Όπως μεταδίδει το BBC, το ανώτατο δικαστήριο του ΟΗΕ δήλωσε ότι η κατοχή των παλαιστινιακών εδαφών από το Ισραήλ και οι βίαιες αρπαγές γης από Εβραίους εποίκους, αλλά και η εκμετάλλευση των φυσικών πόρων στα παλαιστινιακά εδάφη είναι αντίθετη προς το διεθνές δίκαιο, σε μια γνωμοδότηση-ορόσημο.

Η συμβουλευτική γνωμοδότηση του ΔΔΧ δεν είναι νομικά δεσμευτική, αλλά εξακολουθεί να έχει σημαντική πολιτική βαρύτητα. Σηματοδοτεί την πρώτη φορά που το Διεθνές Δικαστήριο διατυπώνει θέση σχετικά με τη νομιμότητα της 57χρονης κατοχής.

Η επιτροπή που απαρτίζεται από 15 δικαστές από όλο τον κόσμο δήλωσε επίσης ότι η χρήση των φυσικών πόρων ήταν ασυμβίβαστη με τις υποχρεώσεις της βάσει του διεθνούς δικαίου ως κατοχική δύναμη.

Το Ισραήλ κατέλαβε τη Δυτική Όχθη, την ανατολική Ιερουσαλήμ και τη Λωρίδα της Γάζας το 1967, με τους Παλαιστίνιους να διεκδικούν και τις τρεις περιοχές για τη δημιουργία ενός ανεξάρτητου κράτους.

«Οι ισραηλινοί οικισμοί στη Δυτική Όχθη και την Ανατολική Ιερουσαλήμ και το καθεστώς που συνδέεται με αυτούς έχουν δημιουργηθεί και διατηρούνται κατά παράβαση του διεθνούς δικαίου», δήλωσε ο πρόεδρος του δικαστηρίου, Ναουάφ Σαλάμ, καθώς εξέδιδε τη γνωμοδότηση στο Παλάτι της Ειρήνης στη Χάγη.

Τον Ιανουάριο, το δικαστήριο διέταξε το Ισραήλ να περιορίσει τις επιθέσεις του στη Γάζα και τον Μάιο διέταξε τη χώρα να σταματήσει αμέσως τη στρατιωτική της επίθεση στην πόλη Ράφα, στη νότια Γάζα.

Η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ το 2022 ζήτησε από το δικαστήριο να γνωμοδοτήσει σχετικά με τις νομικές συνέπειες της «παρατεταμένης κατοχής, του εποικισμού και της προσάρτησης» από το Ισραήλ εδαφών που κατακτήθηκαν στον πόλεμο του 1967 στη Μέση Ανατολή, συμπεριλαμβανομένης της Δυτικής Όχθης, της Γάζας και της Ανατολικής Ιερουσαλήμ.

Το Ισραήλ θεωρεί την κατεχόμενη Δυτική Όχθη ως αμφισβητούμενο έδαφος, και έχει επιτρέψει σε εκατοντάδες χιλιάδες Εβραίους να εγκατασταθούν εκεί τις τελευταίες δεκαετίες. Επίσης, προσάρτησε την Ανατολική Ιερουσαλήμ σε μια κίνηση που δεν συγκέντρωσε ευρεία διεθνή αναγνώριση. Αποσύρθηκε από τη Γάζα το 2005, αλλά απέκλεισε την περιοχή – μαζί και τα συνοριακά περάσματα στην Αίγυπτο – για 17 χρόνια αφότου η Χαμάς ανέλαβε τον έλεγχό της το 2007.

Το δικαστήριο πραγματοποίησε ακροάσεις τον Φεβρουάριο στο Παλάτι της Ειρήνης, και το Ισραήλ δεν εμφανίστηκε φυσικά σε εκείνη τη συνεδρίαση, αλλά κατέθεσε εισήγηση με την οποία απέρριπτε την εγκυρότητα της διαδικασίας ως μεροληπτική. Ο υπουργός Εξωτερικών της Παλαιστινιακής Αρχής, Ριγιάντ αλ Μαλίκι, είπε στο δικαστήριο ότι το Ισραήλ έχει υποβάλει τους Παλαιστίνιους σε διακρίσεις δεκαετιών, αφήνοντάς τους με την επιλογή «εκτοπισμός, υποταγή ή θάνατος».

Κατά τη διάρκεια αρκετών ημερών, εκπρόσωποι περισσοτέρων των 50 χωρών μίλησαν στις ακροάσεις. Οι περισσότεροι τάχθηκαν στο πλευρό των Παλαιστινίων εκπροσώπων, και μόνο λίγοι ομιλητές, συμπεριλαμβανομένων εκείνων από τις Ηνωμένες Πολιτείες, τη Βρετανία και την Ουγγαρία – μεταξύ των παραδοσιακών συμμάχων του Ισραήλ – τάχθηκαν στο πλευρό του Ισραήλ.

Ένας αξιωματούχος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ των ΗΠΑ υποστήριξε, ενώπιον του δικαστηρίου, ότι η πολιτική του Ισραήλ έναντι των Παλαιστινίων καθορίζεται από τις «πολύ πραγματικές ανάγκες ασφαλείας» του.