Το Συμβούλιο Πλημμελειοδικών της Αθήνας έκρινε ότι πρέπει να αποφυλακιστεί ο Γ. Παπαντωνίου, που τον Οκτώβριο του 2018 είχε κριθεί προφυλακιστέος για το αδίκημα του ξεπλύματος βρόμικου χρήματος που αφορά ποσό 2,8 εκατομμυρίων ελβετικών φράγκων που είχε λάβει από την γαλλική εταιρία THALES NEDERLAND B.V. το 2003, προκειμένου να της αναθέσει τον εκσυγχρονισμό των 6 φρεγατών του Πολεμικού Ναυτικού.

Εισαγγελικό αίτημα για παραπομπή του Παπαντωνίου σε νέα δίκη

Σύμφωνα με το συνήγορο υπεράσπισης του κ. Παπαντωνίου, Μιχάλη Δημητρακόπουλο, το δικαστικό συμβούλιο έκανε δεκτή την αίτηση αποφυλάκισης του πρώην ΥΠΟΙΚ και αποφάσισε να αφεθεί ελεύθερος με τους περιοριστικούς όρους της απαγόρευσης εξόδου από τη χώρα, της υποχρεωτικής εμφάνισής του δύο φορές το μήνα στο Αστυνομικό Τμήμα της περιοχής του και της καταβολής εγγύησης ύψους 150 χιλιάδων ευρώ, το οποίο αδυνατεί να αποπληρώσει σύμφωνα με τον δικηγόρο του. Ωστόσο, ο Γ. Παπαντωνίου αναμένεται να αφεθεί ελεύθερος τον Απρίλιο, όταν και λήγει η προφυλάκιση των 18 μηνών, που είναι το ανώτατο όριο.

Αναλυτικά η δήλωση του Μ. Δημητρακόπουλου:

«Από την Παρασκευή 20 Μαρτίου 2020 έχει εκδοθεί βούλευμα από το Συμβούλιο Πλημμελειοδικών Αθηνών (Πρόεδρος ο κ. Σεβαστίδης) κατόπιν σχετικής αιτήσεως του Γιάννου Παπαντωνίου, σύμφωνα με το οποίο γίνεται δεκτή η αίτησή του και αντικαθίσταται η προσωρινή του κράτηση με τους εξής περιοριστικούς όρους:

α) Απαγόρευση εξόδου από τη χώρα

β) Εμφάνιση δύο φορές το μήνα στο αστυνομικό τμήμα της κατοικίας του

γ) Καταβολή εγγύησης ύψους 150.000 ευρώ

Ο κύριος Γιάννος Παπαντωνίου παραμένει στις φυλακές, γιατί αδυνατεί να καταβάλει την εγγύηση.

Στην περίοδο του δράματος τους κορωνοϊού, όπου στις φυλακές οι συνθήκες κράτησης είναι εξαιρετικά δυσχερείς, η Πολιτεία μελετά τη λήψη εκτάκτων μέτρων για την πληθυσμιακή αποσυμφόρηση των φυλακών, μετά από 17 μήνες κράτησης του κυρίου Παπαντωνίου ηλικίας 71 ετών, με δεσμευμένη την κινητή και ακίνητη περιουσία του, η επιβολή αυτής της εξωφρενικής εγγύησης συνιστά κακοποίηση του ορθού δικανικού λόγου και συγχρόνως απόλυτη περιφρόνηση των ανθρωπιστικών αξιών».