Προς άρση των αποκλεισμών που αντιμετωπίζουν τα διεμφυλικά πρόσωπα στον χώρο εργασίας οδεύει η κοινωνία, καθώς για πρώτη φορά – μετά από συστηματική προσπάθεια του συλλόγου υποστήριξης διεμφυλικών προσώπων –  το πρόγραμμα θέσεων απασχόλησης ανέργων του ΟΑΕΔ επεκτείνεται και συμπεριλαμβάνει και τα τρανς άτομα. Ρεπορτάζ της Κέλλυς Χεινοπώρου για τον Ant1, παρουσίασε τη Ραφαέλα, την πρώτη που είδε την ζωή της να αλλάζει.

«Τελευταία φορά που είχαμε συναντήσει την Ραφαέλα Μουζακίτη, τρανς εργάτρια του σεξ, ήταν τον περασμένο Οκτώβρη, στην Συγγρού, εκεί που χρόνια εξέδιδε τον εαυτό της για να επιβιώσει, καθώς δεν μπορούσε να βρει πουθενά εργασία» αναφέρει το ρεπορτάζ. Πλέον εργάζεται στον Πειραιά, σε κατάστημα ηλεκτρικών ειδών. «90% πληρώνει το κράτος μισθό και ασφαλιστικές εισφορές, είναι για δυο χρόνια και είναι σημαντικό να βοηθήσεις ανθρώπους, να τους δώσεις μια δεύτερη ευκαιρία», λέει χαρακτηριστικά ο εργοδότης της, Σταύρος Πουλικαράκος.

Το «Ειδικό Πρόγραμμα ενίσχυσης εργοδοτών» περιλαμβάνει την πρόσληψη 2.000 ανέργων Ατόμων με Αναπηρίες (ΑμεΑ), Απεξαρτημένων από εξαρτησιογόνες ουσίες, Αποφυλακισμένων, Νεαρών Παραβατικών Ατόμων ή Νεαρών Ατόμων που βρίσκονται σε κοινωνικό κίνδυνο, γυναικών θυμάτων έμφυλης βίας, θυμάτων ενδοοικογενειακής βίας και διεμφυλικών προσώπων.

Τα διεμφυλικά άτομα θα πρέπει να προσκομίσουν:

  • Σε περίπτωση που έχουν ήδη μεταβάλει τα στοιχεία τους μέσω της διαδικασίας του ν. 4491/2017 (Α’ 152): Νέα ληξιαρχική πράξη και μεταβολή καταχώρησης στη Δημόσια Οικονομική Υπηρεσία (Δ.Ο.Υ.).
  • Σε περίπτωση που δεν έχουν μεταβάλει τα στοιχεία τους μέσω της διαδικασίας του ν. 4491/2017 (Α’ 152): Υπεύθυνη Δήλωση στην οποία θα δηλώνεται ότι: είναι διεμφυλικό πρόσωπο και ότι ο ατομικός και εσωτερικός τρόπος αυτοπροσδιορισμού του φύλου του που αποτελεί θεμελιώδες χαρακτηριστικό της υπόστασής του ως πρόσωπο σύμφωνα με τις διατάξεις του ν. 4491/2017 (Α’ 152) δεν ανήκει στο καταχωρισμένο φύλο κατά τη γέννηση.