Δικαστήριο του Ριάντ έριξε στα «μαλακά» τους κατηγορούμενους για τη δολοφονία του Τζ. Κασόγκι στην πρεσβεία της Σ. Αραβίας τον Οκτώβριο του 2018. Το δικαστήριο καταδίκασε οκτώ άτομα σε ποινές φυλάκισης από επτά έως 20 χρόνια, αναθεωρώντας την καταδίκη σε θάνατο σε πέντε εξ αυτών που είχε αποφασίσει άλλο δικαστήριο. Στους πέντε είχε ήδη δώσει χάρη ο ισχυρός άνδρας της Σαουδικής Αραβίας Μοχάμεντ Μπιν Σαλμάν, που φέρεται να είναι αυτός που έδωσε την εντολή της δολοφονίας του δημοσιογράφου.
Σύμφωνα με πληροφορίες του Αljazeera, οργανώσεις για τα ανθρώπινα δικαιώματα κατηγορούν τη Σ. Αραβία για «κουκούλωμα» της υπόθεσης, τονίζοντας πως η δίκη πραγματοποιήθηκε κεκλεισμένων των θυρών και χωρίς να δοθεί πρόσβαση σε δημοσιογράφους προκειμένου να μαθευτούν λεπτομέρειες της υπόθεσης.
Φίλος της οικογένειας του Κασόγκι, δήλωσε στο πρακτορείο πως η απόφαση ελήφθη κάτω από «περίεργες συνθήκες», επισημαίνοντας πως το πτώμα του δολοφονημένου Κασόγκι δεν έχει βρεθεί ακόμα. «Το κυριότερο είναι να υπάρξουν απαντήσεις για το που βρίσκεται το πτώμα του.
Μετά την απόφαση για αυτές τις ποινές υποθέτω πως έχουν ανακαλύψει το που βρίσκεται το πτώμα του, αλλά αυτό είναι κάτι που δεν έχει γίνει γνωστό. Η όλη υπόθεση μου δείχνει πως υπάρχει παραπλάνηση και χειραγώγηση σχετικά με την απόφαση του δικαστηρίου. Υπήρξε παρέμβαση για να μην κινηθεί περαιτέρω η οικογένεια και γνωρίζοντας τους, μπορώ να πω ότι δεν ήταν μια απόφαση που πήραν από επιλογή τους».
Αξιωματούχος του ΟΗΕ τόνισε πως η δίκη δεν πραγματοποιήθηκε υπό καθεστώς διαφάνειας, ενώ δεν διενεργήθηκαν έλεγχοι σχετικά με ενδεχόμενη εμπλοκή του πρίγκιπα Μοχάμεντ Μπιν Σαλμάν, που φέρεται να είναι αυτός που έδωσε την εντολή της δολοφονίας του δημοσιογράφου.
Η σύντροφος του Κασόγκι έκανε λόγο για εμπαιγμό του συστήματος δικαιοσύνης. «Η απόφαση του δικαστηρίου αποτελεί κοροϊδία απέναντι στο σύστημα δικαιοσύνης. Οι Αρχές της Σαουδικής Αραβίας έκλεισαν την υπόθεση, χωρίς να γίνει ενημερώσει τον κόσμο για το ποιος είναι υπεύθυνος για τη δολοφονία του Τζαμάλ. Ποιος σχεδίασε τη δολοφονία, ποιος έδωσε τη διαταγή και που βρίσκεται το πτώμα του; Αυτά είναι τα σημαντικότερα ερωτήματα που έχουν τεθεί και μένουν αναπάντητα».
Ο Κρίστοφ Ντελουάρ, γενικός γραμματέας της οργάνωσης «Δημοσιογράφοι χωρίς Σύνορα», αποδοκίμασε την απόφαση του δικαστηρίου. «Η δίκη διεξήχθη κεκλεισμένων των θυρών και κατά συνέπεια δεν τηρήθηκαν οι στοιχειώδεις αρχές της δικαιοσύνης. Η δίκη αυτή, χωρίς ακροατήριο και χωρίς δημοσιογράφους, δεν επέτρεψε να μάθουμε την αλήθεια και να καταλάβουμε τι συνέβη στις 2 Οκτωβρίου 2018 στο προξενείο της Σαουδικής Αραβίας στην Κωνσταντινούπολη και ποιος είχε δώσει την εντολή».
Αξιωματούχος της τουρκικής κυβέρνησης δήλωσε στο τουρκικό πρακτορείο Anadolu πως οι τουρκικές αρχές δεν είχαν την ευκαιρία να διερευνήσουν την υπόθεση λόγω των εμποδίων που έβαλε η κυβέρνηση της Σ. Αραβίας.
«Δεν γνωρίζουμε ακόμη τι έγινε με τη δολοφονία του, ούτε το αν βρέθηκε το πτώμα του, δεν ξέρουμε ποιος διέταξε τη δολοφονία του και αν υπήρχαν τοπικοί συνεργάτες. Έχουμε νομική και ηθική υποχρέωση να εξερευνήσουμε περαιτέρω την υπόθεση ώστε να αποδοθεί δικαιοσύνη. Αυτός είναι ο μόνος τρόπος για να μην επαναληφτεί κάτι παρόμοιο στο μέλλον».