Ολοκληρώθηκε η δεύτερη συνάντηση των τριών ηγετών, όπου συζητήθηκαν θέματα αναφορικά με την έρευνα, την τεχνολογία, τη συνεργασία των τριών χωρών σε τομείς όπως η ενέργεια, το περιβάλλον, ο τουρισμός και η υγεία. Λίγο αργότερα, πραγματοποιήθηκαν κοινές δηλώσεις και υπογραφή συμφωνίας στον τομέα της Έρευνας και Τεχνολογίας.
 

Α.Τσίπρας: Μοχλός ανάπτυξης η συνεργασία με το Ισραήλ και την Κύπρο 

 
«Στρατηγική επιλογή» χαρακτήρισε την τριμερή συνεργασία Ελλάδας- Κύπρου και Ισραήλ για την περιφερειακή συνεργασία ο Α.Τσίπρας, κατά τη διάρκεια των κοινών δηλώσεων του με τον Ν.Αναστασιάδη και τον Μ.Νετανιάχου.
 
Μιλήσαμε με ενθουσιασμό για αυτά που συμφωνούμε αλλά και με ειλικρίνεια γι' αυτά που διαφωνούμε, είπε ο Α.Τσίπρας. τονίζοντας ότι η επόμενη συνάντηση της τριμερούς θα γίνει στη Θεσσαλονίκη, μια πόλη με ιδιαίτερη ιστορική σημασία για τους κοινούς δεσμούς της Ελλάδας και του Ισραήλ.

Αναφερόμενος στο μνημόνιο συνεργασίας, που θα υπογραφεί, ο πρωθυπουργός είπε ότι στον τομέα της οικονομίας η Ελλάδα αποδίδει ιδιαίτερη σημασία σε ό,τι αφορά την ενίσχυση της έρευνας και της τεχνολογίας και των νεοφυών επιχειρήσεων.

Έχουμε στόχο η Ελλάδα να μετατραπεί σε ενεργειακό μεταφορικό κέντρο, του ισραηλινού και κυπριακού φυσικού αερίου, είπε ο Α. Τσίπρας. Ο Έλληνας πρωθυπουργός, χαιρέτησε την πρόταση Νετανιάχου, για τη σύσταση κοινής δύναμης για την αντιμετώπιση φυσικών καταστροφών.

Ο Α. Τσίπρας έκανε αναφορά και στο Μεσανατολικό και συγκεκριμένα είπε ότι είναι επιτακτική η ανάγκη άμεσων και αξιόπιστων συνομιλιών που θα οδηγήσουν σε μια λύση ειρηνικής συμβίωσης δύο κρατών. Όπως τόνισε, είναι αναφαίρετο το δικαίωμα των πολιτών του Ισραήλ να ζουν με ασφάλεια, αλλά και το δικαίωμα των Παλαιστινίων να έχουν το δικό τους βιώσιμο κράτος.

Η τρομοκρατία αποτελεί παγκόσμια απειλή, είπε ο Α. Τσίπρας τονίζοντας ότι σε αυτό το περιβάλλον είναι επιτακτική ανάγκη για την εξεύρεση δίκαιης και βιώσιμης λύσης στο Κυπριακό και εκφράζοντας την πλήρη υποστήριξη της Ελλάδας  στις προσπάθειες του Κύπριου Προέδρου, Ν.Αναστασιάδη.
 


Μ.Νετανιάχου: Πραγματική, αληθινή φιλία μεταξύ των τριών λαών μας


Συνάντηση που αποδεικνύει τις κοινές μας αξίες μας, δήλωσε για την τριμερή συνάντηση Κύπρου-Ελλάδας και Ισραήλ ο Μ.Νετανιάχου. 
 


Ν.Αναστασιάδης: Θέλουμε λύση χωρίς στρατιωτική κατοχή και εγγυήσεις


Από πλευράς του, ο Ν.Αναστασιάδης, υπογράμμισε ότι η συνεργασία των τριών χωρών «υπερβαίνει των πολιτικών διακηρύξεων», αναφερόμενος στις προσπάθειες Ελλήνων και Κυπρίων για την κατάσβεση των πυρκαγιών στο Ισραήλ. Ο Πρόεδρος της Κύπρου έκανε ιδιαίτερη αναφορά στην πρόταση Νετανιάχου για τη σύσταση κοινής δύναμης για την αντιμετώπιση φυσικών καταστροφών. Η τριμερής συνεργασία είναι μέγιστης σημασίας, πρόσθεσε, ο Ν. Αναστασιάδης για την νοτιοανατολική Μεσόγειο και αναφέρθηκε στη σειρά συμφωνιών που υπέγραψαν οι τρεις ηγέτες, στην ενέργεια, στον τουρισμό, την υγεία, την έρευνα και καινοτομία, την ανάπτυξη καθώς και στη μάχη κατά της τρομοκρατίας.