Ο βρετανικός Guardian, η γαλλική Le Monde, τα γερμανικά Der Spiegel και ARD Report München, μαζί με την Lighthouse Reports, παρουσίασαν νέα τεκμήρια για τα όσα συμβαίνουν στα ελληνοτουρκικά σύνορα εις βάρος των προσφύγων. Μπορείτε να δείτε εδώ την ανάρτηση της Lighthouse Reports.
Μεταξύ άλλων, περιγράφονται:
- εξαναγκασμός προσφύγων σε συνεργασία με τις ελληνικές Αρχές για την μεθόδευση βίαιων pushback εις βάρος άλλων προσφύγων
- συνεργασία με άτομα εκτός των ελληνικών υπηρεσιών ασφαλείας και κατά τα φαινόμενα εθνικότητας εκτός ΕΕ (Συρία), τα οποία στεγάζονται σε χώρους της ΕΛΑΣ
- συνθήκες «σκλαβιάς» για αυτούς που εξαναγκάζονται να συνεργαστούν, με «ανταμοιβή» μία μηνιαία άδεια παραμονής
- πρακτικές αφαίρεσης ρούχων και περιουσιακών στοιχείων εις βάρος των προσφύγων
- βίαιη επιβίβασή τους κατά μεγάλες ομάδες σε ακατάλληλες βάρκες με κυβερνήτες τους «συνεργάτες» των ελληνικών Αρχών
Η έρευνα περιλαμβάνει και οπτικοακουστικά και έγγραφα ντοκουμέντα που στοιχειοθετούν τις καταγγελίες όσων μίλησαν.
Σημειώνεται ότι οι μαρτυρίες προέκυψαν μετά την λειτουργία της σελίδας Consolidated Rescue στο Facebook, όπου ζητείτο από χρήστες να καταθέσουν την δική τους μαρτυρία για τις πρακτικές των ελληνικών Αρχών.
Ο Guardian στο εκτενές δημοσίευμά του αναφέρει ότι «οι ντόπιοι στα χωριά της μεθορίου μιλάνε ανοιχτά για τους συνεργαζόμενους με την ΕΛΑΣ μασκοφόρους που είναι οι ίδιοι αιτούντες άσυλο. Όπως προσθέτει η ίδια πηγή, δύο υψηλόβαθμοι Έλληνες αξιωματικοί επιβεβαίωσαν την χρησιμοποίηση υπηκόων τρίτων χωρών για τα pushback. Η χρήση των προσφύγων για τα pushback είναι επιλογή των ελληνικών Αρχών προκειμένου να αποφευχθεί από κάποιο επεισόδιο κλιμάκωση της έντασης μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, όπως περιγράφουν πηγές της ΕΛΑΣ που παραθέτει ανώνυμα ο Guardian.
Ένας από αυτούς, συριακής καταγωγής, δήλωσε ότι επί τρεις μήνες παρέμεινε σε κρατητήριο τμήματος της ΕΛΑΣ στο Τυχερό Έβρου, από όπου τον χρησιμοποιούσαν για επαναπροωθήσεις άλλων προσφύγων. Επελέγη μεταξύ άλλων κατά την άφιξή του στην ελληνική πλευρά του ποταμού επειδή μιλούσε αγγλικά. Όπως υποστηρίζει, του είπαν ότι είτε θα συνεργαστεί με την ΕΛΑΣ είτε θα κατηγορηθεί για παράνομη διακίνηση ανθρώπων και θα οδηγηθεί στη φυλακή. Με αντάλλαγμα την μηνιαία άδεια παραμονής, θα παρέμενε κατά τη διάρκεια της ημέρας στο κελί του τμήματος, ενώ τη νύχτα θα συμμετείχε στα pushback. Χρηματική αμοιβή δεν θα υπήρχε από την πλευρά των Αρχών, αλλά θα είχε το ελεύθερο να παίρνει ό,τι επιλέγει από τα υπάρχοντα των άλλων προσφύγων. Τα παραπάνω αφηγήθηκαν δύο ακόμη άτομα, σε αντίστοιχες μαρτυρίες.
Ιδιαίτερη αναφορά γίνεται σε άτομο συριακής καταγωγής που φέρεται να διαμένει σε κοντέινερ εντός του χώρου του αστυνομικού τμήματος στο Νέο Χειμώνιο, έξω από την Ορεστιάδα. Τρία άτομα τον κατονόμασαν ως αυτόν που θα φρόντιζε να περάσουν στην Ελλάδα. Αποδείχθηκε όπως υποστηρίζουν, ότι αυτός θα τους εξανάγκαζε στη συνέχεια να συμμετέχουν στα pushback άλλων προσφύγων, ως «αντάλλαγμα» για την δική τους άφιξη σε έδαφος της ΕΕ. Ένας από αυτούς αρχικά αρνήθηκε και ο συριακής καταγωγής συνεργάτης της ΕΛΑΣ του «εξήγησε» ότι κινδυνεύει να γυρίσει στην Πόλη και εκεί να «εξαφανιστεί». Το κατά πόσο ο εν λόγω είναι πραγματικά συριακής καταγωγής, τίθεται ίσως εν αμφιβόλω αν συνυπολογίσει κανείς ότι πρόκειται για άτομο με τατουάζ μία σπαρτιάτικη περικεφαλαία, όπως περιγράφεται. Μαζί με το γεγονός ότι μένει στους χώρους του αστυνομικού τμήματος, κάποιος θα μπορούσε εύλογα να αναρωτηθεί αν πρόκειται για Έλληνα ακροδεξιό, είτε μέλος των ελληνικών δυνάμεων ασφαλείας είτε κάποιο «συνεργάτη». Σε κάθε περίπτωση, περιγράφεται η προτίμησή του στα τιμαφλή των προσφύγων, μόλις πατούσαν ελληνικό έδαφος και πριν τους «πετάξουν» ξανά πίσω στην τουρκική πλευρά…
Για όλα αυτά, ο Guardian επιχείρησε όπως αναφέρει επανειλημμένα να πάρει την θέση του υπουργού Προστασίας του Πολίτη Τάκη Θεοδωρικάκου, του προέδρου των συνοριοφυλάκων στον Έβρο, των διοικητών στα αστυνομικά τμήματα του Τυχερού και του Νέου Χειμώνιου, χωρίς απόκριση.