Υπενθυμίζεται ότι η υπερασπιστική γραμμή του κατηγορουμένου επικεντρώθηκε αποκλειστικά στον «καταλογισμό» του δράστη κατά την τέλεση του εγκλήματος (Κατά το άρθρο 34ΠΚ, η πράξη δεν καταλογίζεται στο δράστη εάν κατά τη διάρκεια τέλεσης της ενέργειας δεν είχε την ικανότητα να αντιληφθεί το άδικο της πράξης του ή αδυνατούσε να ενεργήσει σύμφωνα με την αντίληψή του για το άδικο αυτό, λόγω ψυχικής ή διανοητικής διαταραχής ή διατάραξης της συνείδησης).

Το δικαστήριο, υιοθετώντας την πρόταση της εισαγγελέως, απέρριψε ομόφωνα τους ισχυρισμούς του κατηγορούμενου περί μειωμένου καταλογισμού, κρίνοντας πως ο 39χρονος τέλεσε τη γυναικοκτονία με πρόθεση και σε ήρεμη ψυχική κατάσταση. 

Η ποινή που επιβλήθηκε είναι ισόβια κάθειρξη και ποινή φυλάκισης 5 έτη και ένας μήνας και χρηματική ποινή 1000 ευρώ.

Κα. Τζούλη: «Η Κυριακή τα είχε κάνει όλα σωστά»

Στη συνέχεια, έντονη ήταν η συγκίνηση για το τέλος της πολύ φορτισμένης συναισθηματικά διαδικασίας αλλά και για την απόδοση δικαιοσύνης, αφού αποτράπηκε η ψυχιατρικοποίηση ενός έμφυλου εγκλήματος. Μάλιστα, μία εκ των συνηγόρων υποστήριξης της κατηγορίας, η Έλενα Τζούλη, τόνισε την τεράστια κοινωνική σημασία της απόφασης ως προς την ψυχιατρικοποίηση των γυναικοκτονιών.

Επίσης, κατακεραύνωσε τους/τις αστυνομικούς λειτουργούς για την ολιγωρία τους να προστατέψουν ένα ακόμα θύμα έμφυλης βίας, με την περίπτωση της Κυριακής να αποτελεί το πλέον κραυγαλέο, τραγικό παράδειγμα, αφού έπεσε νεκρή στο προαύλιο του αστυνομικού τμήματος Αγίων Αναργύρων.

«Δεν πήγε στο αστυνομικό τμήμα για βόλτα, όπως σχεδόν μας παρουσίασαν οι αστυνομικοί. Είχε απευθυνθεί 2η φορά, όπως την πρώτη μετά τον βιασμό της. Ζήτησε βοήθεια και από την αστυνομία και από την δικαιοσύνη, όπως διαφημίζουν διάφοροι φορείς που ωθούν τα θύματα να μιλήσουν για την έμφυλη βία» σημείωσε.

«Η Κυριακή τα είχε κάνει όλα σωστά. Μόνο η Κυριακή ήξερε τι να κάνει, αυτό που αποδείχτηκε είναι ότι κανένας άλλος δεν ήξερε τι να κάνει» σχολίασε έντονα. 

Στη συνέχεια, απευθυνόμενη στην έδρα, κάλεσε τους/τις δικαστές να δώσουν απάντηση στον γυναικοκτόνο για το έλεος που δεν πήρε η Κυριακή. Την λέξη «γυναικοκτονία» χρησιμοποίησε κατά την αγόρευσή του και ο Γιάννης Απατσίδης, συνήγορος υποστήριξης της κατηγορίας, επισημαίνοντας ότι «πρέπει πραγματικά να σκύψουμε πάνω σε αυτές τις υποθέσεις για να μην υπάρξουν άλλες». 

Μητέρα Κυριακής: «Εγώ θα είμαι εδώ για όλες όσες με χρειάζονται» 

Έξω από τα δικαστήρια, αμέσως μετά τη δίκη, η μητέρα της Κυριακής, Δέσποινα Καλέα, έστειλε ενδυναμωτικό μήνυμα προς τα θύματα έμφυλης βίας: «Αυτό που θέλω να πω σε όλες τις γυναίκες, είναι ότι εγώ και η Κυριακή και όλες οι γυναίκες που περίμεναν τη δικαίωση της Κυριακής μου, να είναι χαρούμενες, να είναι δυνατές, να μιλάνε… παρ’ όλο που είναι πάρα πολύ δύσκολο και το καταλαβαίνω, εγώ θα είμαι εδώ για όλες όσες με χρειάζονται» δήλωσε.

Συνέχισε με την υπόσχεση ότι «θα βγαίνω μπροστά για αυτό που λέγεται γυναικοκτονία, να σταματήσει, να τελειώσει και αυτή η “καραμέλα” που μόλις γίνεται μία γυναικοκτονία ισχυρίζονται ψυχιατρικά προβλήματα. Σήμερα αποδείχθηκε ότι η ελληνική Δικαιοσύνη στάθηκε στο ύψος της, έκανε το καθήκον της έτσι όπως έπρεπε, γιατί έτσι είχαν τα πράγματα, και δικαιώθηκε η ψυχή του παιδιού μου».

Πατέρας Κυριακής: «Ελπίζω να μην έχουμε καμία άλλη Κυριακή»

Με τη σειρά του ο πατέρας της Κυριακής, Αθανάσιος Γρίβας, σχολίασε την απόφαση του δικαστηρίου, λέγοντας: «Αν υπήρχε και μεγαλύτερη τιμωρία θα την έδινε πιστεύω. Τον τιμώρησε όπως έπρεπε και του έδειξε τον δρόμο πού πρέπει να πάει. Ελπίζω να μην έχουμε καμία άλλη Κυριακή, καμία άλλη Κούλα, να πάει σε κάποιο τμήμα να ζητήσει βοήθεια και να μην της τη δώσουν».

«Θέλω όλες οι γυναίκες και όλα τα κορίτσια να σηκώσουν κεφάλι και να μιλήσουν, να μην φοβούνται κανέναν. Η δικαιοσύνη είναι εδώ, οι δυνατοί είναι για να προσέχουν τους αδύναμους και ελπίζω όλοι οι γυναικοκτόνοι να τιμωρηθούν στο έπακρο. Δικαιοσύνη θα ήταν να ερχόταν πίσω η κόρη μου, να ερχόταν εδώ δίπλα μας, να μας μίλαγε, να μας γέλαγε… η απόλυτη δικαιοσύνη θα ήταν αυτή, αλλά δεν γίνεται για αυτό και η δικαιοσύνη τιμώρησε τον δολοφόνο αυτό, τον γυναικοκτόνο, όπως πρέπει» συμπλήρωσε.