Η Διεθνής Αμνηστία καλεί τις ελληνικές αρχές να δώσουν περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τις συνθήκες που οδήγησαν στην απόφασή τους να μη διασώσουν το σκάφος νωρίτερα. Καλεί επίσης τη Frontex, την Ευρωπαϊκή Συνοριοφυλακή και Ακτοφυλακή, να δώσει στη δημοσιότητα πληροφορίες και αεροφωτογραφίες που συνέλεξε στο πλαίσιο της από πλευράς της καταγραφής των γεγονότων. Οι πληροφορίες αυτές θα είναι καθοριστικές για την ανασυγκρότηση του συμβάντος, καθώς τα αεροσκάφη επιτήρησής τους αναφέρεται ότι εντόπισαν το σκάφος το πρωί της Τρίτης.

«Καθώς ο κόσμος περιμένει από τις επιζώσες και τους επιζώντες αυτής της τραγωδίας να έχουν την ευκαιρία να αφηγηθούν την εμπειρία τους, η Διεθνής Αμνηστία ανησυχεί βαθύτατα για την έλλειψη σαφήνειας στην εκδοχή των ελληνικών αρχών για το περιστατικό», προσθέτει η αρμόδια ερευνήτρια της διεθνούς ανθρωπιστικής οργάνωσης.

«Η ελληνική ακτοφυλακή ανέφερε ότι στο σκάφος άνθρωποι που δεν προσδιορίζονται “αρνήθηκαν” τη βοήθεια της Ελλάδας και ότι επιθυμούσαν να συνεχίσουν για την Ιταλία. Υπήρχαν εκατοντάδες άνθρωποι στο σκάφος και δεν είναι δυνατόν να ερωτήθηκαν όλοι για την επιθυμία τους. Η ελληνική κυβέρνηση είχε συγκεκριμένες ευθύνες απέναντι σε κάθε επιβάτη του σκάφους, το οποίο βρισκόταν σαφώς σε κίνδυνο».

«Αν και απαιτείται επειγόντως έρευνα για να διευκρινιστούν οι συνθήκες του περιστατικού, η τραγωδία αυτή είναι η τελευταία σε μια μακρά αλυσίδα ναυαγίων στην Ελλάδα και σε ολόκληρη την Ευρώπη, τα οποία θα μπορούσαν να έχουν αποφευχθεί πλήρως. Σήμερα, οι οικογένειες θρηνούν αγαπημένα τους πρόσωπα, ενώ άλλες αναζητούν εκείνα που δεν μπόρεσαν να φτάσουν. Οι Ευρωπαίοι πολιτικοί θα μπορούσαν να έχουν αποτρέψει αυτό το γεγονός δημιουργώντας ασφαλείς και νόμιμες οδούς για την άφιξη των ανθρώπων στην Ευρώπη. Τέτοιες οδοί είναι ο μόνος τρόπος για να αποφεύγονται αυτές οι τόσο συχνές τραγωδίες».