Η παραχώρηση αναπτυξιακού πακέτου εκ μέρους της Γερμανίας προς τις χώρες του Νότου συνεπάγεται αποδοχή εκ μέρους τους μεταρρυθμίσεων που εκχωρούν μέρος της εθνικής τους κυριαρχίας
Τελικά «η ευρωζώνη δέχτηκε την άμεση αναχρηματοδότηση των τραπεζών» επιγράφει το ρεπορτάζ της η ισπανική La Vanguardia. Είναι η πλευρά που κυρίως επισημαίνει ο ισπανικός τύπος, ότι τελικά η πίεση των Μαριάνο Ραχόι και Μάριο Μόντι οδήγησε σε μια υποχώρηση της γερμανικής πλευράς.
Όπως το γράφει και η El Pais, «η γερμανίδα καγγελάριος, Ανγκελα Μέρκελ, ενέδωσε τελικά στο να δώσει το ταμείο διάσωσης απευθείας αναχρηματοδότηση στις ισπανικές τράπεζες, έστω και μόνο μετά από τη μετατροπή της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας σε μοναδικό επόπτη των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων».
Ως «φαινομενική υποχώρηση της Γερμανίας απέναντι στην Ισπανία και στην Ιταλία» παρουσιάζουν την νέα «απόφαση διάσωσης της ευρωζώνης» τα αγγλικά μέσα, όπως το BBC. Η The Guardian γράφει ότι η συνάντηση κορυφής κατάφερε να διασωθεί καθώς «η Μέρκελ φαίνεται να πήρε μεταρρυθμίσεις έναντι χρηματοδότησης της διάσωσης».
Ο γαλλικός τύπος δεν ξεχνάει να επισυνάψει στο πακέτο για τη διάσωση των τραπεζών και την προηγούμενη συμφωνία για την «ανάπτυξη», που ήταν άλλωστε το χαρακτηριστικό του προέδρου τους, Φρανσουά Ολάντ. «Η ευρωζώνη επικυρώνει την τραπεζική ενοποίηση και την ανάπτυξη», επιγράφει η Le Figaro, συμπυκνώνοντας τις αποφάσεις: «Οι Ευρωπαίοι θα φτιάξουν έναν ενιαίο μηχανισμό χρηματοπιστωτικής εποπτείας. Το ταμείο διάσωσης θα μπορεί να ανακεφαλαιοποιεί απευθείας τις τράπεζες καθώς και να αγοράζει κρατικά χρέη. Το σύμφωνο για την ανάπτυξη, των 120 δισ. ευρώ, για να τονωθεί η ευρωπαϊκή οικονομία, υιοθετήθηκε».
Στην ίδια κατεύθυνση πηγαίνει και η Le Monde. «Βρέθηκε συμβιβασμός για να μπορεί το ευρωπαϊκό ταμείο διάσωσης να ανακεφαλαιοποιεί τις τράπεζες που αντιμετωπίζουν δυσκολίες», γράφει, επισημαίνοντας επίσης ότι «ο Μάριο Μόντι και ο Μαριάνο Ραχόι κατάφεραν να ανατρέψουν την ημερήσια διάταξη των αρχηγών κράτους και κυβερνήσεων που είχαν συγκεντρωθεί στις Βρυξέλλες». Σε «ένα δείπνο των 27» επέβαλαν να οργανωθεί «μέσα στη νύχτα» μια συνάντηση της ευρωζώνης, «για να προστατευθούν καλύτερα η Ιταλία και η Ισπανία από τις επιθέσεις των αγορών».