρη μετάδοση των γεγονότων» και «ακρίβεια, αντικειμενικότητα και πολυμέρεια των δελτίων ειδήσεων». Παράλληλα, εξηγήσεις ζητούνται και για την προβολή δύο ταινιών.

Σύμφωνα με στήλη της εφημερίδας «Το Παρόν», η Ραδιοτηλεοπτική Αρχή ζητάει από την ΕΡΤ  την «παροχή διευκρινίσεων σχετικά με ενδεχόμενη παράβαση  περί σήμανσης και προστασίας ανηλίκων τηλεθεατών,  ευπρέπειας και καλαισθησίας για τις ξένες ταινίες  «MIEHEN TYÖ»  και «Bachelorette» που μεταδόθηκαν από την ΕΡΤ2 κάποια στιγμή το 2016. Ταυτόχρονα ζητάει διευκρινήσεις από την ΕΡΤ1  «σχετικά με ενδεχόμενη παράβαση των διατάξεων που αφορούν»  τη μη μετάδοση πληροφοριών χωρίς να έχουν ελεγχθεί, τη μετάδοση των  γεγονότων πρέπει να είναι αληθής, ακριβής και πλήρης και την ακρίβεια, αντικειμενικότητα και πολυμέρεια των δελτίων ειδήσεων. Σύμφωνα με το e-tetRadio, το δελτίο που αφορά η εν λόγω κλήση μεταδόθηκε στις 22 Αυγούστου του 2019.

Υπενθυμίζεται ότι με το πρώτο Προεδρικό Διάταγμα επί κυβέρνησης ΝΔ μεταφέρθηκαν οι αρμοδιότητες της Γενικής Γραμματείας Ενημέρωσης στον πρωθυπουργό. Έτσι, ο Κυριάκος Μητσοτάκης φαίνεται να έχει αναλάβει την εποπτεία των δημόσιων μέσων ενημέρωσης, δηλαδή της ΕΡΤ και του Αθηναϊκού – Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων.