«Δικαίωση» βλέπει η Κεραμέως μετά το άδειασμα από την Αρχή Προστασίας Δεδομένων
«Παρά την εκστρατεία παραπληροφόρησης και τη δίκη προθέσεων, με τη σημερινή της ανακοίνωση η Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα αποσαφήνισε ότι είναι καταρχήν νόμιμος ο σκοπός της ταυτόχρονης διδασκαλίας σε μαθητές με φυσική παρουσία και σε άλλους μαθητές με τη μέθοδο της εξ αποστάσεως εκπαίδευσης, όπως προβλέπεται στην πρόσφατη ρύθμιση, ότι το Υπουργείο Παιδείας είχε συμβουλευθεί την Αρχή πριν τη διαμόρφωση της ρύθμισης και ενσωμάτωσε συγκεκριμένες προτάσεις της» υποστηρίζει η κ.Κεραμέως.
Χωρίς το «ναι» της Αρχής Προστασίας Δεδομένων η απόφαση Κεραμέως για καμερες στα σχολεία
Ωστόσο, στην πραγματικότητα, η Αρχή αφήνει έκθετη την κυβέρνηση και ειδικά την υπουργό Παιδείας και τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, που είχαν σπεύσει να υποστηρίξουν ότι η Αρχή έχει δώσει «πράσινο φως» για το μέτρο. Η ΑΠΔΠΧ όμως, όπως προκύπτει από την ανακοίνωσή της Τρίτη, τονίζει ότι για μία τέτοια ρύθμιση απαιτείται πρώτα σοβαρή και επιστημονικά τεκμηριωμένη εκτίμησης αντικτύπου, μελέτη όμως που «δεν μπορεί να εκδοθεί σε χρονικό διάστημα μικρότερο του ενός μηνός, στην καλύτερη των περιπτώσεων».
Μάλιστα, το υπουργείο Παιδείας δίνει και μερικές «απαντήσεις» σε ερωτήσεις σχετικά με τις νέες ρυθμίσεις για την εξ’αποστάσεως εκπαίδευση, υποστηρίζοντας ξανά μεταξύ άλλων ότι «για τη διασφάλιση της προστασίας τυχόν προσωπικών δεδομένων, το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων έχει λάβει όλα τα ενδεδειγμένα μέτρα. Η διάταξη διαμορφώθηκε μετά από διαβούλευση με την Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα και ενσωματώνει περισσότερες εγγυήσεις ακόμη και από αυτές που απαιτεί το ενωσιακό δίκαιο και η ελληνική νομοθεσία. Επιπλέον η λήψη θα εστιάζει μόνο στον πίνακα ή/και τον εκπαιδευτικό, και όχι στους μαθητές. Ο εκπαιδευτικός διατηρεί τη δυνατότητα σίγασης της φωνής μαθητή, ή ακόμα και διακοπής της μετάδοσης, εάν το κρίνει απαραίτητο.»
Σχετικά με το αν «θα εγκατασταθούν κάμερες στις τάξεις και θα γίνεται καταγραφή», το υπουργείο απαντάει ότι «όχι. Καμία εγκατάσταση κάμερας δεν θα γίνει στις τάξεις. Θα χρησιμοποιείται απλός φορητός ηλεκτρονικός εξοπλισμός, όπως αυτός που χρησιμοποιούνταν για την εξ αποστάσεως εκπαίδευση, δηλαδή υπολογιστής, τάμπλετ, κινητό, όποια συσκευή διατίθεται, που θα εξυπηρετεί τις ανάγκες της σύνδεσης του εκπαιδευτικού με τους μαθητές του για το συγκεκριμένο σκοπό. Οι μαθητές θα μπορούν να συνδέονται και μέσω σταθερού τηλεφώνου, με αστική χρέωση.»
Ενώ προσθέτει ότι «ο σύνδεσμος μέσω του οποίου συνδέονται οι μαθητές που μένουν σπίτι για λόγους προστασίας της ατομικής και δημόσιας υγείας δίδεται αποκλειστικά σε αυτούς από τον εκπαιδευτικό. Προ της σύνδεσης των εν λόγω μαθητών με την τάξη, ο εκπαιδευτικός πρέπει πρώτα να τους επιτρέψει την είσοδο στην πλατφόρμα. Ο εκπαιδευτικός έχει τον πλήρη έλεγχο των εισερχόμενων συμμετεχόντων και όλης της διαδικασίας σύγχρονης τηλεκπαίδευσης.»