Σύμφωνα με το Taxheaven.gr, που δημοσιεύει το δελτίο τύπου της εκδήλωσης 6th ATHENS LAW FORUM ON TAXATION, που διοργανώθηκε από την Palladian στο N.J.V. Athens Plaza, υπό την αιγίδα του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδος (ΟΕΕ), του Εμπορικού & Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αθηνών (ΕΒΕΑ) και του Ελληνογερμανικού Εμπορικού & Βιομηχανικού Επιμελητηρίου, ο διοικητής της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) αποκάλυψε πως ήδη έχουν ακυρωθεί περί το 33% των προστίμων που έχουν επιβληθεί στον μεγάλο πλούτο για βεβαιώσεις της περιόδου 2014-2016, ενώ ο ίδιος εκτιμά πως πρόκειται το ποοστό αυτό να αυξηθεί.

«Παρακολουθώ κάποια πρώτα στοιχεία της πορείας των δικαστικών υποθέσεων σε βεβαιώσεις της περιόδου 2014-16 και με έχει θορυβήσει το γεγονός ότι από τις βεβαιώσεις προστίμων της περιόδου εκείνης τουλάχιστον το 33% έχει ήδη ακυρωθεί στα δικαστήρια, σύμφωνα με στοιχεία του ΚΕΦΟΜΕΠ. Το νούμερο θα αυξηθεί γατί και άλλες υποθέσεις εκκρεμούν» δήλωσε ο Γ. Πιτσιλής, χωρίς ωστόσο να δώσει περισσότερα στοιχεία για το ύψος των προστίμων που ακυρώνονται. Σημειώνεται πως μεταξύ των υποθέσεων που αναφέρεται ο Γ. Πιτσιλής περιλαμβάνονται υποθέσεις της λίστας Λαγκάρντ, Μπόργιανς και τη λίστα Εμβασμάτων, ενώ σύμφωνα με το sofokleousin.gr, πρόκειται για ελέγχους που φέρονται να έγιναν με «παάτυπες διαδικασίες και με ελλείψεις ή σε παραγραφόμενες υποθέσεις».

Ακόμα, υπογράμμισε πως «είναι πολύ σημαντικό μαζί με τον ψηφιακό μετασχηματισμό να υπάρξει και μια αλλαγή νοοτροπίας στον μηχανισμό μας», ενώ λίγο νωρίτερα είχε υπογραμμίσει την ανάγκη για τον εκσυγχρονισμό της φορολογικής διοίκησης.

«Ο ψηφιακός μετασχηματισμός είναι η κεντρική έννοια για το αύριο της φορολογικής διοίκησης και είναι μεταρρυθμίσεις που τις χρειάζεται όλη η χώρα. Είναι θετικό πρόσημο αξιοπιστίας και η ολοκλήρωση των μεταρρυθμίσεων αυτών θα μας εντάξει σε μια πορεία πολύ λίγων κρατών, τα οποία έχουν να προσφέρουν ένα πλήρες ηλεκτρονικό περιβάλλον στις επιχειρήσεις για την εκπλήρωση των φορολογικών τους υποχρεώσεων» ανέφερε συγκεκριμένα,

Πρόσθεσε δε ότι «έχουμε αφουγκραστεί τις ανάγκες, τις παρατηρήσεις της αγοράς και ο σχεδιασμός θα λάβει υπόψη όλες αυτές τις παρατηρήσεις, γιατί στόχος μας δεν είναι να κάνουμε κάτι βιαστικό, αλλά κάτι μόνιμο και αποτελεσματικό, το οποίο να δουλεύει για όλους και να εξυπηρετήσει τόσο τις επιχειρήσεις όσο και την ΑΑΔΕ. Μέχρι το τέλος του χρόνου θα είμαστε σε θέση να έχουμε ηλεκτρονικά την έκδοση για το φόρο της μεταβίβασης ακίνητων

Κλείνοντας, στάθηκε στην έμφαση που δίνει η ΑΑΔΕ στην κεντρικοποίηση των διαδικασιών είσπραξης στα δυο μεγάλα αστικά κέντρα και στην ενοποίηση χαρτοφυλακίου και δυνάμεων, ώστε πρώτα και πάντα να δίνει έμφαση στις μεγάλες οφειλές.

Αξίζει να σημειωθεί πως σύμφωνα με τα στοιχεία που είχε δώσει το υπουργείο Οικονομικών το 2016 για τους ελέγχους και τις βεβαιώσεις προστίμων την επίμαχη περίοδο του 2014-2016, είχαν διενεργηθεί περί τους 321.000 ελέγχους, με τα βεβαιωμένα πρόστιμα να ξεπερνούν τα 12,5 δισ. ευρώ.