Αναλυτικότερα, σύμφωνα με το Al Jazeera από ώρα σε ώρα αναμένονται τα πλάνα με τους ακτιβιστές να φτάνουν στο λιμάνι του Ασντόντ, όπου θα συλληφθούν και θα κρατούνται μέχρι την απέλασή τους. Πριν απελαθούν, θα υποχρεωθούν να δουν πλάνα από την επίθεση της 7ης Οκτώβρη.

Συγκεκριμένα, νωρίτερα σήμερα ο Ισραηλινός υπουργός Άμυνας, Γιοάβ Κατζ, συνεχάρη τον ισραηλινό στρατό για την «άμεση» κατάληψη του Madleen.

Σε ανάρτησή του στην πλατφόρμα X, ο Κατζ ανέφερε ότι έχει δώσει εντολή στο στρατό να προβάλλει ένα βίντεο που καταγράφει την επίθεση της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου στους ακτιβιστές που κρατούνται, μόλις φτάσουν στο λιμάνι του Ασντόντ στο Ισραήλ.

Επανέλαβε επίσης αβάσιμους ισχυρισμούς ότι η Σουηδή ακτιβίστρια Γκρέτα Τούνμπεργκ – η οποία επέβαινε στο Madleen – είναι «αντισημιτική» και υποστηρίζει τη Χαμάς.

Ο Κατζ δήλωσε ότι θα ήταν «κατάλληλο» η Τούνμπεργκ και οι υπόλοιποι ακτιβιστές να παρακολουθήσουν πλάνα από τις «αποτρόπαιες πράξεις» που διαπράχθηκαν κατά την επίθεση της 7ης Οκτωβρίου.

Οι ακτιβιστές, μεταξύ των οποίων και ένας ευρωβουλευτής, κατηγορούνται ότι είναι υποστηρικτές της Χαμάς, τρομοκράτες και αντισημίτες.

ΟΗΕ: «Η άρση του αποκλεισμού αποτελεί νομικό καθήκον για τα κράτη και ηθική επιταγή για όλους μας»

Η ειδική εισηγήτρια των Ηνωμένων Εθνών, Φραντσέσκα Αλμπανέζε, ζήτησε την απελευθέρωση του πληρώματος του Madleen.

Σε ανάρτησή της στην πλατφόρμα X, δήλωσε: «Το Madleen πρέπει να απελευθερωθεί άμεσα», προσθέτοντας ότι «η άρση του αποκλεισμού αποτελεί νομικό καθήκον για τα κράτη και ηθική επιταγή για όλους μας».

«Κάθε μεσογειακό λιμάνι θα πρέπει να στείλει πλοία με βοήθεια, αλληλεγγύη και ανθρωπιά προς τη Γάζα. Θα πλεύσουν μαζί — ενωμένα, θα είναι ακατανίκητα», τόνισε.

Η Αλμπανέζε ήταν σε επαφή με το πλήρωμα του Madleen όταν αυτό συνελήφθη.

Διεθνής Αμνηστία: «Το Ισραήλ παραβίασε το διεθνές δίκαιο»

Η Άγκνες Καλαμάρντ, γενική γραμματέας της Διεθνούς Αμνηστίας, καταδίκασε την αναχαίτιση του Madleen από το Ισραήλ, υποστηρίζοντας ότι «παραβιάζει το διεθνές δίκαιο».

«Ως δύναμη κατοχής (όπως αναγνωρίζεται από το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης), το Ισραήλ έχει νομική υποχρέωση να διασφαλίζει ότι οι άμαχοι στη Γάζα έχουν επαρκή τρόφιμα και φάρμακα. Έπρεπε να επιτρέψει στο Madleen να παραδώσει τις ανθρωπιστικές προμήθειες στη Γάζα», ανέφερε σε ανάρτησή της στην πλατφόρμα X.

Η Καλαμάρντ απηύθυνε επίσης έκκληση προς άλλες χώρες να κάνουν «πολύ περισσότερα απ’ όσα έχουν κάνει μέχρι σήμερα».

«Υφίσταται μια συνεχιζόμενη γενοκτονία. Στρατιωτική κατοχή. Απαρτχάιντ. Οι Παλαιστίνιοι στη Γάζα λιμοκτονούν. Οι ανθρωπιστικοί εργάτες στοχοποιούνται. Η ανθρωπιστική βοήθεια εμποδίζεται», πρόσθεσε.

The LEFT: Εκτός ισραηλινών χωρικών υδάτων η αναχαίτιση – Σαφής παραβίαση του διεθνούς δικαίου

Η ευρωομάδα «The Left» καταδίκασε την κατάσχεση του Madleen από το Ισραήλ ως «κατηγορηματική παραβίαση του διεθνούς δικαίου».

«Αυτή η αναχαίτιση, που πραγματοποιήθηκε εκτός των ισραηλινών χωρικών υδάτων, συνιστά σαφή παραβίαση του διεθνούς δικαίου, συμπεριλαμβανομένου του ναυτικού και ανθρωπιστικού δικαίου», ανέφερε η ομάδα The Left στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, που αριθμεί 46 μέλη.

«Η σύλληψη των μελών του πληρώματος και η κατάσχεση βοήθειας που προοριζόταν για έναν πληθυσμό που βρίσκεται σε άμεση ανθρωπιστική ανάγκη είναι απαράδεκτη και αποτελεί σαφώς μέρος μιας ευρύτερης στρατηγικής για την πείνα και τη σφαγή των Παλαιστινίων στη Γάζα, ενώ ταυτόχρονα κρύβει τα ισραηλινά εγκλήματα πολέμου από τον κόσμο», πρόσθεσε.

Η ομάδα κάλεσε «την Ευρωπαϊκή Ένωση, τα Ηνωμένα Έθνη και ολόκληρη τη διεθνή κοινότητα να καταδικάσουν έντονα αυτήν την παράνομη κράτηση, να απαιτήσουν την άμεση και άνευ όρων απελευθέρωση όλων των μελών του πληρώματος και να ζητήσουν από τις ισραηλινές αρχές να επιτρέψουν την άμεση και ανεμπόδιστη είσοδο ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα».

«Η αλληλεγγύη δεν είναι έγκλημα, η γενοκτονία είναι», κατέληξε. «Ελευθερώστε το πλήρωμα της νηοπομπής Ελευθερίας.»

Γάλλος ΥΠΕΞ: «Επιθυμούμε να διευκολύνουμε την άμεση επιστροφή των έξι Γάλλων πολιτών»

Η Γαλλία επιθυμεί να «διευκολύνει την άμεση επιστροφή» των έξι Γάλλων πολιτών που επέβαιναν στο Madleen, δήλωσε ο Υπουργός Εξωτερικών Ζαν-Νοέλ Μπαρό.

«Από τη στιγμή που το πλοίο [Madleen] δέχθηκε επιβίβαση [από τον IDF], ζητήσαμε να μπορέσουμε να ασκήσουμε προξενική προστασία και να τους επισκεφθούμε μόλις φτάσουν σε ισραηλινό έδαφος», ανέφερε σε δήλωσή του προς τα μέσα ενημέρωσης, «προκειμένου να διαπιστώσουμε την κατάστασή τους και να διευκολύνουμε την άμεση επιστροφή τους στη Γαλλία».

Σουηδική κυβέρνηση: Θα παρασχεθεί υποστήριξη στους Σουηδούς πολίτες του Madleen αν τη χρειαστούν

Υπάρχει μια μικρή αντίδραση, σύμφωνα με το Al Jazeera, από την σουηδική κυβέρνηση. Το υπουργείο Εξωτερικών έχει δηλώσει ότι η [Γκρέτα] Τούνμπεργκ και οποιοιδήποτε άλλοι Σουηδοί πολίτες βρίσκονται στο πλοίο θα τους παρασχεθεί υποστήριξη, αν τη χρειαστούν.

Ωστόσο, όπως μεταδίδει το πρακτορείο ειδήσεων, το τι ακριβώς περιλαμβάνει αυτή η υποστήριξη είναι μάλλον ασαφές. Προς το παρόν, η αντίδραση στη Σουηδία εξαρτάται αρκετά από το πολιτικό φάσμα, από αριστερά έως δεξιά.

Αν κοιτάξει κανείς τις πιο αριστερές εφημερίδες, η είδηση είναι πρώτο θέμα, με τίτλο ότι έχουν φυλακιστεί και απήχθησαν.

Σε άλλες εφημερίδες, η είδηση μπορεί να είναι δεύτερο ή τρίτο θέμα.

Η Ισπανία καλεί σε εξηγήσεις Ισραηλινό διπλωμάτη για την αναχαίτιση του πλοίου Madleen

Σύμφωνα με την ισπανική εφημερίδα El País και το Al Jazeera Arabic, που επικαλούνται πηγή του ισπανικού Υπουργείου Εξωτερικών, ο Ισραηλινός διπλωμάτης στην Ισπανία κλήθηκε από την κυβέρνηση της Μαδρίτης προκειμένου να δώσει εξηγήσεις επισήμως για την αναχαίτιση του πλοίου Madleen από τις ισραηλινές δυνάμεις.

Η Ισπανία έχει εκφράσει έντονη κριτική για τον πόλεμο του Ισραήλ στη Γάζα και, τον Απρίλιο, ακύρωσε συμφωνία ύψους 7,5 εκατομμυρίων δολαρίων για την αγορά πυρομαχικών από το Ισραήλ.

Τουρκικό ΥΠΕΞ: «Ακόμη μια φορά που αποδεικνύει το Ισραήλ ότι λειτουργεί ως τρομοκρατικό κράτος»

Το Υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας καταδίκασε την αναχαίτιση του πλοίου με ανθρωπιστική βοήθεια προς τη Γάζα από το Ισραήλ, στο οποίο επέβαιναν και Τούρκοι ακτιβιστές.

Σε ανακοίνωσή του, το υπουργείο χαρακτήρισε την κίνηση αυτή «σαφή παραβίαση του διεθνούς δικαίου» που «για ακόμη μια φορά αποδεικνύει ότι το Ισραήλ λειτουργεί ως τρομοκρατικό κράτος».

«Οι επιθετικές και παράνομες ενέργειες του Ισραήλ δεν θα φιμώσουν τις φωνές που στέκονται υπέρ της ανθρώπινης αξιοπρέπειας και των παγκόσμιων αξιών», ανέφερε η ανακοίνωση.

Χαμάς: Χαιρετίζουμε τους γενναίους ακτιβιστές – «Οργανωμένη κρατική τρομοκρατία»

Η οργάνωση εξέδωσε ανακοίνωση καταγγέλλοντας την κατάληψη του ανθρωπιστικού πλοίου με προορισμό τη Γάζα από το Ισραήλ, χαρακτηρίζοντας την ενέργεια αυτή ως «οργανωμένη κρατική τρομοκρατία».

«Χαιρετίζουμε τους γενναίους ακτιβιστές από διάφορες εθνικότητες που στάθηκαν θαρραλέα απέναντι στις απειλές και επιβεβαίωσαν πως η Γάζα δεν είναι μόνη», αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Η Χαμάς δήλωσε ότι η αποστολή του Madleen και άλλες ανθρωπιστικές νηοπομπές προς τη Γάζα από την Αλγερία, την Τυνησία και την Ιορδανία αποτελούν «ζωντανή μαρτυρία της αποτυχίας» της «προπαγανδιστικής μηχανής» του Ισραήλ.

Η οργάνωση ζήτησε επίσης την απελευθέρωση των ακτιβιστών και κάλεσε τα Ηνωμένα Έθνη να καταδικάσουν την κατάληψη.

«Η κατάληψη του Madleen δεν θα φιμώσει τη φωνή των ελεύθερων, ούτε θα σταματήσει τη διαρκώς αυξανόμενη παγκόσμια αλληλεγγύη προς τη Γάζα», δήλωσε η Χαμάς.

Κίνημα Μουτζαχεντίν: «Κατάφωρη παραβίαση όλων των διεθνών κανόνων και νόμων – Να απελευθερωθούν άμεσα!»

Σε ανακοίνωσή της, η παλαιστινιακή οργάνωση δήλωσε ότι «καταδικάζει σθεναρά τη βάρβαρη επίθεση» κατά του Madleen, χαρακτηρίζοντάς την «πράξη διεθνούς πειρατείας» και «κατάφωρη παραβίαση όλων των διεθνών κανόνων και νόμων».

Ζήτησε από το Ισραήλ να «απελευθερώσει άμεσα» το πλήρωμα, το οποίο –όπως ανέφερε– «διακινδύνευσε τη ζωή του ανταποκρινόμενο στη φωνή της ελεύθερης συνείδησης, της ηθικής και των ανθρώπινων αξιών», τις οποίες το Ισραήλ παραβιάζει στη Γάζα.

Η οργάνωση κάλεσε τους λαούς όλου του κόσμου να συνεχίσουν «να διοργανώνουν εκδηλώσεις και νηοπομπές που εκφράζουν τη συλλογική συνείδηση σε υποστήριξη και αλληλεγγύη προς τον λαό μας στη Γάζα».

Al Haq: «Το Ισραήλ δεν έχει νομική εξουσία να περιορίζει την πρόσβαση στην Παλαιστίνη»

Η οργάνωση για τα δικαιώματα των Παλαιστινίων, Al-Haq καταδίκασε έντονα την «παράνομη αναχαίτιση» του Madleen από το Ισραήλ σε διεθνή ύδατα, ζητώντας την «άμεση απελευθέρωση όλων των κρατουμένων».

«Το Ισραήλ δεν έχει νομική εξουσία να περιορίζει την πρόσβαση στην Παλαιστίνη, καθώς αυτό αποτελεί αποκλειστικό δικαίωμα του παλαιστινιακού λαού», ανέφερε η οργάνωση ανθρωπίνων δικαιωμάτων με έδρα τη Ραμάλα σε ανακοίνωσή της.

«Η πρόκληση λιμού από το Ισραήλ ως εργαλείο γενοκτονίας, καθώς και ο αποκλεισμός της Γάζας, στοχεύουν στην απομόνωση, τον κατακερματισμό και την καταστροφή του παλαιστινιακού λαού.»

Iράν: Η επίθεση θεωρείται μορφή πειρατείας

Το Ιράν καταδίκασε την αναχαίτιση από το Ισραήλ ενός πλοίου ανθρωπιστικής βοήθειας με προορισμό τη Γάζα, που μετέφερε διεθνείς ακτιβιστές, χαρακτηρίζοντάς την πράξη πειρατείας.

«Η επίθεση σε αυτή τη νηοπομπή, δεδομένου ότι συνέβη σε διεθνή ύδατα, θεωρείται μορφή πειρατείας σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο», δήλωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών του Ιράν, Εσμαΐλ Μπακαΐ, σε δημοσιογράφους στην Τεχεράνη.

Εβραϊκό Συμβούλιο της Αυστραλίας: «Η αυστραλιανή κυβέρνηση να παρέμβει άμεσα και να εξασφαλίσει την άμεση απελευθέρωσή τους»

Το Εβραϊκό Συμβούλιο της Αυστραλίας εξέφρασε «σοβαρές ανησυχίες για τους ακτιβιστές που επέβαιναν στη νηοπομπή Ελευθερίας προς τη Γάζα», μετά την αναχαίτιση και επιβίβασή της από τις ισραηλινές δυνάμεις.

«Καλούμε την αυστραλιανή κυβέρνηση να παρέμβει άμεσα για να εξασφαλίσει την άμεση απελευθέρωση του σκάφους και την ασφάλεια του πληρώματος», δήλωσε η Σάρα Σβαρτς, εκτελεστική διευθύντρια του Συμβουλίου, σε ανακοίνωσή της.

Η Σβαρτς πρόσθεσε ότι «το Ισραήλ έχει ιστορικό δολοφονιών ακτιβιστών που προσπαθούν να μεταφέρουν ανθρωπιστική βοήθεια στη Γάζα και δεν μπορεί να θεωρηθεί αξιόπιστο για την ασφάλεια του πληρώματος της νηοπομπής».

Καταδίκασε επίσης τη «συνεχιζόμενη αδράνεια των δυτικών κυβερνήσεων» απέναντι στις παραβιάσεις του διεθνούς δικαίου από το Ισραήλ.

«Έχουν περάσει μήνες χωρίς ουσιαστική ανθρωπιστική βοήθεια στη Γάζα, και οι Παλαιστίνιοι βρίσκονται πλέον αντιμέτωποι με άμεσο κίνδυνο λιμοκτονίας και θανάτου», δήλωσε η Σβαρτς.

Ο David Shoebridge από το Κόμμα των Πρασίνων της Αυστραλίας δήλωσε:

«Η επίθεση του ισραηλινού στρατού σε ένα πλοίο γεμάτο άοπλους ακτιβιστές που μετέφεραν τρόφιμα και φάρμακα στη Γάζα αποτελεί ξεκάθαρη παραβίαση του διεθνούς δικαίου.»

Ο Shoebridge πρόσθεσε ότι η επίθεση «πρέπει να καταδικαστεί σθεναρά και να έχει συνέπειες», καλώντας την αυστραλιανή κυβέρνηση να «επιβάλει άμεσα κυρώσεις στη βιομηχανία όπλων του Ισραήλ και στην κυβέρνηση Νετανιάχου».