Η ετυμηγορία, που εκδόθηκε από εφετείο τη Δευτέρα, ανέφερε ότι υπάρχει «σαφής κίνδυνος» τα εξαρτήματα που εξάγει η Ολλανδία να χρησιμοποιηθούν σε «σοβαρές παραβιάσεις του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου». Το δικαστήριο ανέφερε ότι είναι πιθανό το Ισραήλ να χρησιμοποιεί τα F-35 του στις επιθέσεις στη Γάζα, οι οποίες οδηγούν σε απώλειες μεταξύ των αμάχων, ενώ απέρριψε το επιχείρημα του ολλανδικού κράτους ότι δεν χρειάζεται ελέγξει εκ νέου την αδειοδότηση των εξαγωγών.

Η απόφαση ακολούθησε την προσφυγή της Διεθνούς Αμνηστίας και της Oxfam κατά της πρωτόδικης απόφασης πέρυσι, η οποία απέρριψε το επιχείρημά τους ότι η προμήθεια των εξαρτημάτων συμβάλλει σε «σοβαρές παραβιάσεις του ανθρωπιστικού δικαίου από το Ισραήλ στη Γάζα».

Ωστόσο, η πρωτόδικη απόφαση απορρίφθηκε από το εφετείο, το οποίο διέταξε την ολλανδική κυβέρνηση να μπλοκάρει όλες τις εξαγωγές εξαρτημάτων των μαχητικών αεροσκαφών προς το Ισραήλ εντός επτά ημερών. «Είναι αδιαμφισβήτητο ότι υπάρχει σαφής κίνδυνος τα εξαγόμενα μέρη του F-35 να χρησιμοποιηθούν σε σοβαρές παραβιάσεις του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου», δήλωσε ο δικαστής Bas Boele κατά την ανάγνωση της απόφασης, προκαλώντας επευφημίες από αρκετούς ανθρώπους στην αίθουσα του δικαστηρίου.

Το Διεθνές Δικαστήριο των Ηνωμένων Εθνών κάλεσε τον Ιανουάριο το Ισραήλ να απέχει από κάθε δραστηριότητα που θα μπορούσε να συνιστά γενοκτονία στη Λωρίδα της Γάζας.

Το υπουργείο Υγείας στη Λωρίδα της Γάζας, όπου κυβερνά η Χαμάς, ανακοίνωσε τη Δευτέρα ότι τουλάχιστον 28.340 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί στην πολιορκημένη περιοχή κατά τη διάρκεια του πολέμου, εκ των οποίων 164 τις τελευταίες 24 ώρες.