Διαστάσεις φαίνεται να λαμβάνει η έρευνα για τη χειραγώγηση των επιτοκίων Libor στη διατραπεζική αγορά μετά το πρόστιμο των 450 εκατ. δολαρίων που επιβλήθηκε στη βρετανική τράπεζα Barclays με την παρέμβαση της βρετανικής κυβέρνησης και τη στενή παρακολούθηση των εξελίξεων από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή
 
Ο Βρετανός πρωθυπουργός, Ντέιβιντ Κάμερον κάλεσε χθες τη διοίκηση της Barclays να απαντήσει σε “σοβαρά ερωτήματα”, αφότου έρευνα κατέληξε στο συμπέρασμα ότι χειραγώγησε τα διατραπεζικά επιτόκια χορηγήσεων επί σειρά ετών, σύμφωνα με τον ημικρατικό ραδιοτηλεοπτικό οργανισμό BBC.
 
Από την πλευρά του, ο Βρετανός υπουργός Οικονομικών, Τζορτζ Οσμπορν δήλωσε ότι οι βρετανικές αρχές θα επιδιώξουν να εξακριβώσουν ποια στελέχη της Barclays γνώριζαν τις προσπάθειες χειραγώγησης των επιτοκίων Libor, προειδοποιώντας ταυτόχρονα ότι ενδέχεται να ακολουθήσουν ποινικές διώξεις.
 
“Σε ό,τι αφορά στον διευθύνοντα σύμβουλο της Barclays, οφείλει να δώσει απαντήσεις σε ορισμένα πολύ σοβαρά ερωτήματα. Τι γνώριζε και πότε το γνώριζε; Ποιος από τη διοίκηση της Barclays είχε αναμειχθεί στην υπόθεση της χειραγώγησης και άρα ποιος οφείλει να πληρώσει το τίμημα;”, τόνισε ο Οσμπορν, μιλώντας στη Βουλή των κοινοτήτων. Προσέθεσε δε, ότι η Barclays δεν έδρασε μόνη και γι' αυτό οι ελεγκτικές αρχές συνεχίζουν να ερευνούν τη συμπεριφορά σε έναν αριθμό χρηματοπιστωτικών θεσμών.
 
Η Barclays κλήθηκε την Τετάρτη να καταβάλει ποσό ύψους 450 εκατ. δολαρίων στις αμερικανικές και βρετανικές αρμόδιες χρηματοοικονομικές αρχές, στο πλαίσιο διακανονισμού μετά τις κατηγορίες σε βάρος της ότι χειραγώγησε τα επιτόκια Libor στη διατραπεζική αγορά. Η μετοχή της Barclays υποχώρησε περίπου 9% χθες, γεγονός που σημαίνει ότι η χρηματιστηριακή αξία της τράπεζας είναι κατά 1,4 δισ. στερλίνες χαμηλότερη από το κλείσιμο της Τετάρτης.
 
Πιέσεις όμως δέχθηκαν και άλλες τράπεζες, όπως Lloyds Banking Group και Royal Bank of Scotland, από τη στιγμή που οι ρυθμιστικές αρχές και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού επιβεβαίωσαν ότι και άλλοι traders είναι αναμεμειγμένοι στην υπόθεση χειραγώγησης των διατραπεζικών επιτοκίων που χρησιμοποιούνται στις καθημερινές συναλλαγές, όπως στην αγορά στέγης.
 
“Οι τράπεζες είναι σαφές ότι λειτουργούν με συντονισμένο τρόπο. Φοβάμαι ότι η υπόθεση δεν τελειώνει εδώ και πιθανότατα να διαπιστώσουμε ότι ενέχονται και άλλες τράπεζες”, είπε χαρακτηριστικά ο Αντριου Τέρι, πρόεδρος της Επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής των Κοινοτήτων.