Τον γύρο του κόσμου κάνουν οι εξελίξεις σχετικά με την δολοφονία του Γ. Καραϊβάζ, με διεθνείς οργανισμούς να αναμεταδίδουν τις πληροφορίες που έρχονται στο φως της δημοσιότητας. Το Διεθνές Ινστιτούτο Τύπου, με εκτενή ανακοίνωσή του αναφέρεται σε όλα τα δεδομένα που έχουν ανακύψει έως τώρα σχετικά με την στυγνή δολοφονία και εφιστά την προσοχή στις ελληνικές αρχές για την εξονυχιστική διερεύνηση του εγκλήματος.
Ειδικότερα, εκτός από την αναφορά στο ευρύτερο έργο και στις συνθήκες θανάτου και του Γ. Καραϊβάζ, η ανακοίνωση τoυ Διεθνούς Ινστιτούτου επεκτείνεται στην δολοφονία του ερευνητή δημοσιογράφου Σωκράτη Γκιόλια, το 2010, η οποία δεν διαλευκάνθηκε ποτέ, καθώς και στην απόπειρα κατά του Στέφανου Χίου. Σημειώνεται πως εάν επιβεβαιωθεί η ύπαρξη κινήτρου, η δολοφονία του Γ. Καραϊβάζ θα αποτελέσει την πρώτη στοχευμένη δολοφονία δημοσιογράφου στην Ευρωπαϊκή Ένωση μετά από τρία χρόνια.
«Πολλές οργανώσεις που ασχολούνται με την ελευθερία του Τύπου, συμπεριλαμβανομένου του Διεθνούς Ινστιτούτου Τύπου (IPI) και του MFRR, (σ.σ. ενός πανευρωπαϊκού μηχανισμού που παρακολουθεί, παρακολουθεί και ανταποκρίνεται σε παραβιάσεις της ελευθερίας του Τύπου και των μέσων ενημέρωσης στα κράτη μέλη της ΕΕ και στις υποψήφιες χώρες), συνεπικουρουμενες από τον Οργανισμό για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη τον Οργανισμό (ΟΑΣΕ) προτρέπουν τις ελληνικές αρχές να διασφαλίσουν ότι η έρευνα διεξάγεται με τη μέγιστη προσοχή και λεπτομέρεια και την αστυνομία να αποδείξει γρήγορα το κίνητρο πίσω από την επίθεση. Εάν η ύπαρξη κινήτρου επιβεβαιωθεί, θα είναι η πρώτη στοχευμένη δολοφονία δημοσιογράφου στην Ευρωπαϊκή Ένωση μέσα σε τρία χρόνια» υπογραμμίζει το Ινστιτούτο.
Στη συνέχεια επισημαίνει πως ο εντοπισμός και η δίωξη των δραστών είναι «ζωτικής σημασίας για την καταπολέμηση της ατιμωρησίας σε υποθέσεις επιθέσεων εναντίον δημοσιογράφων στην ΕΕ» και συμπληρώνει πως «μια κουλτούρα ατιμωρησίας στην οποία φυλακίζονται οι ένοπλοι, αλλά εκείνοι που είναι υπεύθυνοι για την διαταγή του χτυπήματος παραμένουν ελεύθεροι – σήμα κατατεθέν της ατιμωρησίας σε ολόκληρο τον κόσμο – δεν μπορεί να επιτρέπεται στην ΕΕ. Ο στόχος τέτοιων φρικτών δολοφονιών δημοσιογράφων είναι διττός: να σταματήσουν οι αναφορές, αλλά και να εκφοβιστούν όσοι τολμούν να ερευνήσουν».
«Για να τιμηθεί η μνήμη του Καραϊβάζ, είναι σημαντικό οι έρευνές του να εξεταστούν και να αποκαλυφθεί οποιοδήποτε αδίκημα είχε εντοπίσει. Σε όλους όσοι σκέφτονται να φιμώσουν έναν δημοσιογράφο, πρέπει να καταστεί σαφές ότι η δολοφονία ενός δημοσιογράφου δεν σκοτώνει την ιστορία» καταλήγει η ανακοίνωση.