Ο περιφερειακός δικαστής Μαρκ Γκολντσμίθ στο Μίσιγκαν δήλωσε ότι έχει την εξουσία να διατάξει την αμερικανική κυβέρνηση να κρατήσει τους Ιρακινούς εντός των ΗΠΑ για το χρονικό διάστημα που τα αιτήματα για την απέλασή τους, εξετάζονται από τα δικαστήρια.
Στην απόφασή του, ο Γκολντσμίθ τονίζει ότι αν οι Ιρακινοί απελαθούν άμεσα θα εκτεθούν “ σε ουσιαστικό ρίσκο θανάτου, βασανισμού ή άλλης σοβαρής δίωξης, πριν την εξέταση των υποθέσεών τους από αμερικανικό δικαστήριο.”
Οι περισσότεροι από τους 199 Ιρακινούς που έχουν συλληφθεί στην περιοχή του Ντιτρόιτ, στο Τενεσί, το Νέο Μεξικό, αλλά και την Καλιφόρνια, είναι Χαλδαίοι Καθολικοί, αλλά και Κούρδοι. Οι δύο ομάδες υποστηρίζουν ότι θα γίνουν στόχοι επιθέσεων στο Ιράκ, καθώς αποτελούν μειονότητες. Σύμφωνα με την απόφαση του δικαστή, η αμερικανική κυβέρνηση σκοπεύει ν' απελάσει 1.400 Ιρακινούς σε ολόκληρο το Ιράκ.
Η απέλασή τους, εντάσσεται στις προσπάθειες της κυβέρνησης Τραμπ ν' αυξήσει τον έλεγχο της μετανάστευσης, αλλά και ν' αναγκάσει αριθμό χωρών να δεχτούν πίσω μετανάστες οι οποίοι ζούσαν στις ΗΠΑ.
Οι Ιρακινοί που έχουν συλληφθεί από τις αμερικανικές αρχές έχουν σε βάρος τους εντολές απέλασης, ενώ μερικοί από αυτούς, έχουν καταδικαστεί για σοβαρά εγκλήματα που κυμαίνονται από το παράνομο εμπόριο όπλων και ναρκωτικών, μέχρι τις δολοφονίες, σύμφωνα με τα στοιχεία της κυβέρνησης Τραμπ.
Ο Γκολντσμίθ υποστηρίζει από την πλευρά του, ότι τα ομοσπονδιακά δικαστήρια “αντιδρούν πρώτα” στην περίπτωση που απειλούνται συνταγματικά δικαιώματα, ενώ οι ειδικές συνθήκες με τις οποίες βρίσκονται αντιμέτωποι οι Ιρακινοί, του δίνουν την δύναμη να απαγορεύσει την απέλασή τους.
Εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Δικαιοσύνης, αρνήθηκε να σχολιάσει την υπόθεση. Από την πλευρά του, το υπουργείο, έχει υποστηρίξει ότι μόνο τα μεταναστευτικά δικαστήρια έχουν την εξουσία να λάβουν αποφάσεις για τους Ιρακινούς.
Η Αμερικανική Ένωση Πολιτικών Ελευθεριών που εκπροσωπεί τους Ιρακινούς, ανέφερε σε ανακοίνωσή της: “Τα ομοσπονδιακά δικαστήρια πρέπει να μπορούν να διασφαλίσουν ότι οι ενέργειες της κυβέρνησης είναι σύμφωνες με το νόμο, ειδικότερα όταν τίθενται σε κίνδυνο ανθρώπινες ζωές.”
Μερικοί από τους Ιρακινούς που συνελήφθησαν έχουν διαπράξει εγκλήματα πριν από δεκαετίες, ενώ η παραμονή τους στις ΗΠΑ, επιτράπηκε καθώς το Ιράκ μέχρι πρόσφατα αρνούνταν να τους εκδώσει ταξιδιωτικά έγγραφα. Αυτό άλλαξε τον περασμένο Μάρτιο, όταν η Βαγδάτη δέχτηκε να υποδεχτεί όσους απελαθούν από τις ΗΠΑ, στο πλαίσιο της συμφωνίας για ν' απομακρυνθεί η χώρα από την λίστα χωρών για τις οποίες εφαρμόζεται το προεδρικό διάταγμα Τραμπ, για την προσωρινή απαγόρευση εισόδου μουσουλμάνων μεταναστών στο αμερικανικό έδαφος.
Το μέλος της Βουλής των Αντιπροσώπων, Σάντερ Λεβίν από το Μίσιγκαν που ανήκει στο Δημοκρατικό Κόμμα χαιρέτισε την απόφαση του Γκολντσμίθ τονίζοντας ότι “θα επιτρέψει στα δικαστήρια να μάθουν όλα τα γεγονότα που σχετίζονται με αυτούς.”
Ο Γκολντσμίθ έχει προγραμματίσει ακρόαση για αύριο, στο πλαίσιο των επόμενων βημάτων της δικαστικής διαδικασίας.