Σύμφωνα με το Telesur, στόχος της εκδήλωσης είναι να διαδοθεί ένα μήνυμα ένωσης για όλους τους λαούς του κόσμου μέσα από τις τέχνες, ελευθερία σκέψης και δράσης για ζωή, ενώ με την ευκαιρία αυτή θα γίνει αφιέρωμα στον Γερμανό θεατρικό συγγραφέα και ποιητή Μπέρτολτ Μπρεχτ, με την επιλογή αρκετών σκηνών από τα πιο αντιπροσωπευτικά έργα του.

«Θέλαμε να αποτίσουμε φόρο τιμής στον μεγαλύτερο εκπρόσωπο του παγκόσμιου επικού θεάτρου, αφού αυτή είναι η ιδέα του φεστιβάλ, που είναι να παρουσιάσει ένα πολιτικό, συνειδητό, κριτικό, διαυγές θέατρο για όλους τους θεατές της Βενεζουέλας», δήλωσε η σκηνοθέτις Τζέρικο Μοντίγια στο πρακτορείο.

Ο υπουργός Πολιτισμού της Βενεζουέλας, Ερνέστο Βιλέγκας, είπε ότι παρουσιάστηκαν 189 θεατρικές προτάσεις σε όλη τη χώρα, οι οποίες ξεπέρασαν κάθε προσδοκία και δεσμεύτηκε ότι όλα αυτά τα έργα θα ανέβουν.

Το Προοδευτικό Φεστιβάλ εντάσσεται στις δραστηριότητες που πραγματοποιήθηκαν στη Βενεζουέλα για δύο σημαντικά γεγονότα: τα 30 χρόνια από την πολιτικοστρατιωτική εξέγερση της 4ης Φεβρουαρίου, η οποία γέννησε επτά χρόνια αργότερα την Μπολιβαριανή Επανάσταση, και την απόπειρα πραξικοπήματος κατά του διοικητή Ούγκο Τσάβες, στις 11 Απριλίου 2002.

Κατά τη διάρκεια αυτών των ημερών, ο πολιτισμός θα στείλει ένα μήνυμα ειρήνης στον κόσμο και θα χρησιμεύσει για τον διάλογο στη διαδικασία αποκατάστασης των διμερών σχέσεων μεταξύ Κολομβίας και Βενεζουέλας, οι οποίες θα ανακτηθούν από τις 7 Αυγούστου, όταν ο Γκουστάβο Πέτρο αναλάβει την προεδρία της χώρας αυτής, ειδικός προσκεκλημένος του φεστιβάλ, αναφέρει το Telesur.