Καθώς παραμένει ανοιχτό το ζήτημα της σύνδεσης του Ταμείου Ανάκαμψης της ΕΕ με το κράτος δικαίου κάθε χώρας, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο φαίνεται ότι θα ζητήσει περαιτέρω διευκρινήσεις για την παραπάνω συσχέτιση, όπως ανέφερε ο πρόεδρος του Κοινοβουλίου, Νταβίντ Σασόλι.

Υπερίσχυσε η γραμμή λιτότητας με μνημονιακό «μανδύα» για το Ταμείο Ανάκαμψης της ΕΕ (UPD)

Μάλιστα, το Politico.eu, σχολιάζει ότι το Κοινοβούλιο θα μπορούσε να ασκήσει βέτο στη συμφωνία, και ότι οι ευρωβουλευτές σχεδιάζουν να αναβάλλουν τη συγκατάθεση τους για τα δύο πακέτα, μέχρι να λάβουν μια «ικανοποιητική συμφωνία» για τις λεπτομέρειές των πακέτων.

«Πρέπει να δούμε ακριβώς ποια παρεμβατικά μέτρα πρέπει να χρησιμοποιηθούν για να υποστηριχθεί κάτι τέτοιο», δήλωσε. «Δεν μπορούμε να στηρίξουμε μία μείωση των προσδοκιών μας για κοινές αξίες».

Σε συνολικό επίπεδο, μια μερίδα των ευρωβουλευτών φαίνεται ότι αντιτίθεται στις περικοπές που έγιναν στη συμφωνία της Συνόδου, ενώ κάποιοι ζητούν καθαρότερες γραμμές σχετικά με τον μηχανισμό -«φρένο», ο οποίος θα αποτελεί δικλίδα ασφαλείας σε περίπτωση που κράτη-μέλη παραβιάζουν το κράτος Δικαίου.

Διευκρινήσεις ζητούνται και για τους «ίδιους πόρους», μια πρόταση χρηματοδότησης του κοινού χρέους που θα εκδώσει η ΕΕ για την αντιμετώπιση της πανδημίας. Οι προτάσεις αφορούν την επιβολή φόρου άνθρακα στα σύνορα της ΕΕ αλλά και την εφαρμογή ψηφιακού φόρου στα κέρδη των πολυεθνικών της τεχνολογίας, όπως για παράδειγμα η Facebook, κάτι που έχει δημιουργήσει τριγμούς με τις ΗΠΑ.

Ωστόσο, σύμφωνα με το δημοσίευμα, η κίνηση του Κοινοβουλίου μπορεί να θεωρηθεί συμβολική σε μεγάλο βαθμό, δεδομένου του πολιτικού κινδύνου να εμποδιστεί μια ιστορική συμφωνία που επιτεύχθηκε μετά από πέντε ημέρες διαπραγματεύσεων από τους κορυφαίους ηγέτες της Ευρώπης. Κάτι τέτοιο θα εκθέσει επίσης το Κοινοβούλιο για καθυστέρηση ή διακοπή ενός σχεδίου που έχει σχεδιαστεί για να βοηθήσει τις ευρωπαϊκές οικονομίες να ξεπεράσουν τις καταστροφικές συνέπειες της πανδημίας του κορονοϊού.

Υπενθυμίζεται ότι μετά από τέσσερις μέρες διαπραγματεύσεων οι ηγέτες της ΕΕ κατέληξαν σε συμφωνία για το λεγόμενο Ταμείο Ανάκαμψης ύψους 750 δισεκατομμυρίων ευρώ, ποσό που θεωρητικά θα δοθεί στις χώρες της ΕΕ για τις επιπτώσεις της πανδημίας του κορονοϊού.

Κάλπικα δισεκατομμύρια

Η συμφωνία αφορά σε ένα πακέτο επιχορηγήσεων ύψους 390 δισ. ευρώ και δάνεια με μνημονιακούς όρους που ανέρχονται στα 360 δισ. ευρώ. Πρόκειται για πολύ σημαντική αλλαγή από τα 500 δισεκατομμύρια ευρώ σε επιχορηγήσεις και 250 δισεκατομμύρια ευρώ σε δάνεια, που είχε αρχικά προταθεί από την Κομισιόν.

Αυτό «μεταφράζεται» σε ψαλίδισμα κατά 22% στις επιχορηγήσεις έναντι της αρχικής πρότασης και για να ισορροπήσει το συνολικό ποσό, παραμένοντας στα 750 εκατ. ευρώ, τα δάνεια πάνε 44% παραπάνω από την αρχική συζήτηση που είχε γίνει.

Σε ερώτηση σχετικά με τον αν το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο θα μπορούσε να εμποδίσει τη συμφωνία της Συνόδου Κορυφής, ο Σασόλι ανέφερε ότι είναι αποφασισμένος να διασφαλίσει ότι το Κοινοβούλιο θα αντιμετωπιστεί με σεβασμό.

«Μη αποδεκτές οι περικοπές για την έρευνα και το Erasmus»

Την ίδια ώρα, χαρακτήρισε ως μη αποδεκτές τις περικοπές για την έρευνα και το πρόγραμμα Erasmus στον προϋπολογισμό της ΕΕ. «Δεν μπορούμε να κάνουμε περικοπές από την έρευνα, τους νέους ανθρώπους και το Erasmus, δεν μπορούμε», πρόσθεσε.

«Για την επίτευξη της συμφωνίας θυσιάστηκαν ή υπέστησαν περικοπές, σημαντικά προγράμματα για την εκπαίδευση, την έρευνα και την καινοτομία (Horizon, Erasmus), ενώ το πρόγραμμα EU4Health των 9δις για την Υγεία, εξαφανίστηκε. Για ποια ιστορική ημέρα για την Ευρώπη μιλάμε», έγγραψε η δημοσιογράφος Μαρία Δεναξά.

«Υπάρχει μια πρόταση στο τραπέζι, αλλά θα θέλαμε να τη βελτιώσουμε, κυρίως προσπαθώντας να δώσουμε απαντήσεις σε κάποιες από τις περικοπές που έχουμε κρίνει ως αδικαιολόγητες», δήλωσε κατά τη διάρκεια της χθεσινής συνέντευξης τύπου.

Επιπλέον, ανέφερε ότι το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο είναι «πολύ ικανοποιημένο» με το πακέτο των 750 δισ. για την αντιμετώπιση των οικονομικών συνεπειών της πανδημίας του κορονοϊού, αλλά ότι θα χρειαστούν διαπραγματεύσεις για τον προϋπολογισμό προτού τον εγκρίνει το Κοινοβούλιο.

Σύμφωνα με τον Σασόλι, η τελική ψήφος για τα δύο πακέτα (750 δισ. και 1,1 δισ. προϋπολογισμός της ΕΕ) θα δοθεί σε περίπου δύο μήνες.

Σημειώνεται ότι οι επιδοτήσεις θα ξεκινήσουν από το 2021 και έπειτα.

Θετικό deal με «θλιβερές» περικοπές

Την Τρίτη η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, έκανε λόγο για «θλιβερές» περικοπές καθώς μίλησε με θετικά λόγια σχετικά με τη συμφωνία της Συνόδου.

Ερωτηθείσα σχετικά με τις προϋποθέσεις που απαιτούνται για να λαμβάνει κάθε χώρα το «πακέτο» που της αναλογεί, η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν επισήμανε ότι «το εθνικό σχέδιο ανάκαμψης είναι σημαντικό» και διευκρίνισε πως «σε ευρωπαϊκό επίπεδο ζητάμε να μπει επάνω η Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία, η μάχη για την κλιματική αλλαγή, η ψηφιοποίηση που σημαίνει εκσυγχρονισμός και η ανθεκτικότητα, τα μαθήματα που αντλήσαμε από την κρίση».

Αναφερόμενη στην επιτήρηση των εθνικών προγραμμάτων, η επικεφαλής της Κομισιόν επισήμανε ότι «όσον αφορά στην ίδια τη διαδικασία, φυσικά η Κομισιόν παρακολουθεί, θα συζητάμε την πρόοδο με τα κράτη-μέλη και στη συνέχεια κάθε φορά που θα επιτυγχάνεται ένας στόχος θα γίνεται η εκταμίευση της απαραίτητης δόσης από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή».

Η συμφωνία θα μπορούσε να επιτευχθεί «με καλύτερους όρους» δήλωσε η επικεφαλής της ΕΚΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, προσθέτοντας ότι θα προτιμούσε το ποσοστό των επιχορηγήσεων να ήταν μεγαλύτερο σε σχέση με τα δάνεια, άποψη εναρμονισμένη με την αρχική πρόταση της Κομισιόν για 500 δισ. ευρώ επιχορηγήσεων και 250 δισ. ευρώ σε δάνεια. «Θα μπορούσε να είναι καλύτερη, εντούτοις είναι ένα πολύ φιλόδοξο εγχείρημα», ανέφερε.