Όπως επισημαίνεται στην ανακοίνωση: «Μέχρι σήμερα επιτρέπονταν αποσπάσεις στο Υπουργείο Δικαιοσύνης για υποβοήθηση του νομοθετικού έργου.  Δεν υπάρχει καμιά δικαιολογητική βάση για απόσπαση στον Αντιπρόεδρο της Κυβέρνησης ο οποίος δεν έχει τέτοια καθήκοντα».

Μάλιστα, στη σχετική ανακοίνωση δεν αναφέρεται ούτε μια φορά ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης με το όνομά του, παρά μόνον με την κυβερνητική του ιδιότητα. Η ΕΔΕ επικρίνει σφόδρα την κυβέρνηση και για το γεγονός ότι οι Δικαστικές Ενώσεις είναι αποκλεισμένες από την κυβέρνηση και δε γνωρίζουν τις αλλαγές που ετοιμάζει το υπουργείο στον Κώδικα Οργανισμού Δικαστηρίων.

«Την ίδια στιγμή που ο Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης εξαγγέλλει αλλαγές στην αξιολόγηση των Δικαστικών Λειτουργών έχοντας ήδη διατυπώσει από καιρό τις θέσεις του για την εισαγωγή του θεσμού του Δικαστή επί θητεία, τη μείωση του αριθμού Δικαστών και Δικαστηρίων και την επετηρίδα, η παραπάνω τροπολογία μας προετοιμάζει για τον σχεδιασμό που γίνεται ερήμην μας» σημειώνεται σχετικά.

Το θέμα παίρνει διεθνείς διαστάσεις καθώς η ΕΔΕ επισημαίνει ότι ι ενημερώνει διαρκώς και την Διεθνή Ένωση Δικαστών για τις εξελίξεις στην Ελλάδα.

Σημειώνεται ότι με την τροπολογία που κατατέθηκε αιφνιδιαστικά από το υπουργείο Δικαιοσύνης στο σχέδιο Νόμου για τους Ποινικούς Κώδικες, τροποποιείται η παράγραφος 6 του άρθρου 51 του Κώδικα Οργανισμού Δικαστηρίων και δίνεται η δυνατότητα απόσπασης δικαστικών λειτουργών και στο γραφείο του Αντιπροέδρου της Κυβέρνησης.