Παράλληλα, ο υπουργός Εξωτερικών της Τυνησίας Ραφίκ Αμπντεσαλέμ ζήτησε την επείγουσα σύγκληση του Αραβικού Συνδέσμου και τη διεξαγωγή διεθνούς έρευνας για τα αίτια του θανάτου του παλαιστίνιου ηγέτη.
“Θέλουμε να δείξουμε ότι η (Παλαιστινιακή) Αρχή, η ηγεσία και ο παλαιστινιακός λαός ανυπομονούν να μάθουν όλες τις λεπτομέρειες για τον θάνατο του Αραφάτ, για να κλείσει η υπόθεση. Θα είμαστε οι πρώτοι που θα συμμετάσχουμε και θα υποστηρίξουμε την έρευνα”, δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών στο ραδιοφωνικό δίκτυο “Η Φωνή της Παλαιστίνης”.
“Θα μπορούσαμε να έχουμε αναλάβει πρωτοβουλία, αλλά δεν θέλαμε να δημιουργήσουμε αντιδικίες και διαφωνίες για ένα τόσο σημαντικό θέμα”, εξήγησε ο παλαιστίνιος υπουργός, όταν ερωτήθηκε για τον θάνατο του Γιάσερ Αραφάτ στις 11 Νοεμβρίου 2004 και την άδεια που δόθηκε χθες από τον παλαιστίνιο πρόεδρο Μαχμούντ Αμπάς για την εκταφή και τη διενέργεια εργαστηριακών εξετάσεων.
“Τα τελευταία οκτώ χρόνια οι πρωτοβουλίες για την ανάθεση του θέματος σε μία διεθνή επιτροπή δεν ήταν αρκετές, αλλά τώρα οι πλευρές έδειξαν ότι έχουν τη βούληση να προχωρήσουν και θα είμαστε οι πρώτοι που θα τους στηρίξουμε σε αυτή την ενέργεια. Την εποχή εκείνη, δώσαμε εντολή για τη διεξαγωγή έρευνας, αλλά η ανταπόκριση δεν ήταν αρκετή”, είπε αναφερόμενος στην τότε άρνηση της Σούχα Αραφάτ για τη διεξαγωγή νεκροψίας.
Ωστόσο χθες η χήρα του Αραφάτ ανακοίνωσε ότι “θα απευθύνει αμέσως επίσημη επιστολή προς το ελβετικό εργαστήριο που πραγματοποίησε τις εξετάσεις για να δώσει την άδεια για την συλλογή δειγμάτων από τη σορό του μάρτυρα Αραφάτ ώστε να επιβεβαιωθούν τα αποτελέσματα”, των εξετάσεων.
Το Ινστιτούτο Ακτινοφυσικής της Λοζάνης, που πραγματοποίησε αναλύσεις επί δειγμάτων των προσωπικών του ειδών που παραδόθηκαν στη χήρα του Αραφάτ από το στρατιωτικό νοσοκομείο του Περσί, όπου πέθανε, εντόπισε “μη φυσιολογική ποσότητα πολωνίου”, σύμφωνα με ντοκιμαντέρ του Al Jazeera.
Στην Ιερουσαλήμ, εκπρόσωπος του ισραηλινού υπουργείου Εξωτερικών δήλωσε ότι δεν υπάρχει πιθανότητα οι ισραηλινές αρχές να εμποδίσουν τη μεταφορά της σορού του Αραφάτ στο εξωτερικό για αναλύσεις.