Το ZackieOh Justice Watch υποστηρίζεται από την πρωτοβουλία Justice4Zak/Zackie, το Ίδρυμα Ρόζα Λούξεμπουργκ – Παράρτημα Ελλάδας και δημοσιογραφικά από το The Press Project και το omniatv.

Ημέρα 4η, 7/12/2021 Έναρξη: 09:40

Παρόντες κατηγορούμενοι: Χορταριάς, Ρουσάκος, Αλεξανδρής, Σεφέρης, Τσομπάνης.

Πρόεδρος: Ξεκινάμε με τον κ. Ευτυχιάδη ή να εξετάσουμε τον κ. Τ.Ν. που έρχεται απο τη Λαμία;

Βαρελά: Θερμή παράκληση γιατί την προηγούμενη φορά έγιναν εξυβριστικά σχόλια προς το πρόσωπό μου για το γυαλί και δεν καταγράφηκαν στα πρακτικά…

Παπαρρούσου: Τι σχόλια έγιναν;

Πρόεδρος: Την επόμενη φορά αν συμβεί κάτι τέτοιο θα το εξετάσουμε στα πλαίσια της ποινικής δικονομίας.

Καλείται ο μάρτυρας Τ.Ν.

Πρ: Ορκίζεστε κτλ.

Τ.Ν: Τότε δούλευα στην Αθήνα, κοντά στο υπ. Ανάπτυξης στην Κάνιγγος.

Πρόεδρος: Ήσασταν παρών στο περιστατικό;

Τ.Ν.: Ήμουν αργότερα, δεν ήμουν από την αρχή.

Πρόεδρος: Σε ποιο κατάστημα ήσασταν;

Τ.Ν.: Στη Wind από την πλευρά της Ακαδημίας.

Πρόεδρος: Και πώς βρεθήκατε εκεί;

Τ.Ν.: Κατευθυνόμουν προς το σπίτι μου, η Γλάδστωνος με οδηγεί στο σπίτι μου.
Πρόεδρος: Σε ποιο σημείο του περιστατικού βρεθήκατε;

Τ.Ν.: Από εκεί που ξεκίνησαν τα λακτίσματα του κοσμηματοπώλη, από τη στιγμή που έγιναν δύο εκείνοι που χτυπούσαν. Περνούσα τη Γλάδστωνος και έπεσε πάνω μου ένας τύπος που είχε γυρίσει προς εκείνη την πλευρά. Είδα δύο ανθρώπους να κλωτσάνε τη βιτρίνα ενός κοσμηματοπωλείου που το ήξερα, γιατί περνούσα από εκεί συχνά. Στην αρχή εξεπλάγην αλλά όταν πήγα να αντιδράσω όλα είχαν συμβεί πια.

Πρ.: Τι συνέβη;

Τ.Ν.: Ήταν μέσα ένας νεαρός και αυτά που είδα εγώ, το τονίζω, αυτά που είδα εγώ, ήταν ότι είχε πιάσει την ταμειακή και προφανώς ήταν βαριά και την άφησε. Δεν προσπαθούσε να την παραβιάσει, απλά την έπιασε. Μετά έπιασε τον πυροσβεστήρα και παραπατούσε. Αργότερα έρποντας μπήκε σε μια υποδοχή στη βιτρίνα, στην οποία οι κύριοι είχαν ήδη κάνει φθορά. Υπήρχαν πολλά χτυπήματα, που τον πέτυχαν στο κεφάλι γιατί τον καταλάβαινα που μαζευόταν. Δεν ξέρω ποιος ειδοποίησε, ήταν γρήγορη η παρουσία του ΕΚΑΒ. Σηκώθηκε να φύγει και δεν πρόσεξα ότι έπεφτε σε τραπεζοκαθίσματα, αλλά έχασε την ισορροπία του. Πήγαν μετά οι αστυνομικοί και δεν ξανασηκώθηκε. Οποιαδήποτε βία ήταν άσκοπη. Ήταν παραδομένος. Είδα πολλή μανία, κυρία Πρόεδρε! Ένα ασυγκράτητο μίσος, μια οργή. Δεν ξέρω αν υπήρχε κάτι προσωπικό, αλλά ήταν πολύ μίσος. Εγώ που είμαι φύλακας ασφάλειας έχω διαχειριστεί κλέφτη, και δεν έπραξα έτσι. Πόσω μάλλον σε κάποιον που δεν ξέρουμε αν είναι κλεφτης. Όταν τον είδα κατάλαβα ποιος ειναι και ειπα ο Ζακ αποκλείεται. Δεν πίστεψα οτι ηθελε να κάνει κατι κακο, το απεκλεισα.

Πρ.: Τον ξέρατε;

Τ.Ν.: Ναι, τον ήξερα και ήξερα ότι δεν ήταν της φιλοσοφίας του αυτά τα πράγματα. Θεήρησα ότι μπορεί να μπήκε καταλάθος. Όλη η συμπεριφορά του με τον πυροσβεστήρα μού έδειξε ότι ήθελε να απεγκλωβιστεί. Ένιωθε μια ταραχή γιατί ήταν εγκλωβισμένος. Το άλλο που με έκανε σίγουρο ότι δεν ήθελε να κάνει κάτι κακό, ήταν ότι ήταν ακάλυπτος, χωρίς μάσκα, χωρίς κράνος, χωρίς τίποτα, σε κοινή θέα. Ήθελε να βγει, δεν ήθελε να μείνει μέσα για ασφάλεια. Ένας κλέφτης δεν θα ήθελε να βγει εξω, θα ήθελε να μείνει μεσα. Με αυτή τη λογική σκέφτηκα οτι δεν ήθελε να κάνει κακό.

Εισ: Όταν φτάσατε, σε τι κατάσταση ήταν το κοσμηματοπωλείο;

Τ.Ν.: Μετακινιόταν, μία ήταν στο… και στο επόμενο λεπτό πήρε ένα πυροσβεστήρα, δεν σκεφτόταν τι έπρεπε να κάνει, ενεργούσε βλέποντας και κάνοντας, δεν είχε κάποιο σχέδιο. Και τον πυροσβεστήρα κάτω τον άφησε, αδύναμος ήταν και σαν ανάστημα και δεν είχε και αντίσταση.

Εισ: Επιτέθηκε με γυαλί στον διασώστη του ΕΚΑΒ;

Τ.Ν.: Πήρε ένα γυαλάκι από κάτω και κάπου πόνεσε και σου λέει «και εσύ με πονάς;». Δεν τον απείλησε, δεν τον τραυμάτισε, δεν δόθηκε καμία επέκταση, ήταν ενστικτώδης κίνηση…

Σύνεδρος: Όταν λέτε ένα γυαλάκι, τι γυαλάκι είναι αυτό; Προσδιορίστε λίγο.

Τ.Ν.: Δεν το είδα αν ήταν μεγάλο ή μικρό, είδα ότι προεξείχε γυαλάκι.

Ένορκος: Είπατε ότι σηκώθηκε με ένα γυαλί στο χέρι του. Έκανε κάτι; Απείλησε κάποιον;

Τ.Ν.: Όταν τον περιέθαλψαν πρόχειρα, όταν πήγαν να τον περιθάλψουν, πήρε ένα γυαλάκι και το έτεινε προς το διασώστη, ο διασώστης πήγε πίσω και το άφησε κάτω. Δεν υπήρξε απειλή δεν υπήρξε προέκταση του χεριού, απλώς το παρουσίασε, το έριξε κάτω.

Ένορκος: Προσπάθησε να απειλήσει κάποιον;

Τ.Ν.: Να είμαι σαφής! Δεν το πήρε το γυαλί μαζί του, δεν έκανε κάποια κίνηση «απομακρυνθείτε», δεν εκφόβισε κανέναν

Παπαρρούσου: Είδατε κάποιο μαχαίρι να κρατάει;

Τ.Ν.: Δεν το είδα και το παρουσίασα και στον ανακριτή, δεν είχε μαχαίρι ούτε κάποια κίνηση ότι οπλοφορεί, ούτε έτεινε τίποτα, μαχαίρι, σουγιά, κατηγορηματικά τίποτα.

Παπαρ: Αν και ήσασταν σαφής. Θέλω να σας ρωτήσω, θεωρούσατε ότι μπορεί να φανεί απειλητικός προς κάποιον; Γιατί εδώ έχουμε μια αντιστροφή της πραγματικότητας και της κατάστασης.

Τ.Ν.: Όχι βγήκε πάρα πολύ άγαρμπα, δε σηκώθηκε ποτέ, δε βοήθησε τον εαυτό του να βγει, δεν μπορούσε ψυχικά σωματικά, δυναμικά, δεν είχε τις δυνάμεις, ακόμα και τον διασώστη, ξαπλωτός ήταν…

Προ: Όσο ήταν κάτω, λοιπόν, τι του έκανε με το γυαλάκι του διασώστη;

Τ.Ν.: Του έτεινε το γυαλάκι, αυτό.

Παπαρ: Καταθέσατε σήμερα για μια υπερβολική οργή, ένα μίσος, αυτό που το αποδίδετε; Υπήρχε κάποιος λόγος;

Προ: Αν ξέρετε…

Τ.Ν.: Αν μου επιτρέπετε εκτίμηση, ήταν πολύ βίαιο και απερίσκεπτο, έδωσε το πρώτο λάκτισμα ένας μεσίτης, ένας άνθρωπος που δεν ήταν δικό του το κατάστημα, δεν είχε κάτι να χάσει, να κερδίσει και τον μιμήθηκε ο άμεσα ενδιαφερόμενος, δηλαδή ότι ένας κλέφτης, φυγάς, δραπέτης, ό,τι ήτανε, πρέπει να τον κρατήσουμε μέσα. Χτυπάγανε ανεξέλεγκτα, άκοπα, αδιάκοπα, συνεχώς.

Προ.: Αυτή η βία τελικά θα μας πείτε που οφείλεται κατά τη γνώμη σας; Όλη αυτή η ένταση προς το πρόσωπό του;

Τ.Ν.: Δεν το εκτιμήσανε, δεν αφήσανε χρόνο στο μυαλό τους να σκεφτούν τι πρέπει τελικά να κάνουν. Ήταν βίαιοι από την πρώτη στιγμή, καμία κίνηση για να καλέσουν την αστυνομία, κατευθείαν σπάσιμο βιτρίνας.

Πρ.: Μια και δουλεύατε εκεί, είχε συμβεί κάτι ανάλογο στο παρελθόν; Να μπει κάποιος σε μαγαζί και να τον χτυπήσουν, να τον συλλάβουν;

Τ.Ν.: Όχι, εγώ από αυτή την περιοχή περνούσα 6 μέρες την εβδομάδα και όχι.
Παπαπαντολέων: Πείτε μου πάλι, τη βιτρίνα του κοσμηματοπωλείου ποιος την έσπασε; Ο θανών ή ο μεσίτης και ο κοσμηματοπώλης;

Τ.Ν.: Να το απαντήσω κατηγορηματικά, δεν πρόλαβε να κάνει γερό χτύπημα ο θανών, τη βιτρίνα θα την έσπαγε εσωτερικά [με τον πυροσβεστήρα], τον οποίο δεν εμπόρεσε να κουμαντάρει. Τα επίμονα χτυπήματα ήταν απ’ έξω.
Παπαπαντ.: Εσείς ήσασταν παρών και κατά τη σύλληψη;

Τ.Ν.: Ναι!

Παπαπαντ.: Είπατε ότι δεν σήκωνε άλλη βία…

Τ.Ν.: Να το πω καθαρά, δεν σήκωνε, στα μάτια μου, άλλη βία.
Ήταν τελειωμένος με την έννοια ότι όταν έπεσε και ξάπλωσε στο οδόστρωμα και παραδόθηκε, δεν υπήρχε καμία αντίσταση προς τους αστυνομικούς, και μάλιστα το είπα στον κ. ανακριτή αλλά μου είπε ότι δεν έχει τόση αξία, ότι εμένα μου έδωσε την εντύπωση ότι έφυγε από έμφραγμα. Και μου είπε «αν είσαι τόσο σίγουρος μπορείς να το καταθέσεις, αλλά μετράει η ιατροδικαστική».

Αναγνωστόπουλος [ερωτήσεις για υπεράσπιση κατηγ. Δημόπουλου]: Δώσατε μια κατάθεση στις 2/10 στον ανακριτή, θυμάστε πότε έγινε το περιστατικό;

Τ.Ν.: 21/9, μάλιστα!

Αναγν.: Άρα τα θυμόσασταν καλά.

Τ.Ν.: Δεν είναι το καλά…

Πρ: Κάντε του ερώτηση.

Αναγν.: Είπατε ότι έπαθε έμφραγμα και ότι δεν δέχτηκε να το περιλάβει στην κατάθεση ο ανακριτής;

Τ.Ν.: Ιιι! όχι βέβαια,

Πρ: Μα το είπε στην κατάθεσή του ότι δε δέχθηκε, προφανώς ο ανακριτής έκανε κάποια εκτίμηση.

Αναγνωστ.: Ο ανακριτής εκτιμά τι θα περιληφθεί και τι όχι;

Πρ.: Έχουμε κάνει ανάκριση και ξέρουμε τι ρωτάει και τι δε ρωτάει.

Αναγνωστ.: Είπατε οτι είδατε να κρατάει έναν πυροσβεστήρα σαν εκκρεμές. Τι εννοείτε; Να σας βοηθήσω! Μήπως δεν είχε τη δύναμη να τον κρατήσει;

Τ.Ν.: Ακριβώς, εγώ έχω δύναμη να τον κρατήσω και τον σηκώνω ψηλά, εκείνος δεν είχε.

Αναγνωστ.: Σας διαβάζω ένα σημείο: «το παιδί βγήκε στο κάτω μέρος της βιτρίνας, και άρχισαν οι κλωτσιές. Από τις κλωτσιές πρέπει να τον πέτυχε μία και αυτή τυχαία».

Τ.Ν.: Είπα στον κ. ανακριτή, ωχ Χριστέ μου, γι’ αυτό σας είπα ότι είναι περιληπτική η κατάθεση ότι ήμουν σε απόσταση 3 και κάτι μέτρων και η γωνία αυτή δε μου επέτρεπε να καταμετρήσω τα λακτίσματα. Είμαι όμως σίγουρος ότι παραπάνω από μία σίγουρα τον έχει πετύχει.

Αναγνωστ.: Εδώ λέτε άλλα πράγματα. Σήμερα λέτε κάτι άλλο; Τα θυμάστε καλύτερα από τότε;

Τ.Ν.: Τώρα αυτή τη στιγμή εγώ ορκίζομαι και πρέπει να είμαι σαφής, ειλικρινής.

Αναγνωστ.: Και λέτε σήμερα ότι θυμάστε παραπάνω κλωτσιές και ότι δεν ισχύει αυτό που είπατε στον ανακριτή;

Τ.Ν.: Επαναλαμβάνω σαφώς: Είναι τουλάχιστον μία και περισσότερες. Απλώς είπα ότι η μία μπορεί να ήταν τυχαία, οι άλλες δεν ήταν, βρήκαν κεφάλι, βρήκαν τζάμι, δεν βρήκαν αέρα κοπανιστό!

Αναγν.: Λέτε παρακάτω, «δεν είμαι σίγουρος απο πού προκλήθηκαν οι ζημιές στο κεφάλι, μπορεί να ήταν από τα γυαλιά στην προσπάθεια εξόδου».

Τ.Ν.: Μάλιστα.

Αναγν.: Σήμερα είπατε «γυαλάκι», τότε είπατε ότι πήρε ένα μεγάλο κομμάτι γυαλί.

Τ.Ν.: Το είπα καθαρά σήμερα, σήμερα, σήμερα.

Αναγνωστ.: Το βίντεο το έχετε δει; Αν το δείτε μπορείτε να αναγνωρίσετε τον εαυτό σας;

Τ.Ν.: Όχι, αν με δείχνει ασφαλώς, φαίνομαι και μπροστά σας δεν κρύβομαι!

Πρόεδρος: Για να λύσουμε όποια αμφιβολία να το προβάλουμε.

Παπαπαντολέων: Δηλαδή συγγνώμη όποιος δε φαίνεται στο βίντεο, δεν είναι αυτόπτης μάρτυρας και είπε ψέματα; Για να καταλάβω τον ισχυρισμό!

Αναγνωστ.: Το αν λέει ψέματα φαίνεται από την κατάθεσή του τότε και τώρα.

Παπαρρούσου: Και αν δεν μπορεί να εντοπίσει τον εαυτό του τι θα γίνει;

Φίλος: Χρειαζόμαστε κι εμείς το βίντεο και να μας πει με βάση την κατάθεσή του.

[Προβάλλεται το βιντεο]

Πρ: Αν δείτε τον εαυτό σας θα μας το πείτε.

Τ.Ν.: Ασφαλώς

Πρ: Σε ποιο σημείο;

Τ.Ν.: Εγώ ήμουν 3μιση και κάτι μέτρα προς τα μέσα, εγώ είμαι στο συντριβάνι.

Βαρελά: Για να δούμε τώρα πώς πήρε το γυαλί.

Πρ: Είστε κάπου εδώ πιο πριν.

Τ.Ν.: Θα διευκόλυνε το σεβαστό δικαστήριο, αν έλεγα εδώ είμαι αλλά ακόμα δεν με έχω εντοπίσει;

Φίλος: Το γυαλάκι το βλέπετε;

Πρ.: Θα ρωτήσετε μετά, κ. συνήγορε.

Φίλος: Απλώς για να το θυμάται.

Πρ.: Φαντάζομαι έχει αντίληψη ο άνθρωπος.

Αναγνωστ: Είπατε ότι ήσασταν 3 μέτρα από το σημείο που ήταν ο Ζακ. Όταν άνοιξε το πλάνο έδειξε 3 μέτρα. Είδατε τον εαυτό σας;

Τ.Ν.: Τώρα που το είδα αισθάνομαι αηδία. Είναι πολύ αποκρουστικό, ένα το κρατούμενο! Ήθελα να το δω και…

Πρόεδρος: Να κάνουμε ερωτήσεις; Όλοι έχουμε α ή β συναισθήματα όταν το βλέπουμε, αλλά να μείνουμε στα γεγονότα.

Αναγνωστ.: Σχετικά με την ερώτηση της πολ. αγωγής, γιατί υπάρχει τέτοια βία; Είπατε ότι ήθελαν να τον κρατήσουν μέσα.

Τ.Ν.: Ναι, το είπα.

Φίλος: Είπατε νωρίτερα στην κ. πρόεδρο ότι φτάσατε οταν χτύπαγαν την τζαμαρία και οι δύο μαζί. Πώς είδατε την ταμειακή μηχανή ότι την κρατούσε; Πώς είδατε την είσοδό του κάτω από την προθήκη αφού είπατε ότι φτάσατε όταν χτύπαγαν την τζαμαρία;

Τ.Ν.: Λοιπόν είμαι σίγουρος ότι το ακούσατε καθαρά αλλά θα το επαναλάβω για δικιά μου ασφάλεια: είπα ότι ήμουν αφηρημένος, σκόνταψα πάνω σε έναν κύριο και τον μιμήθηκα, όταν κατάλαβα περί τίνος πρόκεται είδα δύο άτομα να τον χτυπάνε. Ε, είδα τις απεγνωσμένες κινήσεις να βγει και στο κάτω κάτω ο Ζακ δεν ήταν ούτε ξάδερφός μου, ούτε φίλος μου. Κατάλαβα τι έγινε, που δεν ήταν ληστεία, δεν ήταν εισβολή, όταν είδα δύο άτομα να χτυπάνε στην τζαμαρία τον Ζακ. Τον χτυπάγανε επισταμένα.

Φίλος: Κ. μάρτυρα, όλο το συμβάν, όσο είναι ο Ζακ στο κοσμηματοπωλείο κρατάει ενάμιση λεπτό, άρα δεν ταιριάζει με τη λογική να έχετε δει το συμβάν με την ταμειακή και με την τζαμαρία, αλλά δεν επιμένω.

Τ.Ν.: Καλέ ο άνθρωπος ήταν εκεί.

Φίλος: Είπατε ότι ο διασώστης ήρθε γρήγορα. Ήταν ήδη εκεί;

Τ.Ν.: Ήταν σαν να περίμενε ο διασώστης να βγει, βγήκε ο Ζακ και υπήρξε άνθρωπος αμέσως.

Φίλος: Ναι, αλλά αυτός δεν ήταν ο διασώστης, αυτός ήρθε μαζί με τους αστυνομικούς, αυτό είδαμε στο βίντεο.

Τ.Ν.: Μου επιτρέπετε, τους οποίους εγώ δεν έκατσα καν να τους παρακολουθήσω.

Φίλος: Άρα μας λέτε ότι μετά τον διασώστη φύγατε;

Τ.Ν.: Είδα τον Ζακ να χάνει την ισορροπία του και μετά έφυγα.

Πρόεδρος: Είδατε το σημείο που οι αστυνομικοί έδεσαν τα χέρια;

Τ.Ν.: Όχι.

Φίλος: Τι βάρδια δουλεύατε εκείνη την ημέρα;

Τ.Ν.: Δούλευα 8-2 και έφυγα μιάμιση για να πάω στην ΕΥΔΑΠ πρώτα.

Φίλος: Πότε έγινε το συμβάν, όταν πηγαίνατε προς την ΕΥΔΑΠ;

Τ.Ν.: Όταν γύριζα. Είχα τελειώσει από την ΕΥΔΑΠ. 2 παρά δέκα είχα φύγει από ΕΥΔΑΠ.

Φίλος: Δύο παρά δέκα φύγατε από την ΕΥΔΑΠ. Πού είναι η ΕΥΔΑΠ;

Τ.Ν.: Ακριβώς στην παράλληλη.

Φίλος: Και σας πήρε 40 λεπτά απο την ΕΥΔΑΠ στη Γλάδστωνος;

Πρ: Τέλος πάντων…

Φίλος: Έχει σημασία να δούμε και τον χρόνο.

Τ.Ν.: Όχι βέβαια, εδώ λέμε την αλήθεια, είχα χωρίσει με την κοπέλα μου και αισθανόμουν πολύ ασχημα να γυρίσω στο σπίτι.

Φίλος: Και καθίσατε στη Γλάδστωνος;
Τ.Ν.: Κάθισα στο συντριβάνι γιατί δεν ήθελα να γυρίσω σπίτι.

Φίλος: 30 μέτρα απέχει το συντριβάνι.

Πατάλας [ερωτήσεις για υπεράσπιση κατηγ. Χορταριά]: Έχετε ορκιστει να είστε ειλικρινής. Να σας θυμίσω ότι ορκιστήκατε και στον ανακριτή να είστε ειλικρινής. Είπατε ότι είδατε έναν άνδρα να κρατάει πυροσβεστήρα. Γιατί δεν είπατε ότι γνωρίζατε τον Κωστόπουλο;

Τ.Ν.: Ο κ. ανακριτής με ρώτησε αν γνώριζα το θύμα ή τους κατηγορούμενους και είπα «σχεδόν καθόλου, δεν υπάρχει καμία συυγγένεια ή φιλία».

Πατάλας: Δηλώσατε ότι απ’ όλες τις κλωτσιές είδατε μια κλωτσιά να τον πετυχαίνει και αυτή τυχαία. Σήμερα δηλώσατε ότι είδατε πολλά λακτίσματα να τον πετυχαίνουν.

Τ.Ν.: Είπα στον κ. ανακριτή, ήμουν σε απόσταση 3-5 μέτρα, μέτραγα λακτίσματα και κλωτσιές, και θεωρώ ότι τουλάχιστον παραπάνω από ένα τον πέτυχε.

Πατάλας: Δηλώνετε 2/10/18 ότι είχε τις αισθήσεις του όταν ήρθε ο διασώστης, τον απείλησε με ένα γυαλί και ότι σηκώθηκε. Σήμερα ειπατε ότι δεν τον απείλησε.

Τ.Ν.: Πάμε λοιπόν, πάμε πάλι, είπα στο σεβαστό δικαστήριο ότι δεν είχε τη δύναμη να σηκωθεί, έτεινε στον διασώστη ένα μικρό γυαλάκι.

Πατάλας: Ναι, αλλα…

Τ.Ν.: Δε σας διέκοψα, κ. συνήγορε, και δεν ακολούθησε καν τον διασώστη, δεν σηκώθηκε καν.

Πατάλας: Έπρεπε να τον πάρει στο κυνήγι δηλαδή για να τον απειλήσει; Είμαι πολύ ακριβής στις ερωτήσεις μου.

Τ.Ν.: Και εγώ είμαι πολύ ακριβής, θεωρώ ότι όταν ένας άνθρωπος κάνει πίσω για να εξακολουθήσει η απειλή θα πρέπει ή να προτείνεις το χέρι σου με το όπλο ή να τον ακολουθήσεις, δεν έγινε ούτε το ένα ούτε το άλλο, παρέμεινε στη θέση του.

Πρ: Παρέμεινε στη θέση του;

Εισ: Αυτά γιατί δεν τα αναφέρατε στις 2/10/18 στον ανακριτή;

Τ.Ν.: Γιατί, κε εισαγγελέα, την ερώτησή σας θα την επιδίωκα, έλεγα ποιος θα μου την κάνει…

Εισ: Απαντήστε στην ερώτηση.

Τ.Ν.: Ειδοποίησα τον επόπτη μου και μου είπε «έκανες πάρα πολύ καλά που δεν μπήκες στη μέση». Και ήθελα να με καλέσουν για να πω όλη την αλήθεια. Είχα έναν ανακριτή να μου λέει «εδώ δεν γράφουμε μυθριστόρημα εδώ δίνεις την πρώτη σου κατάθεση», επειδή ήμουν άμεσος. Ερχόμουν από τη Λαμία για να με καλέσετε σαν μάρτυρα.

Πατάλας: Σας έδωσαν την εντύπωση οι εμπλεκόμενοι ότι γνωριζόντουσαν πριν το περιστατικό; Εννοώ τον κ. Χορταριά, τον κοσμηματοπώλη και τον Ζακ Κωστόπουλο.

Πρ: Ποιοι εμπλεκόμενοι;

Τ.Ν.: Αυτό θα το ρώταγα και εγώ, να σας απαντήσω δις, όχι γιατί δεν προλάβανε.

Πατάλας: Σας έδωσαν την εντύπωση οι εμπλεκόμενοι ότι γνωριζόντουσαν πριν το περιστατικό; Εννοώ τον κ. Χορταριά, τον κοσμηματοπώλη και τον Ζακ Κωστόπουλο.

Πρ: Ποιοι εμπλεκόμενοι;

Τ.Ν.: Αυτό θα το ρώταγα και εγώ, να σας απαντήσω δις, όχι γιατί δεν προλάβανε.

Πατάλας: Απ’ αυτό που βλέπατε είδατε να γνωρίζονται; Αντάλλαξαν κάποιες κουβέντες;

Τ.Ν.: Όχι βέβαια.

Πατάλας: Έρχεστε από τη Λαμία, είπατε, γιατί έρχεστε με τα ρούχα της δουλειάς;

Τ.Ν.: Ναι, από νύχτα.
Βαρελά: Είπατε προηγουμένως ότι ο Ζακ δεν σκεφτόταν τι έκανε. Αντίστοιχα στην κατάθεσή σας αναφέρατε ότι δεν είδε πού πήγαινε. Πώς θα περιγράφατε την κατάστασή του;

Πρ.: Λέτε προς το τελος; για να καταλάβουμε χρονικά.

Τ.Ν.: Κατ’ αρχάς να εξηγήσω ότι δεν σας περιφρονώ επειδή δεν σας κοιτάω. Είδα τον Ζακ ο οποίος κατάλαβε ότι εγκλωβίστηκε και δεν ήξερε πως να βγει. Και με την ταμειακή μηχανή σπασμωδική κίνηση ήτανε. Όταν σηκώθηκε δεν κοίταξε προς τα που πάει, έπεσε πάνω σε κάτι τραπεζοκαθίσματα και σκόνταψε και έπεσε.

Βαρελά: Δεν ήξερε που πήγαινε δηλαδή. Ήταν σε κατάσταση αμόκ;

Τ.Ν.: Όχι, σε κατάσταση σύγχισης, φόβου, πανικού ναι, σε κατάσταση αμόκ, επειδή ξέρω τι σημαίνει, όχι…

Βαρελά: Άρα ήξερε τι έκανε;

Τ.Ν.: Όχι το τονίζω, όχι!

Πρ: Απάντησε ο μάρτυρας.

Βαρελά: Θελω να μου πείτε, θεωρείτε ότι έκανε μια κίνηση προς τον διασώστη και λέτε ότι δεν ήξερε τι έκανε. Θέλω να μας πείτε τι θεωρείτε ότι έκανε εκείνη την ώρα. Επιτέθηκε ή όχι;

Τ.Ν.: Μου επιτρέπετε, κα πρόεδρε;

Πρ: Ναι, μάλιστα.

Βαρελά: Αφορά η ερώτησή μου το πώς χαρακτηρίζει όλη τη συμπεριφορά του δράστη τη στιγμή της επίθεσης.

Τ.Ν.: Δεν έχω ένα επίθετο, δεν είμαι φιλόλογος αλλά θα το πω παραστατικά: Αν εγώ ήμουν στη θέση του έτσι θα λειτουργούσα από θέμα φόβου, εγκλωβισμού ελευθερίας, […] ένας άνθρωπος εγκλωβισμένος…

Βαρελά: Είδατε το βίντεο. Είδατε να παίρνει ένα γυαλακι ή είδατε να κλωτσάει με δύναμη τη βιτρίνα;

Τ.Ν.: Είδατε πότε;

Βαρελά: Γλάδστωνος. Εγώ το είδα, εσείς το είδατε;

Πρ: Την κλώτσησε τη βιτρίνα;

Τ.Ν.: Ναι, αλλά δεν έχει σημασία πότε;

Βαρελά: Μιλάτε για γυαλάκι, επειδή υπάρχει σχετικό αντίστοιχο πειστήριο [η συνήγ. έχει φερει πάλι το γυαλί και το επιδεικνύει] εγώ το έφτιαξα, το κατασκεύασα, είναι 30 εκ. και αυτό που φαίνεται στο βίντεο είναι 40 εκ..

Τ.Ν.: Είμαι απόλυτα βέβαιος ότι το γυαλάκι που εγώ είδα δεν προεξείχε από τα δάχτυλά του. Δεν προεξείχε!

Πρ.: Πάμε παρακάτω.

Βαρελά: Έκανε λέτε πίσω ο τραυματιοφορέας. Γιατί έκανε πισω; Για ν’ αποφύγει το γυαλάκι;

Τ.Ν.: Ναι και να σας το υπερασπίσω αυτό. Φάνηκε από το βίντεο σήμερα ότι σηκώνεται πάνω με άλυτη τη γάζα, φεύγει, κα συνήγορε, φεύγει.

Βαρελά: Προσπαθεί να διαφύγει;

Τ.Ν.: Ναι, δεν κηνυγάει τον διασώστη.

Βαρελά: Δεν τον κυνήγησε, πήγε από την άλλη, αληθεια. Είπατε πριν ότι ήταν μονίμως ξαπλωτός, γιατί άραγε; Μήπως επειδή ένας αστυνομικός έπληξε την ισορροπία του και τον ακινητοποίησε;

Τ.Ν.: Κα συνήγορε, εγώ προσωπικά, ο Τ.Ν. εδώ παρίσταται, δεν μέμφεται κανέναν αστυνομικό, οι αστυνομικοί είχαν λάθος εικόνα, λάθος κρίση, είδαν έναν άνθρωπο ματωμένο, με γυαλάκι, και έπρεπε να δράσουν όπως εδράσαν, δεν μου πέφτει λόγος.
Είμαι σεκιούριτι, αλλά αυτή την εικόνα είχαν, δεν είχαν εικόνα εγκληματία που οπλοφορεί.

Βαρελά: Θέλω να μου πείτε πώς θα χαρακτηρίζατε την επίθεση με γυαλί σε έναν άνθρωπο;

Τ.Ν.: [Δείχνει με κίνηση του χεριού του] Αυτό είναι απειλή.

Βαρ: Σας έχουν επιτεθεί με γυαλί;

Τ.Ν.: Ναι.

Βαρ: Είπατε πριν ότι «δε σήκωνα άλλη βία» και ότι δεν καθήσατε να παρακολουθήσετε τους αστυνομικούς.

Τ.Ν.: Ναι, ναι, ναι, ναι, ναι, τι άλλο θέλετε, ναι.

Γιαννελάκης: Όταν σηκώθηκε ο Ζακ, ο κόσμος φοβήθηκε; Ακούσατε κραυγές τριγύρω;

Τ.Ν.: Θα χρειαστεί προσπάθεια να το θυμηθώ.

Γιανν: Θέλετε να ξαναβάλουμε το βίντεο;

Πρ.: Ε, το κάνετε επίτηδες;

Τ.Ν.: Δεν ξέρω πώς αντέδρασε ο κόσμος.

Γιανν: Είχατε δίπλα άλλους ανθρώπους;

Τ.Ν.: Στα δεξιά μου είχα πολλούς.

Φίλος: Επειδή στον κ. εισαγγελέα, νωρίτερα που σας ρώτησε, είπατε ότι ήταν η πρώτη φορά που δίνατε κατάθεση στον ανακριτή. Στις 2/10 σας κάλεσε;

Τ.Ν.: Όχι βέβαια. Πήγα ο ίδιος και τον αναζήτησα.

Φίλος: Πως ξέρατε που να πάτε

Τ.Ν.: Όχι βέβαια. Πήγα ο ίδιος και τον αναζήτησα.

Φίλος: Πώς ξέρατε πού να πάτε;

Τ.Ν.: Αν είναι δυνατόν! [παύση] Μα είναι πολύ απλό. πήγα στα δικαστήρια και ρώτησα συνάδελφό μου ποιος είναι ο ανακριτής που εξετάζει μάρτυρες για την υποθεση του Κωστόπουλου.

Φίλος: Αυτό κάνατε;

Τ.Ν.: Τι άλλο να κάνω;

Φίλος: Να πάτε στην αστυνομία, αυτό κάνει ένας απλός πολίτης…

Πρ.: Μπορείτε να πηγαίνετε, είμαστε εντάξει.

Τ.Ν.: Καλή συνέχεια, καλή δύναμη!

[Σχολιασμοί της κατάθεσης από τους συνηγόρους υπεράσπισης]

Αναγνωστ.: Θα ήθελα να αποφύγω να αξιολογήσω την κατάθεση του μάρτυρα. Θα αναδείξω μόνο τις αντιφάσεις. Στον ανακριτή είπε ότι είδε μια κλωτσιά και αυτή τυχαία. Σήμερα μας είπε ότι δέχθηκε πολλές κλωτσιές, η μία ήταν τυχαία αλλά οι υπόλοιπες ήταν σκόπιμες. Και ότι τότε έλεγε για ενα μεγάλο κομμάτι γυαλί και σήμερα μίλαγε για ένα γυαλάκι.

Φίλος: Υπάρχει μια ανακολουθία, δε γίνεται να λες ότι έφτασες μετά από κάποιο χρονικό σημείο, η κατάθεσή του σε σχέση με το τι είδε και τι δεν είδε δεν είναι αξιόπιστη.

Πατάλας: Η αξιοπιστία του μάρτυρα αναδεικνύεται μόνο με την κατάθεση που είχε δώσει στον ανακριτή και την κατάθεση που έδωσε σήμερα.

[Συνεχίζεται η διαδικασία, επόμενος μάρτυρας, ιατροδικάστης Ευτυχιάδης]

Πρ.: Να περάσουμε στον κ. Ευτυχιάδη. [Προσέρχεται ο μάρτυρας] Eσείς είστε ιατροδικαστής;

Ευτυχ.: Είμαι παθολογοανατόμος, κάνουμε ιστολογικές εξετάσεις και έχω κάνει τις ιστολογικές εξετάσεις που μας εστάλησαν.

Πρ.: Εσείς είστε Αθηνα ή Θεσσαλονίκη;

Ευτ: Είμαι στην Αθήνα, και στο αντικείμενο των ιστολογικών εξετάσεων τον θανόντων.

Πρ.: Σε ποιες περιπτώσεις στέλνουν οι ιατροδικαστές όργανα για ιστολογική;

Ευτ: Όταν υπάρχει αμφιβολία στη διάγνωση ή όταν χρειάζεται ο ιατροδικαστής κάποια επιβεβαίωση. Είναι στην απόλυτη κρίση του ιατροδικαστή αν θα στείλει όργανο ή μέρος του οργάνου.

Πρ: Είναι καλο προς το σκοπό μιας πλήρους ιατροδικαστικής να γίνεται ιστολογική πάντα;

Ευτ.: Στο εξωτερικό συνηθίζουν να στέλνουν όλα τα όργανα, εδώ όχι τόσο, καθυστερούν και τις απαντήσεις. Αν ο ιατροδικαστής κρίνει ότι είναι επαρκής η μακροσκοπική δεν στέλνει απαραίτητα.

Πρ.: Εδώ εστάλησαν όλα τα όργανα;

Ευτ: Εδώ παραλάβα ολόκληρη την καρδιά, όλοκληρο τον εγκέφαλο, ένα τμήμα πνευμόνων, ένα τμήμα […]

Πρ. Και αφού είδατε τα όργανα μιλήσατε πρώτα προφορικά με τους ιατροδικαστές;

Ευτ.: Μιλήσαμε προφορικά, γιατί πάντα μιλάμε, όπως μιλάμε και με τους κλινικούς γιατρούς. Ρωτάμε για όλα τα περιστατικά που κρίνουμε ότι πρέπει να ρωτήσουμε και υπάρχει καλή συνεργασία.

Εισ.: Τι διαπιστώσατε από την εξέταση; Είχε κάποιο πρόβλημα ο θανών;

Ευτ.: Αυτό που γράφω εδώ για τη λιπώδη διήθηση είναι μια κατάσταση που το ήπαρ έχει περιέλθει σε βαριά κατάσταση, έχει γίνει λιπώδης διήθηση και μιλάμε για επιβαρυμένο οργανισμό.

Eισ.: Οι αιτίες ποιες μπορεί να είναι;

Ευτ.: Πολλές αιτίες, φάρμακα, αλκοόλ…

Εισ: Με την καρδιά του δεν είδατε να είχε κανένα πρόβλημα;

Ευτ: Όχι, φυσιολογικότατη καρδιά στις κανονικές διαστάσεις και καθόλου στεφανιαία νόσο.

Παπαρρούσου: Το δικαστήριο σας κάλεσε εδώ, γιατί η υπεράσπιση έχει άλλη άποψη που διαφωνεί με τους ιατροδικαστές και κληθήκατε να επαναλάβετε τις εξετάσεις. Τι σας ζητήθηκε από τον κ. ανακριτή να σχολιάσετε;

Ευτ.: Εγώ κλήθηκα κατευθείαν από το δικαστήριο, δεν έχω καταθέσει στον ανακριτή.

Παπαρ.: Ναι, δεν κληθήκατε, αλλά επειδή το εργαστήριό σας κάνει τις ιστολογικές εξετάσεις. Εσείς έχετε δει την ιατροδικαστική του κ. Καλόγρηα;

Ευτ.: Όχι δεν την έχω δει, με την τοξικολογική καμία σχέση…

Παπαρ.: Άρα βρίσκετε εκεί αν υπάρχει κάποια βλάβη;

Ευτ.: Δεν υπάρχει, ναι, και θα μπορούσαμε να το δούμε.

Παπαρρ.: Από το λιπώδες ήπαρ που είπατε μπορεί να πεθάνει κάποιος;

Ευτ: Μπορεί αλλά αυτός ο θάνατος δεν είναι αιφνίδιος ή άμεσος, είναι μια αργή εξέλιξη, είναι μια κατάσταση επιβάρυνσης του οργανισμού. Δεν αποδίδουμε θανάτους εκεί.

Παπαπαντ.: Άρα όταν οι ιατροδικαστές γράφουν στην έκθεσή τους ότι η τελική αιτία θανάτου δεν συνδέεται με κάποια άλλη νόσο είναι ακριβείς;

Ευτ.: Ναι, ναι απόλυτα!

Παπαπαντ.: Οι ιατροδικαστές αξιολόγησαν ότι δεν έχει καμία σχέση η βλάβη στο συκώτι με την αιτία θανάτου του θανόντα. Είναι ακριβείς και σε αυτό;

Ευτ.: Πιστεύω ότι είναι ακριβείς, ο οργανισμός ήταν επιβαρυμένος, αλλά οπωσδήποτε δεν έπαιξε ρόλο στο συγκεκριμένο συμβάν.

Παπαπαντ.: Όπως και όλοι οι ιατροδικαστές

Ευτ.: Βέβαια, ο αιτώδης σύνδεσμος γίνεται από τον ιατροδικαστή, δεν αποφασίζουμε εμείς για την αιτία θανάτου.

Αναγνωστόπουλος: Μπορείτε να πείτε στο δικαστήριο σας παρακαλώ ποια η διαφορά του ισχαιμικού τύπου αλλοιώσεων και του εμφράγματος;

Ευτ.: Λοιπόν, το έμφραγμα έχει συγκεκριμένα ιστολογικά χαρακτηριστικά, αυτά τα ευρήματα απουσιάζουν εδώ. Από τη στιγμή που ο άνθρωπος δεν έχει στεφανιαία νόσο, άρα δεν μπορούμε να μιλήσουμε για έμφραγμα.

Αναγνωστ.: Ο κ. Καλόγρηας μου είπε ότι η διαφορά εντοπίζεται στη χρονική εξέλιξη του περιστατικού.

Ευτ.: Μία ισχαιμία μπορεί να καταλήξει σε έμφραγμα ναι, αλλά να προηγείται…

Αναγνωστ.: Ότι προηγείται χρονικά ναι, μπορούμε σε μια εξέταση του μυοκαρδίου να μάθουμε το χρόνο της ισχαιμίας;

Ευτ.: Μπορούμε στο περίπου.

Αναγνωστ.: Κάνατε δύο ιστολογικές σωστά;

Ευτ.: Μία ιστολογική έχουμε κάνει.

Αναγνωστ.: Σε αυτήν αναφέρομαι. Μπορεί να προσδιοριστεί ο χρόνος; Στη βιβλιογραφία αναφέρεται ότι στις 4 ώρες δεν αποτυπώνεται καμία αλλοίωση στο μυοκάρδιο, αλλά φαίνεται το οίδημα.

Ευτ.: Το οίδημα ανευρίσκεται περίπου σε μία δύο ώρες.

Αναγνωστ.: Έχετε υπόψιν τον κ. Ρόμπινς; Αναφέρει ότι υπάρχει αλλοίωση στο εύρημα μετα τις 4 ώρες.

Ευτ.: Μπορώ να δω; [διαβάζει] Εδώ το γράφει, ναι, αλλά υπάρχει και το βιβλίο του Ντετερμάγιερ που αναφέρει περίπου μία δύο ώρες, τώρα δεν έχω έρθει εδώ με αυτά τα στοιχεία μαζί μου.

Αναγν.: Κατ’ ελάχιστο όριο;

Ευτ.: Όχι πάνω από μια ώρα.

Αναγν.: Με δεδομένο ότι στη συγκεκριμένη υπόθεση που ερευνούμε, διήρκεσε από τις 14:40 και 15:15 διαπιστώθηκε κλινικά πλέον ο θάνατος από το ΕΚΑΒ, κάνετε κάποια σκεψη με το πότε μπορεί να έλαβε χρόνο η ισχαιμία; 14:40 κλήθηκε η αστυνομια στον χώρο, 15:15 διαπιστώθηκε ο θάνατός του.

Πρ: Να καταλάβουμε λίγο το ερώτημα…

Αναγν.: Μας απάντησε ότι η ισχαιμία χρονολογείται τουλάχιστον μια ώρα πριν από τον θάνατο.

Ευτ.: Δεν είναι με το ρολόι αυτοί οι χρόνοι όμως.

Αναγν.: Ο κ. Ρόμπινς τη χρονολογεί 4 ώρες γιατί λέει ότι κάτω από τις 4 ώρες δεν υπάρχει αλλοίωση και εσείς λέτε μια ώρα. Με βάση αυτή την απάντηση ρωτώ: Ο Kωστόπουλος πέθανε στις 3:15. Μπορείτε να κάνετε κάποια αξιολόγηση;

Ευτ.: Πιστεύω ότι ειναι επιβλαβές να πέσουμε σε χρονολογήσεις τόσο κοντινές, δεν γίνεται στο λεπτό, είναι στο περίπου…

Πρ: Μπορεί να συμβεί ισχαιμικό χωρίς πνευμονικό οίδημα;

Ευτ.: Το πνευμονικό οίδημα που λέμε είναι ένα εύρημα μεν αλλά στις ιστολογικές που κάνουμε πάντα έχει οίδημα ο πνεύμονας.
Πρ: Μπορεί να γίνει όμως ισχαιμικό χωρίς πνευμονικό οίδημα και το αντίθετο;

Ευτ.: Ναι μπορεί!

Αναγν.: Βρέθηκε στην καρδιά ένα οίδημα που μας βοηθάει να κατανοήσουμε πότε συνέβη η ισχαιμία και το αναφέρει και ο Ρόμπινς.

Παπαπ.: Συγγνώμη που διακόπτω αλλά μιλάτε για μια συγκεκριμένη βιβλιογραφία του κ. Ρόμπινς, ενώ σας έχει απαντήσει. Έχουμε και ενόρκους εδώ και δημιουργείτε εντυπώσεις.

Αναγν.: Αναφέρθηκα μεν στη βιβλιογραφία αλλά αναφέρθηκα και στον κ. Ευτυχιάδη, στην απάντησή του.

Ευτ.: Στην ιατρική δεν κάνουμε δικαστήρια τώρα, αξιολογούνται οι βλάβες χρονικά, από κει και πέρα δεν υπάρχει ρολόι και ντεντλάιν χρόνου, δεν μιλάμε για διαφορές του λεπτού.

Αναγν.: Σε συνέχεια της ερώτησης της κ. προέδρου, το πνευμονικό οίδημα είναι ένα εύρημα και βρέθηκαν και μακροφάγα κύτταρα που φαγωκυτταρώνουν αιμοσιδηρίνη. Μπορείτε να μας πειτε πότε εμφανίζονται αυτά τα κύτταρα;

Ευτ.: Τα μακροφάγα μπορούν να εμφανιστούν σε πάρα πολλές καταστάσεις, ακόμα και λόγω μόλυνσης του περιβάλλοντος. Σχεδόν σε όλες τις νεκροτομές υπάρχουν μακροφάγα και οίδημα το οποίο παρατηρούμε ακόμα και σε ζωντανούς ανθρώπους.

Αναγν.: Στη συγκεκριμένη περίπτωση τα συνδέουμε με την καρδιακή δυσλειτουργία;

Ευτ.: Και ένας άνθρωπος που ζει στην πόλη ακόμα σας είπα.

Αναγν.: Με βάση τα ευρήματά σας σχετίζεται;

Ευτ.: Μπορεί να σχετίζεται σε ένα βαθμό αλλά δεν μπορούμε να κάνουμε τέτοιες συσχετίσεις.

Αναγν.: Σε ποιες άλλες περιπτώσεις έχουμε πνευμονικό οίδημα; Τον όρο πνευμονικό οίδημα που έχω βρει ότι μπορεί να οφείλεται σε έμφραγμα, σε καρδιακές δυσλειτουργίες, σε αρρυθμίες, σε έκθεση σε μεγάλο υψόμετρο, αρρυθμίες…

Ευτ.: Είναι απλοποιημένο να το αποδώσουμε μόνο εκεί.

Αναγν.: Τον κ. Βλαχοδημητρόπουλο τον γνωρίζετε;

Ευτ.: Τον γνωρίζω αλλά είναι σε άλλο τμήμα.

Αναγν.: Λέει ότι τα μακροφάγα [….] η λειτουργία τους είναι εκτελεστική […] Επίσης στη βιβλιογραφία αναφέρεται ότι τα μακροφάγα εμφανίζονται 24 ώρες πριν.

Ευτ.: Εμφανίζονται τα μακροφάγα το λιγότερο στις δύο ώρες, οι περισσότεροι το τοποθετούν εκεί.

Αναγν.: Άρα το οίδημα που βρήκατε είναι εγκατεστημένο δύο ώρες πριν;

Ευτ.: Δεν μπορούμε να κάνουμε χρονολόγηση, αποφεύγουμε.

Αναγν.: Γιατί γράψατε στην ιστολογική σας το εύρημα; Κάτι θα σημαίνει.

Ευτ.: Όταν φτιάχνουμε ιστολογική δεν έχουμε στο μυαλό μας το δικαστήριο, εμείς ό,τι βλέπουμε στα ευρήματα γράφουμε.

Αναγν.: Συνεπώς αυτό το εύρημα, με βάση τους δικούς σας ισχυρισμούς βρίσκεται στον οργανισμό τουλάχιστον δυο ώρες πριν.

Ευτ.: Ναι, έτσι είναι.

Αναγν.: Τελικά ήταν υγιής άνθρωπος από τα ευρήματα που είχατε;

Ευτ: Από τη στιγμή που είχει το ήπαρ βεβαρημένο δεν μπορώ να τον χαρακτηρίσω υγιή.

Αναγν.: Ξέρετε τι συνεπάγεται η κατάχρηση αλκοόλ με την αντιρετροϊκή αγωγή; Είναι κάτι που ενδείκνυται για τη στεάτωση που είχε;

Ευτ.: Δεν έχω καταλάβει το ερώτημα.

Πρ: Μήπως δεν είναι και ειδικότητά του.

Αναγν.: Ένας άνθρωπος με κατεστραμένο συκώτι, με αντιρετροϊκή αγωγή, γνωρίζετε αν τα φάρμακα του AIDS επηρεάζουν;

Ευτ.: Δεν ξέρω συγκεκριμένα για τα φάρμακα αυτά.

Αναγν.: Σύμφωνα με μαρτυρίες έντονη εφίδρωση χθες το βράδυ και εμετούς. Αυτό μπορεί να δείχνει πρόβλημα στην καρδιά; Ισχαιμικό;

Ευτ.: Γενικά μπορεί να συμβεί.

Αναγν: Εξαγγειώσεις μπορείτε να μας εξηγήσετε που περιγράφετε στην έκθεσή σας.

Ευτ.: Εδώ, τα αγγεία, σε κάποιο ερέθισμα φουσκώνουν με αίμα, διατείνονται, εδώ είχαμε προχωρήσει ένα βήμα παραπάνω, δεν ξέρουμε ιστολογικά τον λόγο, αν είχε τραυματιστεί ή λόγω ιατρικού στρες είχε ανοίξει η διαπερατότητά τους, βγαίνουν τα αιμοσφαίρια έξω και δημιουργείται μια αιμορραγία.

Αναγν.: Στην εξαγγείωση συνεπάγεται ροή αίματος και συλλογή αίματος; Υπάρχει διαφορά μεταξύ εξαγγείωσης και αιμορραγίας;

Ευτ.: Πρακτικά είναι το ίδιο αλλά εδω ήταν εστιακά περιορισμένο και λιγότερο το αίμα, το έγραψα έτσι… Όχι δεν κάνουμε τέτοια εξέταση.

Αναγν: Επειδή ήταν λιγότερο το αίμα. Κατά την κοπή του παρασκευάσματος, μπορεί να παραχθεί αιμορραγική διήθηση;

Ευτ: Το παρασκεύασμα ουσιαστικά είναι μια φωτογραφία του παρασκευάσματος τη στιγμή του θανάτου.

Αναγν: Αυτή η εξαγγείωση δεν θα μπορούσε να οδηγήσει στον θάνατο;

Ευτ: Υπαραχνοειδής αιμορραγία μπορεί να αξιολογηθει αν είναι αιτία θανάτου μόνο από τους ιατροδικαστές.

Αναγν.: Επειδή στην ιστολογική κάνετε λόγο για εξαγγείωση. Αν ήταν υπαραχνοειδής αιμορραγία δεν θα έπρεπε να το καταγράψετε;

Ευτ.: Αυτός ο όρος «εξαγγείωση» είναι περιγραφικός όρος και εγώ δεν θα το χαρακτήριζα έτσι, ήταν λίγο και εστιακό, αν είναι αιτία θανάτου θα το κρίνει ο ιατροδικαστής.

Αναγν.: Γίνεται λόγος στην ιατροδικαστική για έναν μηχανισμό στρες. Γνωρίζετε τον ελληνικό όρο; Καταπόνηση…

Ευτ.: Το χρησιμοποιούμε, αλλά δεν μου έρχεται η ελληνική λέξη. Στρες το λέμε κυρίως.

Αναγν.: Με τον όρο αυτό συμφωνούμε ότι εννοούμε οποιαδήποτε ψυχολογική ή λειτουργική διαδικασία του οργανισμού;

Ευτ.: Ναι.

Αναγν.: Γίνεται λόγος για μια προσπάθεια του θανόντα να βγει, οτι ήταν σε κατάσταση αμόκ, ότι δεν ήταν καλά. Εντάσσεται αυτή η κατάσταση στο ιατρικο στρες;

Ευτ.: Εντάσσεται, ναι…

Αναγν.: Η βεβαρυμένη κατάσταση της υγείας εντάσσεται στους παράγοντες του ιατρικού στρες;

Ευτ.: Εδώ βρήκαμε ευρήματα που ξεφεύγουν από το χρόνιο.

Πρ.: Πόσα χρόνια είστε στο αντικείμενο αυτό;

Ευτ.: Στις ιστολογικές από το 2018 και μεγάλη εμπειρία ως ειδικευόμενος στο πανεπιστήμιο.

Πρ.: Άρα έχετε πολλά χρόνια. Ο εγκέφαλος που είδατε ήταν σε συγκεκριμένα σημεία οι εξαγγειώσεις;

Ευτ.: Ήταν σε συγκεκριμένα σημεία, είχα μιλήσει τότε με τον κ. Καλόγρηα.

Πρ.: Είπατε ότι μπορεί να συμβεί εξαγγείωση και χωρίς ανθρώπινη ενέργεια. Εκεί πού γίνεται εξαγγείωση; Στην συγκεκριμένη περίπτωση μπορείτε να πείτε αν ήταν από ανθρώπινη ενέργεια; Σε άλλες περιπτώσεις που έχετε εξετάσει, ξυλοδάρμους, συμπλοκές κλπ.

Ευτ.: Δεν μπορούμε να το πούμε αυτό, στις περισσότερες περιπτώσεις ταυτίζονται.

Εισ.: Για να σταματήσει η εξαγγείωση πρέπει να γίνει κάποια ιατρική πράξη;

Ευτ.: Ναι, θα πρέπει να γίνει για παράδειγμα παροχέτευση.

Εισ.: Θα μπορουσε να αποτελέσει και αιτία θανάτου από μόνη της;

Ευτ.: Υπαραχνοειδής γενικά, ναι.

Παπαπαντολέων: Ο κ. Τσαντίρης είχε πει ότι ακόμα κι αν δεν ετίθετο σε λειτουργία ο μηχανισμός στρες, η υπαραχνοειδής αιμορραγία από μόνη της, από τις πλήξεις του εγκαφάλου, θα μπορούσε να πέθαινε από αυτή την αιτία και μόνο.

Ευτ.: Θεωρητικά μπορεί να ισχύει αλλά δεν ξέρω στη συγκεκριμένη περίπτωση.

Αναγν.: Λάβατε γνώση του πορίσματος της ιατροδικαστικής εξέτασης; [διαβαζει την ιατροδικαστική] Αποκλείστηκε η υπαραχνοειδής ως αίτιο;
Ευτ.: Κοιτάξτε να δείτε, αυτό το συμπέρασμα είναι λογικοφανές.

Αναγν.: Το έχουν αποκλείσει λοιπόν.

Ευτ.: Δεν τα έχει αποκλείσει [διαβάζει]. Εδώ δεν το αναφέρουν.

Αναγν.: Αυτό λέω, ότι δεν το αναφέρουν ότι το έχουν αποκλείσει.

Ευτ.: Ένα τύπου ισχαμικό επεισόδιο παθαίνουν οι άνθρωποι πριν πεθάνουν, εδώ δε μιλάει για υπαραχνοειδή αλλά δεν το έχει αποκλείσει.

Αναγν.: Δεν αποδίδει τον θάνατο στις ισχαιμικού τύπου αλλοιώσεις και στο μηχανισμό στρες;

Ευτ.: Το αποδίδει τελικά στο μηχανισμό στρες.

Αναγν.: Με τον Τσαντίρη έχετε έρθει καθόόλου σε επαφή;

Ευτ.: Όχι.

Αναγν.: Να σας διαβάσω το δικό του πόρισμα.

Ευτ.: Ήταν συγκεκριμένα στα σημεία που υπέδειξε ο ιατροδικαστής να εξετάσουμε.

Αναγν.: Συμφωνείτε με αυτό που λέει και ο συνάδελφός σας; Εικόνα μικρής εξαγγείωσης;

Ευτ.: Ναι, σωστά.

Φίλος: Θα εξετάσουμε βάσει βιλιογραφιών που θα προσκομίσουμε, έχουμε φέρει σε μετάφραση. Σας έχω ένα κεφάλαιο της παθολογίας των πνευμόνων από το περιοδικό Academic Pathology και φυσικά τον πίνακα του. κ. Ρόμπινς.

Πρ.: Οπότε να καταστούν αναγνωστέα;

Φίλος: Μάλιστα.

Φίλος: Θα ξεκινήσω από αυτό που ρώτησε η κ. πρόεδρος. Αν αυτή η εξαγγείωση μπορεί να την έχετε δει και σε τροχαίο. Μπορεί να την έχετε δει και συνεπεία παθολογίας σε οροθετικούς ανθρώπους; Υπήρχαν τέτοια φαινόμενα σε οροθετικούς;

Ευτ.: Σε οροθετικούς δεν έχω κάνει.

Φίλος: Από άλλη παθολογία, πέρα από το στρες που αναφέρατε ότι ανοίγει τα αγγεία;

Ευτ.: Θα μπορούσε από εγκεφαλικό.

Φίλος: Άρα υπάρχει και άλλη παθολογία, δεν ειναι όλες τραυματικής φύσης.

Ευτ.: Μάλιστα.

Φίλος: Το άλλο έχει να κάνει με τη χρονολόγηση του οιδήματος. Ρώτησα έναν παθολογοανατόμο αν μπορούμε να αξιολογήσουμε το εύρημα σας χρονικά και αυτό που είπε είναι ότι το εύρημα της συμφόρησης πνευμόνων υποδηλώνει χρονικότητα.

Ευτ.: Υπάρχει περίπτωση να έχουμε συμφόρηση εντελώς πρόσφατη.

Φίλος: Καθορίστε το εντελώς πρόσφατη. Μια ώρα; Δύο; Πόσο;

Ευτ.: Γύρω στη μία ώρα περίπου.

Φίλ: Όταν μπαίνουν και τα μακροφάγα στη μέση σημαίνει κάτι;

Ευτ.: Δύο ώρες το νωρίτερο.

Φίλ: Μου έκανε εντύπωση ότι βρήκα ακριβώς την ίδια διατύπωση που έχετε κι εσείς στην ιστολογική σας. Όταν η αιτία δημιουργίας του πνευμονικού οιδήματος παρουσιάζεται στην αριστερή κοιλία, παρουσιάζονται μακροφάγα κύτταρα που φαγοκυτταρώνουν αιμοσιδηρίνη. Σημαίνει αυτό ότι μπορεί να υπήρχε το οίδημα και δυο ώρες πριν;

Eυτ.: Παθολογοανατομικά φαίνεται ότι ο άνθρωπος ήταν υγιής, αποφεύγουμε να χρονολογήσουμε τέτοιες βλάβες στον πνεύμονα, έχουμε δει σε περιπτώσεις θανάτου μακροφάγα, ο συγκεκριμένος δε φαίνεται να είχε κανένα πρόβλημα με την καρδιά του.

Φίλ: Εγώ σας ρωτάω για τους πνεύμονες.

Παπαπ.: Αφήστε τον όμως να ολοκληρώσει για την καρδιά πρώτα.

Ευτ: Για την καρδιά του όλα τα πράγματα, κοιλίες, βαλβίδες, όλα, ήταν μια φυσιολογική καρδιά.

Φίλος: Ναι αλλά εγώ ρωτάω για τον πνεύμονα. Εγώ λέω αυτό το εύρημα του πνευμονικού οιδήματος, όπως το έχετε περιγράψει, αφορούν καρδιακή ανεπάρκεια. Λέτε ότι δεν βρήκατε στα στεφανιαία αγγεία κάτι. Δηλαδή δεν έπαθε ισχαιμία; Αφού αυτό διαπιστώσατε.

Ευτ.: Αυτό μπορεί να συμβεί και σε έναν υγιή άνθρωπο.

Φίλος: Ότι δεν είχε παλαιά νόσο; Προδιαθεσικό παραγοντα για στεφανιαία νόσο; Αυτό εννοείτε;

Ευτ.: Μάλιστα.

Φίλος: Εμφάνισε όμως την παθολογία.

Παπαπαντ.: Ε, από τα χτυπήματα.

Φίλος: Εδώ έχει ακριβώς τον ίδιο πίνακα με τον κ. Ρόμπινς…

Ευτ.: Σε σπάνιες περιπτώσεις έχουμε δει να μην υπάρχει ούτε οίδημα, ούτε κατάτμηση. Επειδή σε κάποιες περιπτώσεις κάποιοι ζουν.

Φίλος: Εδώ αυτό είναι μελέτη περίπτωσης που έχει επιβιώσει 7 μέρες σε έμφραγμα, άρα για να βρείτε κάτι θα πρέπει να έχει περάσει Χ χρόνος. Ότι έπρεπε να έχει περάσει τουλάχιστον μια ώρα. Με βάση την ώρα που διαπιστώθηκε ο θάνατός του και με βάση τα δικά σας ευρήματα, μπορείτε να να συνδέσετε την ώρα;

Ευτ: Κοιτάξτε, είναι περίπου στη μία ώρα αλλά οι χρόνοι δεν είναι με το ρολόι, περίπου στη μία ώρα.

Φίλος: Το τρίτο είναι ότι αποκλείσατε το έμφραγμα. και το απέκλεισε ο κ. Καλόγρηας και η κ. Μαριανού.

Παπαπ.: Εδώ όμως κάνουμε ερωτήσεις που λαμβάνουμε το ζητούμενο ως δεδομένο […]

Φίλος: […] Σε κάποιο ποσοστό εμφάγματος υπάρχει η περίπτωση να μην υπάρχει απόφραξη αιμοφόρων αγγείων, συμφωνείτε με αυτό; […]

Πατάλας: Είπατε ότι υπάρχουν περιπτώσεις αιφνίδιων θανάτων σε άτομα νεαρής ηλικίας, που κατά τη διάρκεια της εξέτασης δεν ανεύρισκονται αίτια.

Ευτ.: Ναι, σωστά.

Πρ.: Μπορείτε να πηγαίνετε.

[Σχολιασμός της κατάθεσης του μάρτυρα από τους συνηγόρους]

Παπαρρούσου: Άκουσα και τον κ. Ευτυχιάδη που επιβεβαιώνει και τον κ. Καλόγρηα. Όλη αυτή η προσπάθεια για ιατρικοποιήση της υπόθεσης, παραπέμπει σε δικες ιατρικού σφάλματος. […] Στο τέλος εδώ μας λένε ότι θα πρέπει να ευχαριστήσουμε και την υπεράσπιση που επέσπευσε το θάνατο του Ζαχαρία Κωστόπουλου! Ούτε λέξη για τα τραύματα. Να το περιορίσουμε λίγο.

Παπαπαντ.: Είναι ο τέταρτος κατά σειρά γιατρός που εξετάζεται ενώπιόν σας και όλοι καταλήγουν στο ίδιο συμπέρασμα. Αυτά που είπε ο άνθρωπος επιβεβαιώνουν πλήρως την ιατροδικαστική έκθεση των ιατροδικαστών. Όσον αφορά το θέμα της καρδιάς δεν θα μπορούσε να είναι πιο σαφής. Δεν υπήρχε στεφανιαία νόσος. Από τις ερωτήσεις που κάνουν στους μάρτυρες σαν να ειναι φοιτητές ιατρικής, θα χασουμε την ουσία. Εξετάζουμε εδώ τους γιατρούς ρωτώντας εικασίες. Προσπάθησε η υπεράσπιση σήμερα να πει οτι όταν κόπηκε το παρασκεύασμα θα μπορούσε να φταίει και ο κ. Καλόγρηας. Έχει πεθάνει ένας άνθρωπος και έχουμε ανοίξει την παλέτα ρωτώντας από τι θα μπορούσε να πεθάνει ο καθένας. Εδώ έχουμε και ενόρκους που θα πρέπει να κατανοήσουν ιατρικούς όρους. Οριακά μπορώ να παρακολουθήσω όλες αυτές τις ερωτήσεις και απαντήσεις. Βγάζουν διάφορα συμπεράσματα από τη βιβλιογραφία με πιθανολογήσεις και εικασίες. Ότι θα μπορούσε να έχει πεθάνει από υψόμετρο θα μπορούσε να ΄χει πάι και στα Ιμαλάια, αν αρχίσουμε να ψάχνουμε από τι μπορεί να πεθάνει κάποιος αφηρημένα οι ερωτήσεις είναι τόσες όσες και ερωτήσεις, να οριοθετήσεομε λίγο το αντικείμενο της δίκης.

Αναγνωστόπουλος: Είναι ο 4ος, μάλιστα, αλλά καθόλου δεν επιβεβαίωσε αυτά που έχουν ειπωθεί. Κλήθηκε ως ειδικός. Δε λέει κανείς σε κανένα σημείο ότι ο Ζαχαρίας Κωστόπουλος είχε πρόβλημα χρόνια με την καρδιά, λέμε ότι το ισχαιμικό χρονολογείται τουλάχιστον 4 ώρες από τη διαπίστωση θανάτου από το ΕΚΑΒ ή μία ώρα με βάση όσα κατέθεσε σήμερα ο κ. Ευτυχιάδης. Αυτό λοιπόν το αποσυνδέει χρονικά από τα λακτίσματα. Καθίσταται πλέον σαφές ότι πέθανε απο ισχαιμικού τύπου αλλοιώσεις, οι οποίες με βάση τα δύο ευρήματα, τα οποία χρονολογούνται τουλάχιστον μια ώρα πριν, σύμφωνα με αυτό που κατέθεσε ο κ. Ευτυχιάδης.

Φίλος: Η κατάθεση του κ. Ευτυχιάδη ήταν αυτό που χρειζόμασταν στην παρούσα δίκη. Δηλαδή ότι εμφανίστηκε το πρόβλημα μια ώρα πριν το επεισόδιο. Γιατί για να συνδεθούν οι ισχαιμικού τύπου αλλοιώσεις θα έπρεπε να έχουν σχηματιστεί μια ώρα νωρίτερα. Και εδώ ο παθολογοανατόμος είπε οτι το καρδιακό πρόβλημα ανεξαρτήτως αν είχε ιστορικό παλαιών νόσων, είχε προκληθεί τουλάχιστον δύο ώρες πριν τον θάνατο. Το κρίσιμο, είναι πότε έχει λάβει χώρα το συμβάν και αυτό έχει λάβει χώρα τουλάχιστον πριν από τις 3 παρά τέταρτο, όταν δόθηκε και το σήμα στους αστυνομικούς και μαζί τους έρχεται ο διασώστης ο οποίος διαβιβάζει. Είναι ένα περιστατικό το οποίο έχει συμβεί 29 λεπτα πριν διαγνωστει ο θανατος και ειναι εξοχος κρισιμο για την πορεια του δικαστηριου.

Πατάλας: [..]όσα λεγονται στο καμίνι της ακροματικής αυτής διαδικασία είναι αποκλειστικά στην κυριαρχική κρίση του δικαστηρίου σας και σε κανέναν άλλον.

Βαρελά: Δεν έχουμε σχόλιο.

Πρ: Να συμφωνήσουμε για τη διακοπή 20 λεπτά όχι παραπάνω.

[Διάλειμμα 12.15]

Συνέχιση της διαδικασίας: 12:55.

Παπαπαντ.: Κα πρόεδρε, για τους μάρτυρες μήπως θα ήταν σκόπιμο να βάλουμε ένα πλάνο, γιατί έρχονται και ρωτάνε.

Πρ.: Να περάσει ο κ. Αλεξάνδρου.

Πρ.: Τι ειδικότητα έχετε;

Αλεξ.: Είμαι ιατροδικαστής. Έχω κληθεί να εξηγήσω την νεκροψία-νεκροτομή, τα ιστολογικά κτλ.

Πρ: Τι ειδικότητα έχετε;

Αλεξ: Είμαι ιατροδικαστής, η ειδικότητα είναι 5 έτη.

Πρ.: Είστε στο δημόσιο;

Αλεξ.: Είμαι ελεύθερος επαγγελματίας γιατί οι προκυρήξεις έχουν να γίνουν πέντε χρόνια.

Πρ.: Να σας ξέρουμε λοιπόν γιατί έχουμε κι άλλες υποθέσεις. Πότε σας ανέθεσαν να είστε ο ιατρικός σύμβουλος; Ήσασταν παρών στην νεκροψία/νεκροτομή;

Αλεξ: Μου τέθηκαν και τα αποτελέσματα της έκθεσης, το βιντεοληπτικό που υπάρχει στα σόσιαλ, όπως και η έκθεση που έχει συνταχθεί από τον υποφαινόμενο, έχει συνταχθεί για να επεξηγήσω τα αίτια θανάτου. Από κανέναν ιατροδικαστή δεν χαρακτηρίστηκαν θανατηφόρες οι βλάβες, 23 ήτανε. Έχουμε μια ισχαιμικού τύπου αλλοίωση του μυοκαρδίου που δεν χρονολογείται πουθενά, που κατ’ εμέ για να αποφανθεί, έχει τα ιστολογικά, συνεργασία με εντολοδόχο αρχή. Εδώ υπάρχουν δύο πολύ σημαντικά πράγματα. Κανένας ιατροδικαστής δεν εξέφρασε, δεν είπε ότι οι σωματικές κακώσεις είναι θανατηφόρες. Επίσης είναι βλάβες μαλακών μορίων, δέρμα και υποδόριο δηλαδή. Μιλάμε για μαλακά μόρια. Είναι σημαντικό αυτό και πρέπει να κατανοηθεί από την έδρα σας. Έχουμε την ορολογία ότι απεβίωσε από ισχαμικού τύπου αλλοιώσεις, δεν αναφέρεται αν είναι προσφάτως ή προγενέστερες. Στις εκθέσεις, όταν έχουμε και ζητείται επισταμένως να χρονολογηθεί, οι εκθέσεις που έχω διαβάσει αναφέρουν την ώρα, αν είναι περίπου τριών ωρών, εννιά ωρών. Αναφέρουν το χρονικό διάστημα εγκατάστασης της ισχαιμίας ή του εμφράγματος. Και έχουμε πάει διά της ατόπου απαγωγής να αναφέρουν ότι οι ισχαμικού αλλοιώσεις μαλακών μορίων και όλο αυτό το αποδίδουν σε ένα μηχανισμό στρες, δηλαδή μια καταπόνηση τάσης. Και μου έχουν αναφέρει ότι δεν έχει τεθεί υπόψιν τους η συμπληρωματική έκθεση.

Πρ: Πού οφείλεται ο θάνατος;

Αλεξ.: Έτσι μπράβο με διευκολύνετε. Έχουμε δύο στοιχεία τις ισχαμικού τύπου αλλοιώσεις και το άλλο είναι ένα πνευμονικό οίδημα. Εδώ η περίπτωση είναι η συσσώρευση υγρού στους πνεύμονες, γιατί η καρδιά δυσλειτουργεί και λόγω της δυσλειτουργίας δεν μπορεί να πάρει υγρό και αρχίζει να συσσωρεύεται υγρό. Αυτό είναι στην συγκεκριμένη.

Άρα έχουμε ανάμεσα στις κυψελίδες υγρό. Σε όλη τη βιβλιογραφία αν ανατρέξετε, τα μακροφάγα στρατολογούνται και αναφέρονται ως κύτταρα καρδιακής κάμψης. Τα μακροφάγα έχουν επέλθει στο χρόνο τουλάχιστον 24 ώρες μετά. Πάμε λοιπόν στη συμπληρωματική που επισταμένως ζητήθηκε, για να δούμε αυτή η ισχαμικού τύπου αλλοίωση ποια ειναι; Σε ό,τι βιβλίο και να πάτε, υπάρχουν αναφορές ότι το οίδημα ανάμεσα στις μυοκαρδιακές ίνες δεν επέρχεται πριν του τετραώρου[…]

Και μάλιστα αναφέρουν οι συνάδελφοι ότι αναφέρουν ισχαιμικού τύπου επειδή δεν υπήρχε στεφανιαία νόσος. Και δεν αναφέρουν τον χρόνο. Τα βιβλία αναφέρουν ότι τα μακροφάγα που φαγοκυτταρώνουν αιμοσιδηρίνη, αναφέρεται ότι τουλάχιστον μια φορά έχει δημιουργηθεί πνευμονικό οίδημα, όταν εμφανίζονται αυτά τα μακροφάγα. Αιτία έχουμε δεχθεί ότι έχει κάνει μια κάμψη ο άνθρωπος και παραπαίει. Από το βιντεοληπτικό υλικό αν δείτε, η παραπαίουσα εικόνα είναι ήδη από τη στιγμή που βρίσκεται στο κοσμηματοπωλείο. Δε μπορείς να ξεχωρίσεις το στρες, το οποίο έχουν αναφέρει οι εξαίρετοι συνάδελφοι, διά της ατόπου… Μιλάμε για το στρες των κακώσεων; Που σπάμε το τζάμι; Ποιο είναι εκείνο το στρες; Κανένας ιατροδικαστής δεν αναφέρει το παθολογικό υπόβαθρο του Ζαχαρία Κωστόπουλου.

Κανένας δεν σχολίασε, εκτός από τον κ. Καλόγρηα την ηπατική βλάβη. Ξέρετε τι σημαίνει στεάτωση του ήπατος; Μπορεί να προκαλέσει θάνατο. Εδώ λοιπόν ο αείμνηστος έπασχε από τη στεάτωση την καθολική, οι διαταραχές ήπατος υπάρχουν, δεν αναφέρθηκε η ανοσοκαταστολή, ενώ και ο ίδιος έχει αναφέρει ότι ήταν οροθετικός. Ήταν, βάσει και του ΚΕΕΛΠΝΟ, υπό έλεχο για την αντιρετροϊκή. Αυτό που θέλω να πω είναι ότι ο Zαχαρίας Κωστόπουλος δεν ήταν ένα υγιές άτομο και σε καμία περίπτωση σε ένα υγιές άτομο, οι κακώσεις των μαλακών μορίων δεν μπορούν να επιφέρουν τον θάνατο.

Εισ: Δηλαδή εσείς ποια θεωρείτε ότι είναι η αιτία θανάτου;

Αλεξ.: Οι ισχαιμικού τύπου αλλοιώσεις που έχουν εγκατασταθεί σε προγενέστερο χρόνο του συμβάντος. Ποια ήταν η πρώτη επιπλοκή της ισχαιμίας του; Ο αιφνίδιος θάνατος. Δεν μπορούμε να τεκμηριώσουμε χρονικά, δεν μας δόθηκε η ευκαιρία. Άρα μπορούμε να δούμε το πνευμονικό οιδημα και τα μακροφάγα. Επιβεβαιώνουμε ότι το πνευμονικό οίδημα είναι λόγω της καρδιάς, και σας επαναλαμβάνω, έχω διαβάσει εκατοντάδες εκθέσεις […]
Και πάμε και στο επόμενο κομμάτι, το οποιο αυθαιρέτως ο τεχνικός σύμβουλος έχει καταγράψει ως υπαραχνοειδή αιμορραγία. Εδώ λοιπόν όταν ένας παθολογοανατόμος κοιτάζει στο μικροσκόπιο αναφέρει αυτή την εξαγγείωση […]

Την ώρα που η καρδιά δυλειτουργεί είναι πολύ λογικό να γίνεται αυτή η μεταφορά του υγρού στοιχείου. Αυτή λοιπόν μπορεί κατά τη διάρκεια αυτής της διαδικασίας να γίνει και η εξαγγείωση […]
Σε καμία περίπτωση δεν υπάρχει υπαραχνοειδής αιμορραγία, θα μιλάγαμε για θανατηφόρα βλάβη. Ο υπαραχνοειδής χώρος είναι ενιαίος.

Πρ.: Υπάρχει υπαραχνοειδής αιμορραγία εδώ;

Αλεξ.: Σε καμία περίπτωση!
Επίσης επειδή η σύζυγος τυγχάνει παθολογοανατόμος, και μπορεί να τύχει όταν κόβεις το παρασκεύασμα να γίνει λάθος, και να βγει θετικό.

Εισ: Λέτε λοιπόν ότι οι ισχαιμικού τύπου αλλοιώσεις οφείλονται σε καρδιακή αρρυθμία;

Αλεξ: Αυτό δεν το γνωριζω.

Εισ.: Και πού οφείλεται αυτό;

Αλεξ: Στα υποκείμενα νοσήματα που είχε.

Εισ.: Και ποια είναι τα υποκείμενα;

Αλεξ.: Και στην ανοσοκαταστολή, η μακροφυσαλώδης στεάτωση του ήπατος…

Εισ.: Αυτά που λέτε μπορούν να οδηγήσουν σε αιφνίδιο θάνατο;

Αλεξ.: Όχι είναι επιβαρυντικός παράγοντας.

Εισ: Άρα τις μας λέτε;

Αλεξ.: Ότι είναι επιβαρυντικός, δεν ήταν αιτία θανάτου. Για παράδειγμα στις νεκροτομές οφείλουμε να αναφέρουμε κείμενα νοσήματα που έχει. Εδώ παρουσιάζεται σαν υγιής άνθρωπος, ενώ θα έπρεπε να τα πούμε αυτά στην έδρα σας. Ούτε εμπάθεια έχουμε με τον αείμνηστο, ούτε με την οικογένεια! Πρέπει να αποσαφηνίσουμε δύο-τρία πραγματάκια.

Σύνεδρος: Κατά τη δική σας κρίση, είπατε ότι είχε προηγούμενα προβλήματα με την καρδιά του.

Αλεξ: Δεν είναι κατά τη δική μου γνώμη…

Σύνεδρος: Κατά δική σας κρίση είναι, γιατί εδώ ακούσαμε και άλλες απόψεις.
Σύνεδρος: Την τελευταια κλωτσιά που φαίνεται να δίνει ο ένας κατηγορούμενος, δεν είναι ικανή να προκαλέσει σε έναν άνθρωπο αιμορραγία στον εγκέφαλο; Γιατί μας είπατε ότι ήταν οργανική η αιμορραγία στον εγκέφαλο.

Αλεξ. :Όχι, δεν είπα αυτό. Θέλω να με ακούσετε επειδή είναι ιατρικοί όροι είναι σαν να επεμβαίνω εγώ στο 308, στο 309 του ΠΚ.

Σύνεδρος: Είπατε ότι η αιμορραγία στον εγκέφαλο προκλήθηκε από οργανικά αίτια. Θέλω να μου πείτε αν αυτό το τελευταίο χτύπημα που δέχτηκε θα μπορουσε να επιφέρει εξαγγειακή αιμορραγία.

Αλεξ.: Εδώ βλέπετε ότι υπάρχει καταστολή έτσι τον πατάνε, εδώ…

Σύνεδρος: Μη μας περιγράφετε το περιστατικό.

Εισ: Δεν θα μας περιγράψετε το περιστατικο, το βλέπουμε κι εμείς.

Αλεξ.: Το τελευταίο χτύπημα…

Εισ: Περιμένετε.

Σύνεδρος: Το δικαστήριο σάς απευθύνεται με σεβασμό, και με σεβασμό θα απευθυνεστε κι εσείς

Αλεξ.: Δεν είναι πρώτη φορά που είμαι σε ΜΟΔ.

Σύνεδρος: Το τελευταίο χτύπημα τί είναι ικανό να επιφέρει;

Αλεξ.: Τι παπούτσια φοράει ο δράστης; Φοράει γαλότσα;

Σύνεδρος: Κα πρόεδρε, σας παρακαλώ.

Εισ.: [φωνάζει προς τον μάρτυρα] Να σας πω γιατί έχετε ένταση; Είστε μάρτυρας!

Πρ.: Ξέρετε τι συμβαίνει; Σκέφτεστε γρήγορα και πρέπει να ακούσετε την ερώτηση πρώτα.

Σύνεδρος : Έστω ότι δεν είχε κανένα πρόβλημα υγείας, αυτό το χτύπημα που δέχεται στο κεφάλι, θα μπορούσε να προκαλέσει αιμορραγία σε έναν άνθρωπο;

Αλεξ.: Θα σας απαντήσω ιατροδικαστικά.

Συνεδρος: Ναι! Γι’ αυτό σας έχουμε εδώ…

Αλεξ: Έχουμε ένα λάκτισμα, ανοίγοντας το σκαλπ κατά τη νεκροτομή θα έπρεπε, αν ήταν τόσο σφοδρό…

Σύνεδρος: Μα, το είδατε; Δεν απαντάτε σαφώς.

Αλεξ.: Δεν μ’ αφήνετε να ολοκληρώσω την τεκμηρίωση. Περιγράφεται στην έκθεση πουθενά δεξιά […] εννοιακά; Άμα πάρω και κλωτσήσω κάποιον […] [με ένταση στη φωνή] [δείχνει πως κλωτσάει]

Πρ.: Οργανικό στρες δεν θα μπορούσε να προκαλέσει;

Σύνεδρος: Δεν θα μπορούσε να προκαλέσει αυτή η κλωτσιά αιμορραγία;

Αλεξ.: [Σε ανεβασμένο τόνο] Δεν μου τέθηκε τίποτα τέτοιο υπόψη, ουδεμία σχέση είχε το λάκτισμα αυτό με ισχαμικού τύπου αλλοιώσεις.

Σύνεδρ: Δε ρωτήθηκε βεβαια.
Σύνεδρος: Δεν ρωτηθηκε αυτό, αλλά δεν θέλετε να απαντήσετε αυτή την ερώτηση;

Ένορκος: Aν δεν είχε φύγει από το σπίτι του θα είχε πεθάνει;

Aλεξ.: Και πού θέλετε να το ξέρω αυτό τι είμαι ο μάντης Κάλχας;

Παπαρρουσ.: Φαίνεται ότι διαφωνείτε με την έκθεση των ιατροδικαστών.

Αλεξ: Αλεξάνδρου Παντελής, ιατροδικαστής.

Παπαρ.: Σας άκουσα, συστηθήκατε… Είναι ελλειματική η έκθεση;

Αλεξ.: Γιατί προσπαθείτε να με πάτε εκεί που θέλετε;

Παπαρ.: Μιλάει [η δική σας έκθεση] για σοβαρές ελλείψεις.

Αλεξ.: Δεν είπα για σοβαρές ελλείψεις. Είπα ότι δεν ελήφθη υπόψιν.

Παπαρ.: Ναι αλλά κατάθεσε ο κ. Καλόγρηας.

Αλεξ.: Διίστανται οι επιστημονικές απόψεις.

Παπαρρ.: Εκφέρετε λοιπόν μια άλλη άποψη, που είπατε ότι είχε προκληθεί ισχαιμικό ώρες πριν.

Αλεξ.: Ανέφερα προγενέστερο του συμβάντος.

Παπαρρ.: Ώρες; Πόσες ώρες;

Αλεξ.: Αναφέρεται ότι τα μακροφάγα…

Παπαρρ.: Δε θέλω τα μακροφάγα, θέλω την ώρα να μου πείτε. Άρα μας λέτε ότι 4 ώρες πριν υπέστη ισχαιμικό;

Aλεξ.: Η καρδιά δυσλειτουργούσε, όχι απαραίτητα εκείνη τη στιγμή, μπορεί και πιο πριν και τεκμηριώνεται ότι το οίδημα είναι προγενέστρο χρόνου του συμβάντος,

Παπαρρ.: Άρα λέτε ότι είχε αρχίσει η επιθανάτιος διαδικασία πριν το συμβάν που δικάζουμε σήμερα;

Aλεξ.: Μην αναφέρετε ορολογίες που δεν είναι…

Παπαρ.: Προσπαθώ να βγάλουμε ένα συμπέρασμα εκλαϊκεύοντας πολλές φορές και τους ιατρικούς όρους. Να πάμε στα συμπεράσματα της έκθεσής σας, ότι ο θάνατός του δεν έχει σχέση με τις αξιόποινες πράξεις που υπέστη από τους κατηγορουμένους;

Αλεξ.: Δεν μπορουν να επιφέρουν βαθμό στρες, στρεσογόνος παράγοντας θεωρείται και ο εγκλεισμός του αείμνηστου μέσα στο κοσμηματοπωλείο.

Παπαρ.: Πολλες φορές ρωτήθηκε ο κ. Καλόγρηας και είπε ότι όταν λέμε στρες, εννοεί το οργανικό στρες.

Αλεξ: Συμφωνώ. Όταν εγώ διαπληκτιστώ με έναν άνθρωπο στον δρόμο, αυτό είναι ένα ψυχολογικό στρες, και αυτό μπορεί να γίνει οργανικό γιατί εκκρίνεται αδρεναλίνη. Αυτό που θέλω να σας πω είναι ότι το ψυχολογικό στρες από μόνο του γίνεται οργανικό, τα αγγεία στέλνουν αίμα, αν παρατηρήσατε επίσης μέσα στην εικόνα που είδαμε, ο πυροσβεστήρας πιάνεται με τα δύο [κάνει την κίνηση] με το ζόρι, θεωρείται αυτό το άτομο νηφάλιο;

Παπαρρ.: Τι εννοείται νηφάλιο; Οι τοξικολογικές έχουν γίνει!

Παπαρρ.: Εδώ έχουμε να χειριστούμε πολλά ζητήματα. Ή ότι πέθαινε ή ότι ήταν ταύρος εν υαλοπωλείω, όπως ισχυρίζεται η υπεράσπιση.

Παπαρρ.: Είχε αρχίσει να εκδηλώνεται η νόσος που τον οδήγησε στον θάνατο πριν τα κρίσιμα συμβάντα που εξετάζουμε;

Αλεξ: Επαναλαμβάνω ότι είχαμε αιφνίδιο θάνατο, δεν είχαμε εκδηλώσεις. Και αν μπορούμε να συνδέσουμε τους εμέτους από το προηγούμενο βράδυ θα μπορούσε να συνδεθεί με την ισχαιμία.

Παπαρρ.: τα χτυπήματα που δέχθηκε δεν είχανε καμία σχέση;

Αλεξ.: Με ρωτάτε για το στρες αυτή τη στιγμή;

Παπαρρ.: Αποδέχεστε το μηχανισμό στρες;

Αλεξ.: Τα χτυπήματα αυτά δεν θα μπορούσαν να προκαλέσουν τον θάνατο.

Παπαρρ.: Η έκθεση είναι σαφής, δηλαδή η έκθεση πάσχει;

Αλεξ.: Διά της ατόπου απαγωγης η προσωπική μου εκτίμηση είναι ότι ο άνθρωπος αυτός δεν απεβίωσε απο αυτά που αναφέρουν οι συνάδελφοι. Θα μπορούσε να έχει γίνει μια αρρυθμία ή ένας αγγειοσπασμός. Τι μπορούμε να πούμε ως ιατροδικαστές; Ότι από τη μία το οίδημα του μυοκαρδίου και από την άλλη το πνευμονικό δεν μπορούν να μην καταγραφούν ως σημαντικά.

Παπαρ.: Άρα έρχεστε στα λόγια μου ότι βρέθηκε στα πόδια των κατηγορουμένων. Από ποιον σας δοθηκε η εντολή για την έκθεση;

Αλεξ.: Από την οικογένεια του κ. Δημόπουλου, αλλά γιατι με ρωτάτε;

Πρ: Κάποιο λόγο θα έχει…

Παπαρρ.: Μήπως θυμάστε ποια ήταν η εντολή που σας δόθηκε;

Αλεξ.: Να περιγράψω τις κακώσεις, και αυτές μπορούν να επιφέρουν τον θάνατο.

Παπαρρ.: Κι εσείς καταλήγετε ότι δεν υπάρχει καμία αιτιώδης συνάφεια μεταξυ των χτυπημάτων και του θανάτου;

Αλεξ.: Επαναλαμβάνω, άμα μιλάμε γα τα χτυπήματα, δεν έχουν χαρακτηριστεί από κανέναν θανατηφόρα, οι κακώσεις αυτές. Εδώ εγώ έχω έρθει με εντολή συγκεκριμένου ανθρώπου άρα πρέπει να περιορίσουμε και τον αριθμό των χτυπημάτων που έχουν γίνει εκεί. Δεν μιλάμε για 23 αλλά 3, […] εδώ βάσει της επεξήγησης για τον εντολέα μου θα πρέπει να εστιάσουμε και στα χτυπήματα, τα περισσότερα είναι θλαστικά τραύματα και εκχυμώσεις. Εγώ παρατήρησα τα λακτίσματα που αφορούν τον εντολέα μου. Δεν καταγράφεται καμια αιμορραγική διήθηση σε αυτά τα σημεία, και μάλιστα αυθαιρετα έχει βαφτιστεί από τον κ. Τσαντίρη ως αιμορραγική διήθηση. Όπως ανοίγουμε το σκαλπ, ο μυς που ονομάζουμε κροταφίτη […]

Παπαρρ.: Έχετε δει και το επόμενο βίντεο που αφορά τη σύλληψή του;

Αλεξ.: Έχω δει τα λακτίσματα του κ. Δημόπουλου.

Παπαρρ.: Είπατε πριν ότι είχαν βάλει το πόδι πάνω του.

Αλεξ: Φαίνεται ότι έχουν βάλει το πόδι από πάνω, δεν έχει καταγραφεί κάποια κάκωση, εφόσον υπάρχουν 23 κακώσεις, που έχω πει ότι δεν μπορούν να συνδεθούν με τον θάνατο, είναι ανούσιο αν έκανε έτσι ή αλλιώς [δείχνει κίνηση με το γόνατο]

Παπαρρ.: Εσείς, λοιπον, έχετε την άποψη ότι καμία σύνδεση δεν είχαν τα λακτίσματα με τον θάνατο του Ζαχαρία Κωστόπουλου;

Αλεξ.: Δεν έχουν χαρακτηριστεί θανατηφόρες οι βλάβες.

Παπαρρ.: Για να μη ξαναρχίσουμε τη συζήτηση, παραπέμπω στην έκθεση του κ. Καλόγρηα και στο μηχανισμό στρες.

Παπαπαντ: Λέτε εσείς, και είστε ο 5ος γιατρός και 4ος ιατροδικαστης, και λέτε διαφορετικά πράγματα απ’ όλους. Λέτε ότι τα χτυπηματα δεν ήταν θανατηφόρα, σε αυτό συγκλίνουν, άρα αυτοί συνδέουν τον θάνατο με τα χτυπήματα μέσω του μηχανισμού στρες. Λένε επίσης ότι η καρδιά ήταν καθαρή και υγιής και τη βλάβη στο ήπαρ την αξιολογούν ως αδιάφορη. Κατέθεσαν επί ώρες, άρα εσείς λέτε τα χτυπήματα αυτά δε θα μπορούσαν να επιφέρουν θάνατο σε ένα υγιές άτομο. Ποια ήταν λοιπόν αυτή η βλαβη;

Αλεξ.: Έχουμε το στρες, και έχουμε ένα μεγάλο πλαίσιο του στρες, αν θέλουμε να αποδεχτούμε αυτόν τον μηχανισμό. Έχουμε το στρες του εγκλεισμού, των χτυπημάτων, το στρες που είχε από πριν. Δεν έχουμε μόνο τις σωματικές βλάβες που θα μπορούσαν να έχουν προκαλέσει το στρες. Εδώ έχουμε έναν άνθρωπο που μπίανει σε μαγαζί, που σπάει τζάμια, που πέφτει πάνω σε τραπέζια, ένας που καταστέλλεται από τους αστυνομικούς. Όλο αυτό είναι στρες, οι κακώσεις αυτές δεν μπορούν να προκαλέσουν τέτοιο μηχανισμό στρες. Επειδή νεκροτομικά δεν μπορεί να αποδειχθεί ένας αγγειοσπασμος για παράδειγμα, θα μπορούσε να αποδείξει τον θάνατο και δε θα ήθελα να ξαναερωτηθώ για αυτό το πράγμα.

Εισ:. [Με ένταση] Να σας πω, κύριε μάρτυρα, αυτό θα το κρίνουμε εμείς πόσες φορές θα ερωτηθείτε! Δεν δείχνετε κανένα σεβασμό στο δικαστήριο!

Αλεξ.: Δείχνω σεβασμό, πιστέψτε με.

Εισ: Θα μας υποδείξετε πόσες ερωτήσεις θα σας κάνει το δικαστήριο;

Πρ: Οι προηγούμενοι ιατροδικαστές ερωτήθηκαν επί ώρες. Αν χρειαστεί θα ερωτηθείτε και για 2 ώρες.

Αλεξ.: Σε ΜΟΔ και για μέρες.

Αναγνωστόπουλος: Ξέρω ότι είστε εκρηκτικός χαρακτήρας, αλλά να ρίξουμε λίγο τους τόνους. Να ξεκινήσουμε από το ότι έχουν καταθέσει κι άλλοι συνάδελφοί σας. Στον κ. Καλόγρηα και στην κ. Μαριανού έχουν τεθεί υπόψιν οι ιστολογικές του κ. Ευτυχιάδη;

Πρ: Έχουν απαντήσει οι ίδιοι, πάμε παρακάτω.

Αναγνωστ.: Σε συνέχεια της ερωτήσεως της εκ δεξιών συνέδρου, μπορεί να υπάρξει αιμορραγία αν δεν υπάρχει χτύπημα στο κεφαλι;

Αλεξ.: Όχι, αν είναι παθολογικής αιτιολογίας η υπαραχνοειδής μπορεί να δημιουργηθεί σε οποιοδήποτε σημείο.

Αναγνωστ.: Μπορεί αντίστοιχα να υπάρξει εξαγγείωση χωρίς καταγεγραμμένο χτύπημα; […] Οι ιατροδικαστές που έκαναν την νεκροτομή, συνδέουν το συμπέρασμα με έναν αόρατο μηχανισμό στρες. Πριν καταλήξουν δεν θα έπρεπε να εξετάσουν και τα υπόλοιπα ευρήματα του θανόντα; Είναι ευρήματα που θα μπορούσαν να μας δώσουν χρονικά την ισχαιμία;

Αλεξ: Ζητήθηκε επισταμένως να χρονολογηθούν οι ισχαιμικού τύπου αλλοιώσεις, το παλαιό ή το πρόσφατο αναφέρεται σε ώρες, μέρες, μήνες. Αν δεν έχει τεθεί υπόψη το…

Αναγν.: Σε ποιο αναφέρεστε; Στο οίδημα; Πείτε μας για το καρδιακό οίδημα.

Αλεξ: Η «χρώση Pearl» τι είναι; Όταν έχει ήδη γίνει ένα έμφραγμα […] έχουμε τη συμφορητική καρδιακή ανεπάρκεια, […] αυτό λέει κάτι, ότι κάτι έψαχνε ο παθολογοανατόμος […]

Αναγνωστ.: Μακροσκοπικά θα μπορούσε να καταγραφεί αυτό το οίδημα;
Με δεδομένο αυτό το οίδημα που βρέθηκε στην καρδιά, και τη βιβλιογραφία, μπορούμε με ασφάλεια να δώσουμε τον χρόνο της ισχαιμίας; Ή αντίστοιχα να αποκλείσουμε τον χρόνο;

Αλεξ: Σε πολλές εκθέσεις αναφέρεται η χρονική εγκατάσταση του οιδήματος. Εδώ δεν έγινε ποτέ.
Το οίδημα επέρχεται μετά από ώρες και δη μετά από 4 ώρες. Και υπάρχει και ένα βιβλίο, δεν το έχω μαζί μου δυστυχώς, της κας Σπηλιοπούλου όπου στη σελ. 64 αναγράφεται ο πίνακας…

Φίλος: Ορίστε, εδώ [δίνει το βιβλίο στον μάρτυρα].

Αλεξ.: Δεν τα λέω εγώ, τα λένε τα διδάγματα της ιατρικής επιστήμης.
Αναγνωστ.: Να περάσουμε στο άλλο εύρημα των μακροφάγων κυττάρων που φαγοκυτταρώνουν αιμοσιδηρίνη.

Αλεξ.: Εμφανίζονται 24 ώρες πριν.

Αναγνωστ.: Και τα δύο ευρήματα μας φανερώνουν ότι οι κακώσεις είναι μεταγενέστερες και ασύνδετες με τις ισχαιμικού τύπου αλλοιώσεις λοιπόν…

Αλεξ: Εφόσον έχουμε αποκλείσει όλες τις αιτίες του πνευμονικού οιδήματος, γιατί έχει πολλές αιτίες, εδώ έχουμε αποδεχθεί ότι το πνευμονικό οίδημα είναι σε έδαφος καρδιακής δυσλειτουργίας. Αν έχουμε μια καρδιακή δυσλειτουργία και έχουν ενεργοποιηθεί τα μακροφάγα, αυτό σημαίνει ότι άρχισε να δυσφορεί ο άνθρωπος, και φτάνουμε στο σημείο του θανάτου που είναι η πρώτη επιπλοκή.

Αναγν: Ένα ακόμα στοιχείο είναι αυτό της έντονης εφίδρωσης. Οι επανειλημμένοι έμετοι και η απώλεια επικοινωνίας, αυτά είναι εικόνα ισχαιμικού επεισοδίου;

Αλεξ: Αυτά όλα μπορεί να είναι και μια γαστρεντερίτιδα και μπορεί να μην είναι και τίποτα αλλά επειδή έχουμε μιλήσει με ανθρώπους που έχουν κάνει ισχαιμία, μας έχουν περιγράψει ανάλογα συμπτώματα. Βέβαια αυτό είναι μη ειδικό εύρημα.

Αναγνωστ.: Επειδή υπάρχει παρανόηση αν ο θανών είχε χρόνιο πρόβλημα στην καρδιά ή αν οι αλλοιώσεις ήταν πρόσφατες, όταν λέμε «πρόσφατες» εννοούμε εκεί τις 12 και τις 14 ώρες;
Δηλαδή, ελλείψει της νέκρωσης στο μυοκάρδιο και των καθαρών στεφανιαίων αρτηριών, αποκλείουμε να έπασχε από χρόνιο καρδιακό νόσημα, σωστά;

Αλεξ.: Εφόσον δεν υπήρχαν ουλές και δεν υπήρχε νόσος, δεν μπορεί να χαρακτηριστεί ότι υπήρχε κάποιο νόσημα στην καρδιά. Γι’ αυτό λέμε ισχαιμικού τύπου.

Αναγν.: Αυτές οι ισχαμικού που συμφωνούμε ότι από αυτές κατέληξε, συμφωνούμε ότι θα μπορούσαν να έχουν συμβεί και 12 ώρες πριν το θάνατο; Θα μπορούσε να έχει υπάρξει να άλλη αιτία;

Αλεξ.: Έχουμε ισχαμικές αλλοιώσεις τουλάχιστον 4 ωρες,[…]

Πρ: Ολοκληρώνετε;

Πρ: Ολοκληρώνετε;

Αναγν.: Τι συνεπάγεται η κατανάλωση αλκοόλ με την αντιρετροϊκή αγωγή;

Aλεξ.: Όταν υπάρχει οδηγία από το ΚΕΕΛΠΝΟ, απαγορεύεται να καταναλώνουν αλκοόλ. Η ποσότητα που βρέθηκε στο αίμα μπορει να ήταν μικρή, αλλά επειδή δεν μεταβολίζεται λόγω της στάτωσης του ήπατος, μπορεί να γίνει επικίνδυνη.

Αναγνωστ.: Γνωρίζετε αν τα φάρμακα του AIDS επιβαρύνουν την καρδιά;

Αλεξ.: Όλα τα φάρμακα, πόσω μάλλον η αντιρετροϊκή.

Φίλος: Είπατε ότι δεν μπορείτε να ποσοτικοποιήσετε το πόσο μπορεί να έχει εισφέρει στη δημιουργία στρες το κάθε τραύμα και η κάθε κάκωση. Από ανθρώπινα χτυπήματα έχουν προκληθεί τραύματα. Έστω όμως ότι βγάζουμε τις κακώσεις, τα υπόλοιπα τραύματα θα αρκούσαν για να προκαλέσουν τον μηχανισμό του στρες;

Aλεξ.: Το πλαίσιο του στρες φαίνεται από το βιντεοληπτικό, το πότε επήλθε η έκρηξη της αδρεναλίνης θα έπρεπε ο αείμνηστος να είναι συνδεδεμένος για να καταγραφεί…

Φίλος: [παρεμβαίνει] κε μάρτυρα, δε εσας ρωτάω αυτό. Αυτό που θέλω να σας πω είναι ότι ας φύγουμε από τις λεπτομέρειες που ήταν κλεισμένος στο κοσμηματοπωλείο, που δημιουργούν έτσι κι αλλιώς στρες. Θέλω να εστιάσουμε αποκλειστικά στις κακώσεις αυτες οι οποίες μένουν μόνο 18 που δημιουργήθηκαν από τον θανόντα στον εαυτό του κατά την προσπάθεια διαφυγής του. Θα μπορούσαν αυτές οι 18 να ενεργοποιήσουν τον μηχανισμό στρες;

Aλεξ.: η απαντηση μου ειναι οτι δεν θα ηταν ικανες σε υγιες ατομο. οχι μονο για τις 18 αλλα και οι 23.

Πατάλας: Το βιβλίο αν έχετε την καλοσύνη, κα πρόεδρε.

Aλεξ.: Η κα Σπηλιοπούλου είναι στο πανεπιστήμιο, από εκεί που περάσαμε δηλαδή όλοι για το πτυχίο.

Πατάλας: Η κα Σπηλιωπούλου ακυρώθηκε από άλλο μάρτυρα, ένα σχόλιο της υπεράσπισης. 20/11/2018 συντάχθηκε η ιατροδικαστική από τον κ. Καλόγρηα. 23/11 έδωσε κατάθεση στον ανακριτή. Συμπεραίνουμε λοιπόν ότι όταν έδωσε κατάθεση δεν είχαν λάβει υπόψιν τη συμπληρωματική. Αυτό που αναφέρεται στη συμπληρωματική ότι παρατηρήθηκε οίδημα […] αυτό που διαβάζω στο βιβλίο της κας Σπηλιοπούλου λέει εδώ ότι μεταξύ 0-12 ωρών δεν υπάρχει διαφορά σε ό,τι αφορά το εύρημα.

Aλεξ.: Όταν ανοίγουμε την καρδιά το 0-12 όταν είναι πρόσφατο μπορεί να μη σου αναδείξει κάτι, οπότε για να είμαστε ασφαλείς θα πάρουμε την καρδιά όπως είναι, θα κάνουμε τομές για να δούμε αν υπάρχει π.χ. στένωση και θα τη στείλουμε στον παθολογοανατόμο.

Πατάλας: Το ιστολογικό εύρημα 12-24 ώρες μακροσκοπικά λέει ότι είναι ελάχιστες οι αλλοιώσεις [διαβάζει]. Αυτό το οίδημα που αναφέρει εδώ είναι το ίδιο οίδημα;

Aλεξ.: Σαφώς, και άλλα βιβλία το αναφέρουν και σε 4 ώρες.

Βαρελά: Μια ερώτηση μόνο: Υπάρχει ένα εύρημα στο δεξί χέρι του θανόντος όπου έχει κοπεί ολοσχερώς και φαίνεται ότι κάτι έχει εισχωρήσει βαθιά και φαίνονται και οι τένοντες. Το θυμάστε αυτό το εύρημα;
[διαβάζει]

Aλεξ.: Έχουμε τένοντες εκεί, που προσφύονται στις φάλαγγες, χιλιοστά να κοπεί κάποιος φαίνονται οι τένοντες

Πρ: Το ερώτημα ποιο είναι;

Βαρελά: Εγώ μιλάω για το μέρος όπου φαίνονται από βαθύ τραύμα στο δεξί χέρι, αν είναι εις γνώση σας. Η κάκωση είναι στην παλαμιαία επιφάνεια, εάν αναφερεστε στην κάκωση 20 δεν υπάρχει τέτοιο πράγμα που λέτε

Πρ: το ερώτημα ποιο είναι;

Βαρελά: Υπήρξαν συνεχείς πιέσεις στο δεξί του χέρι προσπαθώντας να του αφαιρέσουν το τμήμα του γυαλιού που φαίνεται να του έχει κοπεί το χέρι

Πρ: Από τις φωτογραφίες που είδατε προκύπτει αυτό;

Αλεξ.: Εάν έχουμε ομαλά χείλης τομής, αν θέλουμε να το συνδέσουμε με το συμβάν, το μόνο τέμνον νύσσον όργανο που εθεάθη είναι τα γυαλιά, ούτως η άλλως οι ιατροδικαστές έχουν κατηγοριοποιήσει τα τραύματα.

Πρ: [Προς τον μάρτυρα] Μπορείτε να πηγαίνετε.
Παπαρρούσου: Ένα μικρό σχόλιο μόνο: Υπάρχουν στα πρακτικά όλες οι απαντήσεις του κ. Καλόγρηα. Έχουμε μια αιρετική άποψη, να τη δούμε, εντάξει, στα πλαίσια ενός υπερασπιστικού σκοπού, μέχρι εκεί.

Παπαπαντολέων: Κα πρόεδρε, με δυο κουβέντες. Είναι σε πλήρη αντίθεση όλα τα στοιχεία που έχουν δώσει. Και με τους ιατροδικαστές και με τον παθολογοανατόμο. Η αντιρετροϊκή αγωγή, η βλάβη στο συκώτι, όλοι αποδίδουν τον μηχανισμό στρες στα τραύματα, και εδώ το αποδίδει στο ψυχολογικό στρες. Η ίδια δεν κατάλαβα εν τέλει σε τι αποδίδεται ο θάνατος, όπως και γιατί δεν μπορούσε να απαντηθεί – και δεν απαντήθηκε – το απλούστατο ερώτημα που έκανε η ένορκος, αν καθόταν σπίτι του, αν τελικά θα πέθαινε ή όχι.

Αναγνωστ.: Κανείς δεν μπορεί να προβλέψει το μέλλον και να πει σε υποθετική ερώτηση τι θα γινόταν. Ο κ. Αλεξάνδρου δε διαφοροποιείται με τους υπόλοιπους ιατροδικαστές, μόνο στο σημείο ότι τα χτυπήματα συνδέονται μέσω του μηχανισμού στρες. Και αναφέρομαι στο εύρημα του οιδήματος στην καρδιά, γιατί αυτό μας βοηθά, και το επιβεβαίωσε και ο κ. Ευτυχιάδης που επιβεβαίωσε ότι χρονολογείται τουλάχιστον μια ώρα πριν.

Βαρελά: Επειδή έγινε μια παρανόηση, εγώ προσπαθώ να αποδείξω ότι υπήρχε σοβαρή αντίσταση από το δράστη την ώρα της χειροπέδησης, και θα προσκομίσω τη φωτογραφία στα αναγνωστέα έγγραφα, διότι κρατώντας αυτό το κομμάτι γυαλί με δύναμη, το οποίο δεν μπορούσαν να αποσπάσουν οι αστυνομικοί, ο ίδιος τραυμάτισε τον εαυτό του με αυτό.