Τις κατηγορίες που δημοσίευσε η εφημερίδα Documento εναντίον του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννη Στουρνάρα για ψευδή δήλωση πόθεν έσχες την περίοδο που ήταν υπουργός Οικονομικών σχολιάζει η Handelsblatt. 
 
Με τον τίτλο «Ο ενοχλητικός τραπεζίτης», το δημοσίευμα της γερμανικής οικονομικής εφημερίδας Handelsblatt ασχολείται με τις κατηγορίες κατά του Γιάννη Στουρνάρα για ψευδή δήλωση πόθεν έσχες την περίοδο που ήταν υπουργός Οικονομικών, και εστιάζει στον ρόλο του κεντρικού τραπεζίτη, ενώ υπενθυμίζει την έντονη διαμάχη που είχε παλαιότερα με την κυβέρνηση και ειδικότερα με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα.
 
«Ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος είναι ένας άνθρωπος που απευθύνει άβολες προειδοποιήσεις. Δεν υπάρχει σχεδόν καμία δημόσια εμφάνισή του στην οποία να μην επιπλήττει την κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα. Ζητά μεγαλύτερη αποφασιστικότητα στην υλοποίηση των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων και πιέζει για ταχεία ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων με τους θεσμούς», αναφέρεται στο δημοσίευμα και επισημαίνεται ότι ο Γιάννης Στουρνάρας δέχεται τώρα πυρά. 
 
«Μια εφημερίδα που πρόσκειται στην κυβέρνηση του επιρρίπτει παρατυπίες στη δήλωση της θερινής κατοικίας του στη Σύρο» αναφέρει το δημοσίευμα. «Ο Στουρνάρας προώθησε εσωτερικά έγγραφα της κεντρικής τράπεζας στα ΜΜΕ», γράφει μεταξύ άλλων η Handelsblatt, προσθέτοντας ότι ο Στουρνάρας αρνείται τις κατηγορίες και «κάνει λόγο για μια εκστρατεία κατά του ίδιου και της οικογένειάς του».
 
Το δημοσίευμα παρατηρεί ότι έτσι «μια παλιά διαμάχη αναζωπυρώνεται. Ο αριστερός λαϊκιστής Τσίπρας βρίσκεται εδώ και καιρό σε αντιπαράθεση με τον κεντρικό τραπεζίτη, που ήταν υπουργός Οικονομικών στην προηγούμενη κυβέρνηση. Η μάχη εξουσίας κορυφώθηκε τον Σεπτέμβριο του 2016, όταν ελεγκτές της κεντρικής τράπεζας εντόπισαν σοβαρές παρατυπίες σε μια περιφερειακή τράπεζα (σ.σ. Attica Bank) – μεταξύ άλλων στη χορήγηση δανείου σε έναν επιχειρηματία που πρόσκειται στην κυβέρνηση», σημειώνει μεταξύ άλλων η οικονομική εφημερίδα.
 

Θέμα και στους Financial Times

 
Τη Δευτέρα, σε δημοσίευμα της οικονομικής εφημερίδας των Financial Times φιλοξενήθηκε η είδηση της έρευνας που διεξάγεται στο πρόσωπο του Γιάννη Στουρνάρα από τον Εισαγγελέα Διαφθοράς, για τη διαρροή έκθεσης ελέγχου σχετικά με την Τράπεζα Πειραιώς.
 
Σύμφωνα με πηγές που επικαλούνται οι FT, ο Γ. Στουρνάρας «παραβίασε τα καθήκοντά του» με τη διαρροή εσωτερικού εγγράφου που παρήγαγε η ομάδα ελέγχου της κεντρικής τράπεζας και το οποίο περιγράφει τις παράτυπες πρακτικές των πρώην ανώτερων στελεχών της Τράπεζας Πειραιώς.
 
Σε δηλώσεις του στην εφημερίδα, ο πρώην υπουργός Οικονομικών αρνήθηκε τις κατηγορίες, ενώ επιχείρησε να λάβει αποστάσεις από τα τεκτενόμενα, δηλώνοντας πως έχει εμπιστοσύνη στο προσωπικό της Τράπεζας της Ελλάδας.
 
«Έχω πλήρη εμπιστοσύνη στην ικανότητα και τη συμπεριφορά του προσωπικού της Τράπεζας της Ελλάδος. Δεν υπήρξε απολύτως καμία διαρροή από τον έλεγχο στην Τράπεζα Πειραιώς και καμία λέξη από το κείμενο αυτό δεν εμφανίστηκε σε κανένα ΜΜΕ», δήλωσε ο κ. Στουρνάρας στους Financial Times.Λεπτομέρειες της έκθεσης για την Attica Bank εμφανίστηκαν στα ελληνικά μέσα ενημέρωσης «μόνο μετά την (σ.σ. κυκλοφορία) της έκθεσης στους υπουργούς και στα 300 μέλη του κοινοβουλίου», πρόσθεσε.
 
Ακολούθως, οι FT κάνουν ειδική αναφορά στο γεγονός πως τον περασμένο μήνα, δέκα ανώτατα στελέχη της Τράπεζας Πειραιά παραιτήθηκαν για την εμπλοκή τους στην πώληση δανείων ύψους 1,2 δισ. ευρώ υπέρ της Libra Group, ενός οικογενειακού ανώνυμου ομίλου της Νέας Υόρκης. Ορισμένα δάνεια μεταφέρθηκαν σε υπεράκτιες εταιρείες στην Κύπρο κατά παράβαση των ελέγχων κεφαλαίου, δημιουργώντας ανησυχίες για πιθανή απάτη και νομιμοποίηση εσόδων από παράνομες δραστηριότητες.
 
Επίσης, το δημοσίευμα των FT αναφέρεται σε ένα ακόμη δημοσίευμα της εφημερίδας Documento, σύμφωνα με το οποίο ο Γιάννης Στουρνάρας, όσο ήταν υπουργός Οικονομικών δεν δήλωνε στο πόθεν έσχες του τα πραγματικά περιοσιακά του στοιχεία. Η εφημερίδα  υποστηρίζει ότι δηλώνονταν λιγότερα τετραγωνικά από την πραγματική επιφάνεια  της βίλας του Γιάννη Στουρνάρα στη Σύρο, ενώ η πισίνα που διατηρεί εμφανιζόταν ως τεκμήριο εισοδήματος μόλις 4.500 ευρώ.
 
Οι FT αναφέρουν πως ο Γ. Στουρνάρας αρνείται τις κατηγορίες, ενώ κάνει ένα σύντομο χρονικό, υπογραμμίζοντας πως η υπόθεση άνοιξε μετά από ειδική έρευνα της Ζωής Κωνσταντοπούλου, ως Πρόεδρος της Βουλής, το 2015, η οποία ωστόσο δεν έδειξε παρατυπίες σχετικά με το επίμαχο ακίνητο.