Υπενθυμίζουμε ότι τον Νοέμβριο του 2020, η κυβέρνηση επικαλούμενη την πανδημία πήρε την πολιτική απόφαση να μην τιμηθεί η επέτειος του Πολυτεχνείου, επιβάλλοντας απαγόρευση συναθροίσεων. Τότε, κατά την διάρκεια της αστυνομικής επίθεσης, συνελήφθη ο διαδηλωτής Ορέστης Καττής στην πυλωτή του σπιτιού του, αφού οι δυνάμεις της αστυνομίας επιτέθηκαν στη μητέρα και την αδερφή του.

Η αδερφή του, Λυδία Καττή, συνελήφθη με άλλους φίλους της οικογένειας που συγκεντρώθηκαν αμέσως μετά έξω από το ΑΤ Κολωνού, όπου ο πατέρας Καττής υπέστη ισχαιμικό επεισόδιο μετά από ακόμα μια αστυνομική επίθεση στο πρόσωπό του.

Η υπόθεση είχε προγραμματιστεί να εκδικαστεί την Τετάρτη 13 Οκτωβρίου, σε δύο διαφορετικές υποθέσεις. Η συνήγορος των δύο αδερφών Αντ. Λεκάκη ζήτησε συνεκδίκαση των δύο υποθέσεων, με το αίτημά της να γίνεται δεκτό.

Στην υπόθεση υπάρχουν τέσσερις μάρτυρες κατηγορίας, όλοι τους αστυνομικοί, και δεκαεπτά μάρτυρες υπεράσπισης. Η διαδικασία ξεκίνησε με την κατάθεση ενός αστυνομικού, ο οποίος ήταν στην ομάδα ΔΡΑΣΗ που συνέλαβε τον Καττή, δίχως ωστόσο να ολοκληρωθεί λόγω τήρησης του ωραρίου από τη γραμματέα της έδρας.