Επικριτικός σε σχέση με τους χειρισμούς της κυβέρνησης στην οικονομία εμφανίστηκε ο Αλέξης Τσίπρας σε συνέντευξή του στο Ισπανικό Πρακτορείο Ειδήσεων (EFE).

«Κατάφεραν να κάνουν το αδιανόητο, πήραν μια οικονομία που σημείωνε ανάπτυξη για 12 συνεχόμενα τρίμηνα και την έφεραν ξανά σε ύφεση, πριν από το ξέσπασμα του covid-19 και τα επακόλουθα μέτρα lockdown», σχολίασε.

Στη συνέχεια, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ κατηγόρησε τη ΝΔ για σχέσεις με συμφέροντα, χαρακτηρίζοντας τη ΝΔ «ένα διεφθαρμένο κόμμα που βύθισε την Ελλάδα σε βαθιά ύφεση, επειδή ενδιαφέρονται να εκπροσωπήσουν μόνο τα συμφέροντα των ελίτ».

Πρόσθεσε πως «πήραν μια χώρα με αυξανόμενο ΑΕΠ και μειούμενη ανεργία και κατάφεραν να τα αντιστρέψουν σε μόλις 6 μήνες» και «τώρα βρισκόμαστε στα πρόθυρα μιας επικείμενης καταστροφής και οι προβλέψεις ύφεσης δείχνουν ότι στο τέλος του 2020 το ΑΕΠ μας θα συρρικνωθεί τουλάχιστον κατά 10%».

«Βέβαια, στηρίζονται σθεναρά από σχεδόν όλα τα ΜΜΕ, που επανειλημμένα αποκρύπτουν το πραγματικό τους πρόσωπο. Άλλα τα προβλήματα των ανθρώπων είναι μια πραγματικότητα και όχι μια εικόνα στην οθόνη», τόνισε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Υπογράμμισε σχετικά με τον ΣΥΡΙΖΑ ότι «θα έρθει ξανά η στιγμή για αυτούς που έχουν αποδείξει ότι γνωρίζουν τη δουλειά. Μια προοδευτική κυβέρνηση που θα εξασφαλίσει κοινωνική δικαιοσύνη, βιώσιμη ανάπτυξη και μια καλύτερη ζωή για τον κάθε Έλληνα και την κάθε Ελληνίδα».

Μιλώντας για το τι πέτυχε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, ο κ. Τσίπρας ανέφερε ότι ανέλαβε μια χώρα «που ήταν πρακτικά χρεοκοπημένη, βυθισμένη σε ύφεση και λιτότητα για 5 συναπτά έτη, με ποσοστό ανεργίας στο 27% και έναν λαό εντελώς καταρρακωμένο» και «μετά από τέσσερα χρόνια, η Ελλάδα επέστρεψε στην ανάπτυξη, η ανεργία μειώθηκε στο 18% και καταφέραμε να διασφαλίσουμε 37 δισεκατομμύρια, που βάλαμε στην άκρη ως “μαξιλάρι” ρευστότητας». Σημείωσε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ απέδειξε ότι «δεν χρειάζεται να καταστρατηγήσεις τα εργασιακά δικαιώματα για να πετύχεις ανάπτυξη», αλλά ότι αντίθετα, «καταφέραμε ενισχύσουμε την ανάπτυξη μειώνοντας την ανεργία και προστατεύοντας τα δικαιώματα των εργαζομένων».

«Να μην παραμείνει παγιδευμένη η Ευρώπη στη συνεχή κρίση που δημιουργεί ο νεοφιλευθερισμος και ο δεξιός λαϊκισμός»

Αναφορικά με το ρόλο της Ευρώπης εξέφρασε την πεποίθηση ότι «η Ευρώπη τώρα έχει μια άνευ προηγουμένου ευκαιρία να λειτουργήσει ως σύνολο, με όρους αλληλεγγύης και συνεργασίας». Τόνισε ότι «τώρα είναι η στιγμή για προοδευτικές δυνάμεις να αγωνιστούν για μια πραγματικά κοινωνική Ευρώπη». «Πρέπει να τονώσουμε το ευρωπαϊκό ιδεώδες με τρόπο ώστε η Ευρώπη να μην παραμείνει παγιδευμένη στη συνεχή κρίση που δημιουργεί ο νεοφιλευθερισμος και ο δεξιός λαϊκισμός κατά την τελευταία δεκαετία», είπε.

Για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις και για ευρύτερα θέματα εξωτερικής πολιτικής, στάθηκε στην «υπευθυνότητα» της Συμφωνίας των Πρεσπών της κυβέρνησης του. «Στο όραμά μας», υπογράμμισε, «η Ελλάδα είναι μια χώρα που προωθεί την ειρήνη, το διεθνές δίκαιο και τη συνεργασία. Μια ισχυρή χώρα, με αυτοπεποίθηση, που δεν απειλεί κανέναν αλλά δεν δέχεται και απειλές από οποιονδήποτε». Αντιπαρέβαλε τη στάση του ΣΥΡΙΖΑ σε αυτά τα θέματα από εκείνη που ακολούθησε η ΝΔ όταν ήταν στην αντιπολίτευση. Τόνισε ότι είναι καταστροφικό να διεξάγει κανείς μια λαϊκιστική αντιπολίτευση, ιδιαίτερα δεδομένου ότι οι απειλές αυξάνονται ταχέως έναντι τόσο των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Ελλάδας όσο και της σταθερότητας και ασφάλειας στην περιοχή».

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης έκανε λόγο για «ολοένα και πιο επιθετική συμπεριφορά της Τουρκίας, σχετιζόμενη με την έρευνα για υδρογονάνθρακες στην υφαλοκρηπίδα μας», επισημαίνοντας τις «εκατοντάδες υπερπτήσεις πάνω από ελληνικά νησιά», καθώς και την «εργαλειοποίηση των προσφύγων και μεταναστών από την Τουρκία». Αυτή η κατάσταση, υπογράμμισε, «πρέπει να αντιμετωπιστεί από τη χώρα μου και την ΕΕ συνολικά, με αποφασιστικότητα και ξεκάθαρο μήνυμα». «Το ελληνικό μήνυμα τον Μάρτιο -όταν η Τουρκία παραβίασε κατάφωρα τη Δήλωση ΕΕ-Τουρκίας και έθεσε σε κίνδυνο τη ζωή ανθρώπων, ωθώντας μετανάστες να περάσουν τα χερσαία σύνορά μας- ήταν ότι αυτό είναι απαράδεκτο και επικίνδυνο», τόνισε.

Πέτσας: «Δυσφημεί την Πατρίδα μας στο εξωτερικό» ο Τσίπρας

«Ο πανικός του κ. Τσίπρα από τις αλλεπάλληλες αποκαλύψεις τον σέρνει σε νέες αθλιότητες» σχολίασε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, σε δήλωσή του για τη συνέντευξη του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ στο Ισπανικό Πρακτορείο Ειδήσεων.

«Την ώρα που η Ελλάδα ανακτά το κύρος της και χαρακτηρίζεται διεθνώς, ως μια χώρα πρότυπο στην αντιμετώπιση της παγκόσμιας κρίσης του κορονοϊού, ο κ. Τσίπρας δυσφημεί την Πατρίδα μας στο εξωτερικό. Όσο για την αναφορά του σε “διεφθαρμένο κόμμα”, ας κοιτάξει δίπλα του», πρόσθεσε.

Απελευθέρωση των εργασιακών σχέσεων και «η υποβάθμιση της ποιότητας των παρεχόμενων σπουδών» βλέπει ο Τσίπρας για το σχέδιο Κεραμέως

Σε άλλη συνάντηση, εν όψει και της επικείμενης νομοθετικής πρωτοβουλίας για την Ιδιωτική Εκπαίδευση που θα τεθεί προς διαβούλευση τις προσεχείς ημέρες, σφοδρή επίθεση εξαπέλυσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία σε συνάντηση που είχε με το προεδρείο της Ομοσπονδίας Ιδιωτικών Εκπαιδευτικών Λειτουργών Ελλάδας (ΟΙΕΛΕ), υπογραμμίζοντας πως στόχος του σχεδίου νόμου είναι η απελευθέρωση των εργασιακών σχέσεων και απολύσεων των εκπαιδευτικών και «η υποβάθμιση της ποιότητας των παρεχόμενων σπουδών».

Το σχέδιο της Κεραμέως για «πιο ευέλικτα ιδιωτικά σχολεία» και διασφάλιση εργασίας με ελεύθερες απολύσεις

«Θα βρεθούμε ριζικά απέναντι σε αυτό το νομοσχέδιο, που πάει πάρα πολύ πίσω τη δημόσια εκπαίδευση και βεβαίως το θέμα της εργασίας των ιδιωτικών εκπαιδευτικών» σημείωσε κ. Τσίπρας.

Επιπλέον, σχολίασε ότι το ν/σ δεν «έρχεται τυχαία κατακαλόκαιρο» και τόνισε ότι τέτοιες «απαιτήσεις σχολαρχών» έρχονταν και στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ «μέσω της τρόικας, όχι από τους σχολάρχες κατευθείαν, γιατί εμείς δεν έχουμε τέτοιου είδους σχέσεις.

Ο Τσίπρας σημείωσε ότι υπάρχουν δύο «προβληματικά ζητήματα» με το νομοσχέδιο. «Το ένα που αφορά τους ιδιωτικούς εκπαιδευτικούς, που πλέον απελευθερώνονται οι σχέσεις εργασίας με ό,τι αυτό μπορει να σημαίνει, οι συμβάσεις, οι απολύσεις…».

Το δεύτερο, πρόσθεσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, «είναι ότι ουσιαστικά η μεταφορά της εποπτείας από το υπουργείο Παιδείας στο υπουργείο Εργασίας σηματοδοτεί και την “αποδέσμευση” των όρων λειτουργίας, που θα οδηγήσει στην υποβάθμιση της ποιότητας των παρεχόμενων σπουδών».

Από την πλευρά του ο πρόεδρος της ΟΙΕΛΕ, κ. Κουρουτός, σημείωσε πως «εμείς θέλουμε ένα σχολείο να λειτουργεί υπό την εποπτεία του κράτους με συγκεκριμένους κανόνες κι αυτό ανατρέπεται σήμερα και θα μας βρει απέναντι».