Διέψευσε δηλώσεις υπουργών του ο Μητσοτάκης με τον υποχρεωτικό εμβολιασμό
Σε αλλαγή πλεύσης υποχρεώνονται Άδωνις Γεωργιάδης, Μάκης Βορίδης, Θάνος Πλεύρης και Γιάννης Οικονόμου σε ό,τι αφορά στον υποχρεωτικό εμβολιασμό. Η ανακοίνωση του Κυριάκου Μητσοτάκη – στην εισαγωγική του τοποθέτηση κατά την έναρξη του υπουργικού συμβουλίου – περί επιβολής διοικητικού προστίμου ύψους 100 ευρώ τον μήνα για όσους δεν έχουν κλείσει ραντεβού πρώτης δόσης μέχρι τις 16 Ιανουαρίου δεν αιφνιδίασε μόνο τον κόσμο, αλλά και τους υπουργούς του, συμπεριλαμβανομένου και του κυβερνητικού εκπροσώπου.
Οι Άδωνις Γεωργιάδης, Μάκης Βορίδης, Θάνος Πλεύρης και Γιάννης Οικονόμου δεν άφηναν μέχρι πρότινος κανένα περιθώριο για υποχρεωτικό εμβολιασμό, ωστόσο διαψεύστηκαν. Στις 24 Νοεμβρίου, ο Άδωνις Γεωργιάδης απέκλειε το ενδεχόμενο του υποχρεωτικού εμβολιασμού, τονίζοντας πως σε «καμιά ευρωπαϊκή χώρα αυτή τη χρονική στιγμή δεν έχει προχωρήσει σε ένα πλήρες απαγορευτικό και σε υποχρεωτικό εμβολιασμό πέραν της Αυστρίας».
Ο υπουργός Ανάπτυξης έλεγε τότε στον ραδιοφωνικό σταθμό του ΣΚΑΪ, δικαιολογώντας την πρόθεση της κυβέρνησης να μην προχωρήσει σε υποχρεωτικό εμβολιασμό πως «η τραυματική εμπειρία στο Μπέργκαμο σόκαρε την κοινωνία, αλλά και την συσπείρωσε ως προς τον εμβολιασμό», σημειώνοντας ωστόσο πως «ούτε η κυβέρνηση Ντράγκι έχει προχωρήσει σε υποχρεωτικό εμβολιασμό παρά μόνο στους υγειονομικούς».
Στις 6 Νοεμβρίου ο Μάκης Βορίδης έλεγε στον ΑΝΤ1 ότι αποκλείεται να υπάρξει υποχρεωτικός εμβολιασμός, εκτοξεύοντας τα «βέλη» τους προς τον ΣΥΡΙΖΑ. Ο υπουργός Εσωτερικών είχε ρωτηθεί σχετικά, τονίζοντας πως η υποχρεωτικότητα αφορά και θα αφορά και στο μέλλον μόνο τους υγειονομικούς.
Λίγες μέρες νωρίτερα και συγκεκριμένα τέλη Οκτωβρίου ο Θάνος Πλεύρης εξέφραζε την αντίθεσή του στην επιβολή υποχρεωτικότητας εμβολιασμού με ηλικιακά κριτήρια, απορρίπτοντας και το σενάριο για υποχρεωτικό εμβόλιο στους άνω των 60.
«Κάποιος που προτείνει ότι άνω των 60 να έχουμε υποχρεωτικό εμβολιασμό, πρέπει να μας πει: Εννοεί ότι θα πηγαίνουμε με τη σύριγγα και θα τον εμβολιάζουμε θέλει δε θέλει; Εννοεί ότι θα έρθουμε να του πούμε ότι εσύ που δεν εμβολιάζεσαι άνω των 60 δεν θα παίρνεις τα άλλα φάρμακά σου και θα τα πληρώνεις;», έλεγε.
Κι έπειτα, επικαλούμενος και την ιδιότητά του ως νομικού, τόνιζε ότι «η κυβέρνηση λειτουργεί με βάση τις συνταγματικές ισορροπίες» και με επίκληση στη «συνταγματική τάξη», δήλωνε ότι «βάζουμε υποχρεωτικότητα» «όπου πραγματικά υπάρχει ο κίνδυνος της δημόσιας Υγείας και όχι ο κίνδυνος της ατομικής επιλογής», φέρνοντας ως παράδειγμα τους υγειονομικούς και όσους «περιθάλπουν ευπαθείς ομάδες».
Στις 3 Νοεμβρίου ο Γιάννης Οικονόμου, με την ιδιότητα του κυβερνητικού εκπροσώπου, δηλαδή της επίσημης «φωνής» της κυβέρνησης, έλεγε ότι ο υποχρεωτικός εμβολιασμός δεν μπορεί να προσφέρει κάτι. ««Όπως αναλύουμε τα δεδομένα εμβολιασμού τώρα, η εκτίμηση που υπάρχει είναι ότι η υποχρεωτικότητα δεν μπορεί να προσφέρει κάτι. Όταν την επιβάλει κανείς πρέπει να έχει ταυτόχρονα δίπλα και την ποινή. Η κυβέρνηση εκεί που ήταν αυτονόητο ότι χρειάζεται υποχρεωτικότητα για να προφυλάξει το σύστημα, δηλαδή στους υγειονομικούς, από την αρχή πήρε την απόφαση και την εφάρμοσε».
Θυμίζεται πως:
Για τους πολίτες άνω των 60 ετών θα πρέπει να έχουν δρομολογήσει το ραντεβού τους για την πρώτη δόση μέχρι την 16η Ιανουαρίου 2022. Σε διαφορετική περίπτωση, θα τους επιβάλλεται σε μηνιαία βάση διοικητικό πρόστιμο ύψους 100 ευρώ, το οποίο το οποίο θα βεβαιώνεται άμεσα από την ΑΑΔΕ και θα κατευθύνεται σε ειδικό ταμείο χρηματοδότησης των νοσοκομείων ως «αντίτιμο υγείας».
Σύμφωνα με την προωθούμενη ρύθμιση ειδικά για τον μήνα Ιανουάριο το πρόστιμο καθορίζεται στα 50 ευρώ ενώ αν τα υπόχρεα πρόσωπα εμβολιαστούν εντός του πρώτου 15νθημέρου των επόμενων μηνών το πρόστιμο (μηνιαίο) θα μειώνεται κατά 50%.
Δεν έχουν υποχρέωση εμβολιασμού:
(α) όσοι έχουν νοσήσει και για διάστημα εκατόν ογδόντα (180) ημερών από τη νόσηση και
(β) όσοι έχουν αποδεδειγμένους λόγους υγείας που εμποδίζουν τη διενέργεια του εμβολίου.