Σε μια ανακοίνωσή της η οργάνωση σημειώνει πως οι ΗΠΑ και η Βρετανία προμήθευσαν με όπλα αξίας υψηλότερης από 5 δισεκ. δολάρια τη Σαουδική Αραβία αφότου η χώρα αυτή επενέβη πριν από δύο χρόνια στην Υεμένη, επικεφαλής μιας συμμαχίας αραβικών κρατών. Αυτό το ποσό είναι δέκα φορές μεγαλύτερο από τη βοήθεια που χορήγησαν οι δύο χώρες στην Υεμένη το ίδιο διάστημα, προσθέτει η Αμνηστία.
 
Η Σαουδική Αραβία επενέβη στον πόλεμο υπέρ των δυνάμεων που πρόσκεινται στην κυβέρνηση, οι οποίες συγκρούονται με τους σιίτες αντάρτες Χούθι, οι οποίοι κατέλαβαν το 2014 μεγάλα τμήματα της επικράτειας της Υεμένης, ανάμεσά τους και την πρωτεύουσα Σαναά.
 
«Η σύρραξη εξανάγκασε 3 εκατομμύρια ανθρώπους να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους, στοίχισε τη ζωή χιλιάδων αμάχων και άφησε τη χώρα αντιμέτωπη με μια ανθρωπιστική καταστροφή», κατήγγειλε η Λιν Μααλούφ, στέλεχος της περιφερειακής διεύθυνσης της Διεθνούς Αμνηστίας στη Βηρυτό.
 
«Τα όπλα που προμήθευσαν κράτη όπως οι ΗΠΑ και η Βρετανία χρησιμοποιήθηκαν για να διαπραχθούν κατάφωρες παραβιάσεις (των ανθρωπίνων δικαιωμάτων) και οδήγησαν σε μια ανθρωπιστική καταστροφή», συνέχισε η Μααλούφ, για την οποία η Ουάσινγκτον και το Λονδίνο είναι μια απίστευτη αντίφαση το γεγονός πως «συνεχίζουν να εγκρίνουν παραδόσεις όπλων την ώρα που χορηγούν βοήθεια για την αντιμετώπιση της πολύ σοβαρής κρίσης που συνέβαλαν να προκληθεί».
 
Η Διεθνής Αμνηστία καλεί εξ νέου να επιβληθεί εμπάργκο στις πωλήσεις όπλων στη Σαουδική Αραβία και να αρχίσει μια διεθνής, «αξιόπιστη» έρευνα «για τις κατάφωρες παραβιάσεις που έχουν διαπραχθεί από όλα τα μέρη στη σύρραξη» στην Υεμένη.
 
Επικαλούμενη τον «μακρύ κατάλογο των φρικαλεοτήτων» στην Υεμένη, η ΜΚΟ καλεί τον ΟΗΕ να «διερευνήσει τις καταγγελίες περί παραβιάσεων από όλα τα μέρη του πολέμου για να εξασφαλιστεί ότι όσοι διέπραξαν αυτά τα εγκλήματα θα προσαχθούν ενώπιον της δικαιοσύνης».
 
Στον πόλεμο στην Υεμένη από την έναρξη της επέμβασης της συμμαχίας αραβικών κρατών έχουν χάσει τη ζωή τους 7.700 άνθρωποι, στην πλειονότητά τους άμαχοι, κι έχουν τραυματιστεί πάνω από 42.500, σύμφωνα με τον ΟΗΕ.