Με μεγάλο ενδιαφέρον συνεχίστηκε και ολοκληρώθηκε η κατάθεση της πρώην εισαγγελέως του Αρείου Πάγου, Ξένης Δημητρίου στην Προανακριτική Επιτροπή της Βουλής την Πέμπτη, μετά από διαδικασία που κράτησε πέντε ημέρες. Κατά την τελευταία ημέρα της κατάθεσής της, η πρώην ανώτατη δικαστικός αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, σε συναντήσεις δικαστικών με πολιτικούς και δημοσιογράφους, με την αναφορά της για την νυν υφυπουργό Δικαιοσύνης, Δημήτρη Κράνη, να παρουσιάζει εξαιρετικό ενδιαφέρον.

«Φέτος την Τσικνοπέμπτη πήγα στον Άρειο Πάγο για το αντίγραφο της κατάθεσης μου. Εκείνη την μέρα θα έπαιρναν απόφαση για τον τρόπο κατάθεσης των προστατευόμενων μαρτύρων. Εκεί είδα τον υφυπουργό Δικαιοσύνης κ. Κράνη να χαριεντίζεται με τον δικαστικό κ. Κατσιρώδη. Αργότερα είδα τον κ. Κράνη με μια δημοσιογράφο. Εγώ από αυτό να βγάλω συμπέρασμα; Δεν το κάνω» φέρεται να δήλωσε η Ξ. Δημητρίου σύμφωνα με δημοσίευμα της Εφημερίδας των Συντακτών, απαντώντας σε ακόμα μία ερώτηση για την επίμαχη επίσκεψη του Δημήτρη Τζανακόπουλου στην εισαγγελία του Αρείου Πάγου τον Φεβρουάριο του 2018.

Παράλληλα, η Ξ. Δημητρίου κλήθηκε να απαντήσεις και για τις δικές της, αλλά και γενικότερα των δικαστών, με δημοσιογράφους, απαντώντας πως την έχουν επισκεφθεί όλοι οι δημοσιογράφοι. Συγκεκριμένα, ερωτήθηκε εάν έχει συναντηθεί με τον δημοσιογράφο και εκδότη Κώστα Βαξεβάνη, απαντώντας πως «δεν υπάρχει δημοσιογράφος που να μην με έχει επισκευθει. Από ο, τι θυμάμαι, μια φορά», ενώ σε διευκρινιστική ερώτηση για το τι εννοεί, φέρεται να δήλωσε πως «όλοι, μα όλοι. Η κυρία Μανδρου, Τσουκαλα, Τιμπουκης, όλοι».

«Την ημέρα που πήγατε στον Άρειο Πάγο, είπατε ότι ο κ. Κράνης συνομιλούσε και με δημοσιογράφο… ήταν ένας από αυτούς;» φέρεται να ερωτήθηκε στη συνέχεια, απαντώντας «Ναι, τη δημοσιογράφο».

Αξίζει τέλος να σημειωθεί πως ένα ακόμα σημείο της κατάθεσής της που είδε το φως της δημοσιότητας, αφορά απειλές που η ίδια κατέθεσε πως έχει δεχθεί, «με ανορθόγραφα μηνύματα» και «με μαφιόζικες μεθόδους». Μάλιστα, αποκαλυπτικός είναι ο διάλογός της με την βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Δώρα Αυγέρη, όπως δημοσιεύτηκε στην ίδια εφημερίδα:

Αυγέρη: Είπατε προχθές, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ότι η υπόθεση Novartis είναι μεγάλο σκάνδαλο. Άρα οι εισαγγελείς Διαφθοράς δεν είναι μια συμμορία που πήρε μέρος σε μια σκευωρία.

Δημητρίου: Σοβαρά μιλάμε; Οι άνθρωποι αυτοί δουλεύουν για να υπάρξει αποτέλεσμα στην υπόθεση αυτή πάρα τα εμπόδια και τις απειλές, με μηνύσεις, αναφορές κλπ. Η κ.α Τουλουπακη… αυτή η γυναίκα έβλαψε την υγεία της με την υπόθεση αυτή.

Αυγέρη: Εσείς έχετε δεχθεί απειλές στην καριέρα σας;

Δημητρίου: Απίστευτες απειλές, με ανορθόγραφα μηνύματα, με μαφιόζικες μεθόδους.

Κορύφωση των μεθοδεύσεων με διεύρυνση του κατηγορητηρίου

Στο μεταξύ, μετά τη μαραθώνια κατάθεση της πρώην ανωτάτου δικαστικού, η επόμενη πράξη αναμένεται να παιχτεί στην Ολομέλεια υπό περιοριστικά μέτρα της επόμενης Τρίτης και Τετάρτης, όπου οι βουλευτές θα κληθούν μέσα από μία διήμερη διαδικασία να αποφασίσουν για τη διεύρυνση του κατηγορητηρίου.

Σύμφωνα με τα όσα αποφάσισε η Διάσκεψη των Προέδρων, η ψηφοφορία θα είναι μυστική και αυτοπρόσωπη. Κατά την συζήτηση στην Ολομέλεια θα τηρηθούν οι περιοριστικοί κανόνες, με την παρουσία 60 βουλευτών στην αίθουσα και με 15λεπτη διακοπή της συζήτησης ανά τρεις ώρες για λόγους υγιεινής. Κατά τις αποφάσεις, θα υπάρξει κύκλος 12 ομιλητών, με πέντε από τη Νέα Δημοκρατία, τρεις του ΣΥΡΙΖΑ και έναν από τα υπόλοιπα κόμματα, ενώ θα προηγηθούν οι εισηγητές των κομμάτων, οι κοινοβουλευτικοί εκπρόσωποι, οι αρχηγοί των κομμάτων καθώς και ο ίδιος ο Δ. Παπαγγελόπουλος. Το αίτημα της αξιωματικής αντιπολίτευσης για την πρόσθεση ακόμα 12 βουλευτών στον κύκλο των ομιλητών απορρίφθηκε, με αιτιολογία την πολύωρη διαδικασία.

Η ψηφοφορία αναμένεται να λάβει χώρα την Τετάρτη, με τους βουλευτές να μπαίνουν στην αίθουσα της Ολομέλειας ανά ομάδες των 60, με μία ώρα στη διάθεσή τους για να ψηφίσουν.

Αξίζει τέλος να σημειωθεί πως σε δήλωσή του την Πέμπτη, ο συνήγορος του Δ. Παπαγγελόπουλου, Δημήτρης Τσοβόλας, έκανε λόγο και πάλι για «απαράδεκτες και παράνομες μεθοδεύσεις», καταγγέλλοντας τις απαράδεκτες και παράνομες μεθοδεύσεις της κυβερνητικής πλειοψηφίας με την διεύρυνση του κατηγορητηρίου.

«Προφανώς η Ν.Δ., γνωρίζοντας ότι εφεξής θα εξεταστούν εκείνοι οι μάρτυρες που θα αποδομήσουν πλήρως το αρχικό κατηγορητήριο, επιθυμεί να δημιουργήσει σύγχυση με τη συζήτηση στην Ολομέλεια για να καλύψει όλες τις παρανομίες και τα πολιτικά τεχνάσματα που χρησιμοποίησε από την έναρξη αυτής της διαδικασίας» δήλωσε συγκεκριμένα.