Εκδήλωση για την ακροδεξιά και τον νεοφασισμό σε Ελλάδα κι Ευρώπη αλλά και τον ρόλο που καλείται να παίξει το Αντιφασιστικό Κίνημα πραγματοποιήθηκε στο πάντα φιλόξενο κηπάκι της Τσαμαδού στα Εξάρχεια, με την Ζαμίλε Καμπά να μας υποδέχεται και να δίνει τον λόγο στους Ελευθερία Τομπατζόγλου, δικηγόρο Πολιτικής Αγωγής εκ μέρους της οικογένειας Φύσσα, Κωνσταντίνο Πουλή, δημοσιογράφο στο The Press Project, Τάκη Γιαννόπουλο, από τον Αντιφασιστικό Συντονισμό Αθήνα Πειραιά.

Στο σχετικό κάλεσμα της εκδήλωσης αναφερόταν πως «θα ήταν σφάλμα και αυταπάτη να θεωρήσει κανείς ότι μέσω της καταδίκης των νεοναζί -Χρυσή Αυγή- ξεριζώσαμε τον φασισμό από την κοινωνία». «Αντιθέτως ο φασισμός είναι διαρκώς παρών στην αστυνομία, στο κατεστημένο δικαστικό σύστημα αλλά και στην ίδια την κυβέρνηση. Βορίδης, Γεωργιάδης, Πλεύρης, για πρώτη φορά από την Μεταπολίτευση η Άκρα Δεξιά έχει τόσο αναβαθμισμένο ρόλο σε κυβερνητικό σχήμα, σε μια κυβέρνηση που διολισθαίνει διαρκώς σε μια αυταρχική, αντιλαϊκή, αποκρουστική και με ξεκάθαρα ακροδεξιά χαρακτηριστικά μορφή διακυβέρνησης, ενώ παράλληλα, οι φασίζουσες και φασιστικές ιδέες απολαμβάνοντας ισχυρή θέση εντός της κυρίαρχης ιδεολογίας συντηρούν και εντείνουν τα φαινόμενα κοινωνικού εκφασισμού και τον κοινωνικό κανιβαλισμό. Φασιστικές ομάδες, όπως η Propatria, το κόμμα του Κασιδιάρη, του Λαγού αλλά και η ίδια η ΧΑ πραγματοποιούν συστηματικά επιθέσεις σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη με τις πρόσφατες δολοφονικές επιθέσεις σε μετανάστες σε Πατήσια, Πετράλωνα και Μενίδι να προστίθενται στον μακρύ κατάλογο της φασιστικής βίας. Οι φασίστες που σε πρώτη φάση εμφανίστηκαν και πάλι οργανωμένα μέσα από τα αντιεμβολιστικά συλλαλητήρια ανασυγκροτούνται και επιστρέφουν με συστηματικό και οργανωμένο τρόπο τόσο στον δρόμο όσο και στην κεντρική πολιτική σκηνή» προστίθεται, κι αυτά ακριβώς ανέφερε κατά την έναρξη της εκδήλωσης και η Ζεμίλε Καμπά.

«Ένα κομμάτι της κοινωνίας ακόμη συνειδητά διψάει για αίμα»

«Όταν ξεκινούσε η δίκη, ήταν ένας ανταγωνισμός αν θα πρέπει να αντιμετωπίζουμε θεσμικά ή κινηματικά τη Χρυσή Αυγή» είπε ο Κωνσταντίνος Πουλής, τονίζοντας από την αρχή της συζήτησης πως «το κράτος προστατεύει τους φασίστες, η δικαιοσύνη τους χαϊδεύει». Όπως παρατήρησε, «το κλίμα μέσα στην κοινωνία άλλαξε εναντίον τους μετά την καταδίκη, αλλά υπάρχει η διεθνής εμπειρία αντίστοιχα, είναι διαδεδομένη άποψη δηλαδή ότι θεσμικά και να τους πιέσεις, θα συνεχίσουν να υπάρχουν σε μικρές ομάδες, θα αλλάξουν όνομα, αλλά θα συνεχίσουν να δρουν».

Ο ίδιος αναφέρθηκε στον σημαντικό ρόλο που έπαιξαν οι δικηγόροι στην έκβαση της δίκης, «δικηγόροι που έχουν κινηματική πορεία και δεν περιμένουν την επιείκεια των δικαστών για να αντιμετωπίσει τους φασίστες». «Πρέπει όλοι να κάνουμε μια προσπάθεια» υπογράμμισε και σημείωσε πως η Χρυσή Αυγή αποδείχθηκε πως δεν εξαφανίζεται ούτε μετά την ανάληψη πολιτικής ευθύνης για μία δολοφονία. «Ένα κομμάτι της κοινωνίας ακόμη συνειδητά διψάει για αίμα. Να εξακολουθήσουμε να παρατηρούμε, να αντιληφθούμε την κοινωνία. Καμία νίκη δεν είναι οριστική, το βλέπουμε στις δράσεις τους, στη στήριξη που η δεξιά άλλοτε διακριτικά κι άλλοτε όχι τους παρέχει. Βρισκόμαστε ενώπιον μιας νέας φάσης, μέσα κι έξω από το δικαστήριο να προσπαθούμε να τσακίσουμε τον φασισμό» κατέληξε.

«Να παραμείνει η καταδίκη»

Η Ελευθερία Τομπατζόγλου αναφέρθηκε εκτενώς στη μάχη απέναντι στον φασισμό που δόθηκε και θεσμικά. Μια μάχη που δόθηκε κι από συλλογικότητες κι οργανώσεις και απλό κόσμο. «Είχαμε μπροστά μας 69 κατηγορούμενους, μέλη μιας οργάνωσης που επί 30 και πλέον έτη λυμαίνονταν τους δόμους με επιθέσεις σε μετανάστες και γενικά ομάδες που είχε στοχοποιήσει με βάση την ιδεολογία της. Λόγω της επί χρόνια ατιμωρησίας των φασιστικών μορφωμάτων, μας δόθηκε η ευκαιρία να καταφέρουμε να περάσουμε το μήνυμα ότι αυτές οι συμπεριφορές δε μπορεί να παραμένουν ατιμώρητες. Ο αγώνας αυτός δικαιώθηκε» είπε.

Η δίκη σε Β’ βαθμό ξεκινάει στις 15 Ιουνίου. «Ήταν δικαίωμα των κατηγορουμένων να προσβάλλουν τη δικαστική απόφαση» είπε η δικηγόρος, ενώ σχολιάζοντας τις ποινές ξεκαθάρισε πως «αγγίζουν το ανώτατο όριο που θα μπορούσε, σε γενικές γραμμές». «Δε θα μείνουν για μια ζωή στη φυλακή, θα χρησιμοποιήσουν όλα τα δικονομικά δικαιώματα τους για να μειωθεί η ποινή. Από τους 69, ένας πέθανε, αθωώθηκαν 10, 3-4 είναι έξω επίσης για πλημμέλημα. 28 είναι κρατούμενοι. Από τους 18, στη δολοφονία Φύσσα καταδικάστηκαν οι 17 κι ένας αθωώθηκε λόγω αμφιβολιών».

Η ίδια ξεκαθάρισε πως τώρα η διαδικασία ξεκινάει από το μηδέν. Με 128 μάρτυρες. Σημαντικό ότι έχει εξασφαλιστεί η αποκλειστική διεξαγωγή της δίκης σε αίθουσα στο Εφετείο και πλέον δεν υπάρχουν και οι περιορισμοί της πανδημίας ώστε να εμποδίσουν τον κόσμο από την παρακολούθησή της. Κάνοντας εκτιμήσεις, σημείωσε: «Είναι πολύ δύσκολο να ανατραπεί η κατηγορία της εγκληματικής οργάνωσης. Αυτό που ενδεχομένως να συμβεί όσο διεξάγεται η δίκη είναι κάποιοι να αποφυλακιστούν ή να μειωθούν οι ποινές. Το βασικό είναι να διατηρηθεί το καταδικαστικό αποτέλεσμα. Δύσκολα θα δοθεί ελαφρυντικό σε Ρουπακιά, αλλά σε άλλους ίσως δούμε. Δε θα πρέπει να μας απασχολούν αυτά τα επιμέρους αγκάθια, αλλά να παραμείνει η καταδίκη για τον πυρήνα της οργάνωσης, να διατηρηθεί το ότι είναι εγκληματική οργάνωση. Οι Χρυσαυγίτες επιμένουν ότι η πρωτόδικη απόφαση είναι σκευωρία. Είναι λαϊκή απαίτηση να διατηρηθεί η καταδίκη. Θα είμαστε απέναντι σε 100 δικηγόρους». Μια εύλογη διάρκεια θα είναι τα δύο έτη, εκτίμησε και κάλεσε τον κόσμο να μην επαναπαυτεί, «να μη βλέπουν τα θύματα άδεια έδρανα».

Άνοδος της ακροδεξιάς παγκοσμίως – «Να βάλουμε τον φασισμό εκεί που πρέπει: στα σκουπίδια»

Ο Τάκης Γιαννόπουλος έκανε μία γενικότερη τοποθέτηση, μιλώντας για την ακροδεξιά σε Ευρωπαϊκό και Παγκόσμιο επίπεδο, πέρα από την Ελλάδα. «Από τη δεκαετία του ’90 εμείς τους λέγαμε εγκληματική οργάνωση και μας έλεγαν “έλα μωρέ, τι ασχολείστε μ’ αυτούς”. Δεν τους έβαλε η κυβέρνηση φυλακή. Εμείς όλοι τους βάλαμε» είπε, στο θετικό της υπόθεσης. Ωστόσο, ανέφερε πως η ακροδεξιά καθορίζει την πολιτική ατζέντα και έβαλε στη συζήτηση Ορμάν, Λεπέν, Μπολσονάρο, Τραμπ, τα (ακρο)δεξιά τρία ισχυρότερο κόμματα της Ιταλίας, το ακροδεξιό κόμμα της Ρουμανίας… «Στην Ελλάδα είχαμε οκτώ νέους σχηματισμούς και δύο -Κασιδιάρης και Τζήμερος- μπορεί να μπουν και Βουλή.

Όπως παρατήρησε, «δεν υπάρχει μια μαζική κίνηση αντισυστημική που να πείθει όπως πείθουν οι ακροδεξιοί». «Χρειάζονται ενωτικές παρεμβάσεις όπου προσπαθεί να βρει έδαφος η ακροδεξιά» τόνισε, αναφερόμενος και στα πρόσφατα γεγονότα της Θεσσαλονίκης, με τους φασίστες στη Σταυρούπολη αλλά και την οργάνωση που έχει εκεί η ακροδεξιά με τις διάφορες παραφυάδες της.

Αναφερόμενος στον Κασιδιάρη, σχολίασε πως «το 2008 έβγαινε με τα ΜΑΤ και μαχαίρια στην πλατεία Κολοκοτρώνη και τώρα εμφανίζεται με γραβάτα κι ευγένεια και κάνει πολιτική προπαγάνδα. Κι όσο ήταν στη Βουλή ψήφιζε ό,τι θέλουν οι καπιταλιστές». «Είναι θέμα χρόνου να ξαναβγούν στο προσχέδιο» τόνισε και κατέληξε πως χρειάζεται να διασφαλίσουμε την καταδίκη της Χρυσής Αυγής και πάλι, να αποδυναμώσουμε Κασιδιάρη και Τζήμερο, να ρίξουμε ένα προς ένα τα επιχειρήματά τους, να βάλουμε τον φασισμό εκεί που πρέπει: στα σκουπίδια».

«O εθνικισμός πουλιέται στα δελτία – Ο φασισμός βρίσκει νέους τρόπους να εισέρχεται στην κοινωνία»

Ο λόγος δόθηκε στο κοινό για παρεμβάσεις-ερωτήσεις. Η δημοσιογράφος Ελευθερία Κουμάντου κάλεσε συναδέλφους να κοινοποιούν και να καλύπτουν τα της δίκης, σημειώνοντας βεβαίως πως το Παρατηρητήριο θα είναι εκεί να καταγράφει τα πάντα. Σχολίασε πως «η Χρυσή Αυγή “μεγαλούργησε” εκεί που ο κόσμος ήθελε να ακούσει κάτι αντισυστημικό, για την οικονομία -για παράδειγμα. Είδαμε τι έκαναν. Δεν πρέπει να τους βλέπουμε ως κάποιους γραφικούς».

Ο Αντώνης Φάρας από την Αναμέτρηση-Ομάδα Κομμουνιστών/στριών, τόνισε πως χρειάζεται να συμμετέχουν περισσότεροι άνθρωποι σε παρεμβάσεις και κινητοποιήσεις, να γίνει πιο μαζικός ο αντιφασιστικός συντονισμός. «Υπάρχει ένα καθήκον μπροστά μας. Η κατάσταση θυμίζει 2010-11, έχουμε μια φτωχοποίηση, ο εθνικισμός πουλιέται στα δελτία ειδήσεων όσο ανεβαίνουν οι τιμές στα προϊόντα. Βλέπουμε πολλούς “τουρκοφάγους”, τα βάζουν με πρόσφυγες… Να φυτέψουμε έναν σπόρο αλληλεγγύης».

Ο Μιχάλης από το Στέκι Αλληλεγγύης Κυψέλης-Το Μυρμήγκι ανέφερε πως κι εκείνοι από τη μεριά τους προσπαθούν να οξύνουν τα αντανακλαστικά του κόσμου. «Ο φασισμός βρίσκει νέους τρόπους να εισέρχεται στην κοινωνία» κατέληξε.

Η Δέσποινα ζει στα Κύθηρα τα τελευταία εφτά χρόνια, πριν αφήσει το σπίτι που έμενε απέναντι από το Κηπάκι. Πήρε το μικρόφωνο κι είχε κάτι σημαντικό να πει. Είπε να σμίξουμε. Να δημιουργηθεί παντού ένα κίνημα. Είπε ότι ο φασίστας μπορεί να είναι δίπλα μας.

Τον τελευταίο λόγο είχε ο Τ. Γιαννόπουλος. «Υπάρχει ένας εφησυχασμός. Πρέπει να το αλλάξουμε. Να μην περιμένουμε να έχουμε πάλι νεκρό για να υπάρξει κίνημα».