Η κυβέρνηση της Ινδίας δήλωσε ότι δύο ομάδες από την Εθνική Δύναμη Αντιμετώπισης Καταστροφών της Ινδίας, αποτελούμενες από 100 άτομα προσωπικό με ειδικά εκπαιδευμένες ομάδες σκύλων και εξοπλισμό, είναι έτοιμες να μεταβούν αεροπορικώς στην περιοχή της καταστροφής. Ιατρικές ομάδες ήταν έτοιμες και υλικό ανακούφισης στάλθηκε σε συντονισμό με τις τουρκικές αρχές.

Ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ δήλωσε ότι τα μέλη της συμμαχίας κινητοποιούν υποστήριξη, ώστε να βοηθήσουν την Τουρκία να αντιμετωπίσει τις συνέπειες του φονικού σεισμού, και εξέφρασε την «πλήρη αλληλεγγύη στη σύμμαχο» χώρα.

Από τις ΗΠΑ, ο σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας Τζέικ Σάλιβαν ανέφερε πως ο Αμερικανός πρόεδρος, Τζο Μπάιντεν, έδωσε εντολή στους αρμόδιους φορείς να αξιολογήσουν τις σχετικές επιλογές. «Ήμουν σε επαφή με Τούρκους αξιωματούχους για να πω ότι είμαστε έτοιμοι να παρέχουμε οποιαδήποτε και κάθε απαραίτητη βοήθεια».

Ο Μηχανισμός Πολιτικής Προστασίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης ενεργοποιήθηκε προκειμένου για να βοηθήσει σημειώνοντας ότι ομάδες διάσωσης από την Ολλανδία και τη Ρουμανία ήταν ήδη καθοδόν. Ο Ολλανδός πρωθυπουργός Μαρκ Ρούτε σημείωσε ότι «οι σκέψεις είναι με όλα τα θύματα αυτής της σοβαρής φυσικής καταστροφής» και έστειλε συλλυπητήριο στον Ταγίπ Ερντογάν.

«Η Ε.Ε. εκφράζει την πλήρη αλληλεγγύη της» τόνισε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ προσθέτοντας το εξής: «Με βαθιά λύπη άκουσα σήμερα το πρωί για τον καταστροφικό σεισμό που έπληξε περιοχές της Τουρκίας και της Συρίας.Τα θερμά μου συλλυπητήρια στις πολλές οικογένειες που έχασαν ζωές και εύχομαι γρήγορη ανάρρωση στους τραυματίες».

Ο καγκελάριος Όλαφ Σολτς εξέφρασε τη θλίψη του για τα θύματα και δεσμεύθηκε για την αποστολή βοήθειας στις πληγείσες περιοχές. «Θρηνούμε με τους συγγενείς και ανησυχούμε για όσους έχουν εγκλωβιστεί. Η Γερμανία ασφαλώς και θα στείλει βοήθεια», έγραψε στο Twitter.

Η Ιταλία δήλωσε ετοιμότητα να διαθέσει το προσωπικό της υπηρεσίας της Πολιτικής Προστασίας, σύμφωνα με τον υπουργό Εξωτερικών, Αντόνιο Ταγιάνι.

Ομάδες αστικής διάσωσης από την Ισπανία ετοιμάζονται να ταξιδέψουν στην Τουρκία, δήλωσε το υπουργείο Εσωτερικών.

Το υπουργείο Εξωτερικών της Βουλγαρίας εξέφρασε συλλυπητήρια για την απώλεια ανθρώπινων ζωών στις δύο χώρες και ανακοίνωσε ότι στέλνει σωστικά συνεργεία και δύο στρατιωτικά αεροσκάφη στην Τουρκία για να βοηθήσουν τις τοπικές αρχές.

Και η Ουκρανία δήλωσε δια του προέδρου της Βολοντίμιρ Ζελένσκι έτοιμη να παράσχει την απαιτούμενη βοήθεια στον φίλο λαό της Τουρκίας. «Εκφράζουμε τα συλλυπητήριά μας στις οικογένειες των θυμάτων και ευχόμαστε ταχεία ανάρρωση στους τραυματίες» ανέφερε ο ίδιος.

Η Πολωνία θα στείλει μια ομάδα διάσωσης αποτελούμενη από 76 πυροσβέστες και οκτώ σκύλους.

Ο Ρώσος πρόεδρος προσφέρει βοήθεια και στις δύο χώρες στέλνοντας ομάδες διάσωσης. «Παρακαλώ δεχθείτε τα βαθιά μου συλλυπητήρια για τις πολλές ανθρώπινες απώλειες και την ευρεία καταστροφή που προκάλεσε ένας ισχυρός σεισμός στη χώρα σας», έγραψε ο Βλαντίμιρ Πούτιν σε μήνυμά του προς τον Ερντογάν. Επίσης, εξέφρασε στον στενό σύμμαχό του Μπασάρ αλ Άσαντ «τη λύπη και τον πόνο όσων έχασαν αγαπημένους τους» και έχει ήδη επισημάνει ότι η Μόσχα είναι έτοιμη να παράσχει βοήθεια στη Δαμασκό.

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου γνωστοποίησε πως οι αρχές ετοιμάζονται να στείλουν ιατρική βοήθεια και ομάδες έρευνας στην Τουρκία.

Από την Αίγυπτο, ο επικεφαλής του Αραβικού Συνδέσμου κάλεσε τη διεθνή κοινότητα να βοηθήσει και τον συριακό λαό.

Τέλος, το υπουργείο Εξωτερικών της Ταϊβάν γνωστοποίησε πως θα δωρίσει 200.000 δολάρια για να βοηθήσει την Τουρκία. Η πυροσβεστική υπηρεσία της Ταϊβάν δήλωσε ότι έχει μια ομάδα 130 ατόμων, μαζί με πέντε σκύλους έρευνας και 13 τόνους βοήθειας, έτοιμη να μεταβεί στην Τουρκία και αναμένει απάντηση.