Μάλιστα, το δικαστήριο επιδικάζει στους εργαζομένους μισθούς υπερημερίας και χρηματικό ποσό 5 χιλιάδων ευρώ για ηθική βλάβη. Σημειώνεται ότι αυτές ήταν οι πρώτες ομαδικές απολύσεις που έγιναν με τον νόμο Χατζηδάκη, τον Αύγουστο του 2021.

Πρόκειται για μια πολύχρονη υπόθεση, που ξεκινά από την άρνηση των εργαζομένων να δεχθούν το αδιανόητο, δηλαδή να μετατραπούν οι συμβάσεις τους από αορίστου σε ορισμένου χρόνου. Σημειώνεται ότι το 2015, με ψευδείς μηνύσεις και ψευδομάρτυρες, πραγματοποιήθηκε η απόλυση 180 εργαζομένων χωρίς ούτε καν τη νομίμως προβλεπόμενη αποζημίωση. Ωστόσο, οι μεθοδεύσεις αποκαλύφθηκαν και τα κατηγορητήρια κατέπεσαν στη Δικαιοσύνη. Έτσι, το 2017, υπεγράφη Πρακτικό στο υπουργείο Εργασίας που συμπεριλάμβανε την επιστροφή των εργαζομένων στη δουλειά τους και τη δέσμευση της ELFE και κάθε άλλης εταιρείας που θα δραστηριοποιούνταν στις εγκαταστάσεις των Λιπασμάτων Καβάλας, να σεβαστούν την εργασιακή σχέση και τα δικαιώματα των εργαζομένων με σύμβαση αορίστου χρόνου.

Ο πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων της Βιομηχανίας Φωσφορικών Λιπασμάτων Καβάλας, Νίκος Βογιατζίδης, τόνισε πως η απόφαση αποτελεί ράπισμα για το Υπουργείο Εργασίας που ανέλαβε ρόλο συγκάλυψης και στήριξης των πρακτικών της εργοδοσίας.

Παράλληλα, ευχαρίστησε όλα τα εργατικά σωματεία, τις συνδικαλιστικές και πολιτικές δυνάμεις που στάθηκαν στο πλευρό τους στον πολύχρονο αγώνα τους ενάντια στην εργοδοτική επίθεση και καυτηρίασε τη στάση των τοπικών κυβερνητικών βουλευτών που όπως είπε «μέχρι και σήμερα δεν έχουν καταδικάσει τις επιχειρηματικές πρακτικές του κ. Λαυρεντιάδη».

Μάλιστα, ο κ. Βογιατζίδης επικοινώνησε σήμερα τηλεφωνικά με τον γενικό γραμματέα της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ, Δημήτρη Κουτσούμπα, προκειμένου να τον ευχαριστήσει για τη συμβολή και τη στήριξη του ΚΚΕ και του ίδιου προσωπικά, στον αγώνα των εργαζομένων στα Λιπάσματα Καβάλας μετά την πρόσφατη δικαστική απόφαση.