Το 2019 η κυβέρνηση αντικατέστησε με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου, το εκλεγμένο και άμισθο Διοικητικό Συμβούλιο του ΚΕΘΕΑ με ένα κομματικά διορισμένο. Ενάμιση περίπου χρόνο μετά, μια επιτροπή, ορισμένη από το νέο ΔΣ, επιχειρεί να ολοκληρώσει το «πραξικόπημα» όπως αναφέρουν οι εργαζόμενοι, καταρτίζοντας σχέδιο νόμου που μετατρέπει το ΚΕΘΕΑ σε γραφειοκρατικό μόρφωμα, περικόπτει ανεξήγητα τη θεραπευτική και επιστημονική του εμβέλεια, υπονομεύει την αποτελεσματικότητά του και υποβαθμίζει τον ρόλο των εργαζομένων.
Τα σημεία που αλλάζουν, σύμφωνα με τον Σύλλογο Εργαζομένων:
- Συρρικνώνει θεραπευτικά και επιστημονικά το ΚΕΘΕΑ, μειώνοντας κατά το ένα τρίτο τις μονάδες πρώτης γραμμής μέσω συγχωνεύσεων ενώ ενισχύει τη γραφειοκρατία και τον συγκεντρωτισμό, διογκώνοντας τις κεντρικές και διοικητικές του υπηρεσίες.
- Εξαφανίζει τις Θεραπευτικές Κοινότητες, και καταργεί τις επωνυμίες των προγραμμάτων απεξάρτησης που είναι η ταυτότητα του ΚΕΘΕΑ την ώρα που ο οργανισμός προεδρεύει στην Ευρωπαϊκή και αντιπροεδρεύει στην Παγκόσμια Ομοσπονδία Θεραπευτικών Κοινοτήτων.
- Δεν παρέχει καμία αιτιολόγηση ή τεκμηρίωση για τη σκοπιμότητα, τα κριτήρια και τη στόχευση των αλλαγών και πώς αυτές υπηρετούν τη Δημόσια Υγεία.
- Μετατρέπει το ΔΣ του ΚΕΘΕΑ από άμισθο σε έμμισθο, σφραγίζοντας τη μετάβαση από ένα αιρετό συμβούλιο εθελοντών σε ένα κομματικά ελεγχόμενο συμβούλιο το οποίο θα επιβαρύνει οικονομικά τον οργανισμό, σε αντίθεση με τις δηλώσεις σε όλους τους τόνους που θυμόμαστε την περίοδο της ΠΝΠ.
- Καταργεί όλα τα συλλογικά όργανα που είχε το ΚΕΘΕΑ, εκτός από τη Γενική του Συνέλευση την οποία διατηρεί σε διακοσμητικό ρόλο και συγκεντρώνει όλες τις εξουσίες στο διορισμένο από την εκάστοτε κυβέρνηση ΔΣ, ενάντια στις διακηρύξεις της κυβέρνησης και του ίδιου του ΔΣ.
- Καταρτίζει έναν κανονισμό εργασίαςμε πειθαρχικό και τιμωρητικό χαρακτήρα καταργώντας τις ισχύουσες συλλογικές συμβάσεις εργασίας και τις ελεύθερες διαπραγματεύσεις.
Σε όλα αυτά αναφέρεται με δήλωση του ο τραγουδοποιός Δημήτρης Μητσοτάκης ο οποίος εδώ και 27 χρόνια αναφέρεται με δήλωση του στις αλλαγές που ετοιμάζει η κυβέρνηση για το Κέντρο Απεξάρτησης.
«Στο ΚΕΘΕΑ διδάσκω μουσική, στα πλαίσια των δημιουργικών δραστηριοτήτων των μελών, έδω και 27 χρόνια. Το να μιλήσω για την προσφορά των κοινοτήτων στους θεραπευόμενους είναι περιττό, αρκεί να απαριθμήσω τους ανθρώπους που έχω δει να ανασταίνονται και να ξαναζούν καθαροί, κάνοντας δικές τους οικογένειες, δικά τους όνειρα, βάζοντας νέους στόχους σε μια ζωή απαλλαγμένη από τον εφιάλτη των ουσιών» αναφέρει, προσθέτοντας ότι «το ότι πάνε να χτυπήσουν αυτή τη δωρεάν κρατική προσφορά είναι το λιγότερο χυδαίο, σε μια εποχή που η λαίλαπα των εξαρτήσεων ολοένα και φουντώνει λόγω των εξαιρετικά δύσκολων οικονομικών και κοινωνικών συνθηκών και όχι μόνο. Φαίνεται όμως ότι τα κέρδη από τα έσοδα στο χώρο της Απεξάρτησης είναι πολλά για να μην τα καρπώνονται ιδιώτες. Δικαίωμα στην απεξάρτηση θα έχουν μόνο τα παιδιά των Αρίστων που οι γονείς τους έχουν οικονομική επιφάνεια. Ναι, μην εκπλήσσεστε, η πρέζα υπάρχει και στα καλύτερα σπίτια. Η πλέμπα ας ψοφήσει ή ας πιει μεθαδόνη…»
Διαβάστε ακόμα:
«Διαλύουν το ΚΕΘΕΑ σαν παιχνίδι Lego και το ξανασυναρμολογούν σε άλλο σχήμα»