Όπως συνεχίζουν στη δήλωσή τους:

Το άρθρο 322 ΠΚ (αρπαγή) για το αδίκημα του οποίου έχουν κληθεί ως ύποπτοι οι 8 φοιτητές, αποσκοπεί στον κολασμό συμπεριφορών μακρόχρονης απαγωγής και στέρησης ελευθερίας και προστασίας της πολιτείας, πράξεων δηλαδή  ιδιαίτερης κοινωνικής απαξίας, όπως η με τη βία κράτηση ομήρων για λύτρα, ληστείες τραπεζών με κράτηση ομήρων ή αρπαγή γυναικών προς εξαναγκαστική σεξουαλική ή άλλη εκμετάλλευσή τους. Τυχόν εφαρμογή αυτών των διατάξεων στην περίπτωση μίας συνδικαλιστικής κινητοποίησης, πέραν του ότι παραβιάζει κατάφωρα κάθε έννοια αναλογικότητας, οδηγεί στην εξίσωση εντελώς ανόμοιων και ασύμμετρων κοινωνικών συμπεριφορών και συκοφαντεί βάναυσα τις φοιτητικές κινητοποιήσεις εξισώνοντάς τις με βαριές εγκληματικές πράξεις. Αφενός υποτιμά την απαξία των συμπεριφορών κατά των οποίων πράγματι στρέφονται οι διατάξεις αυτές, αφετέρου, και κυρίως, αναδεικνύει μια ανησυχητική οπτική για τα όρια άσκησης θεμελιωδών και συνταγματικώς προστατευόμενων δικαιωμάτων όπως η συνδικαλιστική ελευθερία.

Ιδιαίτερο προβληματισμό προκαλεί το ότι η προκαταρκτική εξέταση εκκίνησε κατόπιν μηνυτήριας αναφοράς της ίδιας της Υπουργού Παιδείας με αφορμή δημοσιεύματα και χωρίς καν τα ακαδημαϊκά αρμόδια όργανα του Πολυτεχνείου Κρήτης να θέσουν ποτέ τέτοιο ζήτημα. Μια έξωθεν παρέμβαση που μετέφερε στο χώρο της ποινικής διερεύνησης μια υπόθεση φοιτητικών διεκδικήσεων, αυτομάτως δημιουργεί αλγεινή εντύπωση ως προς τις στοχεύσεις και τους σκοπούς της. Και μόνο το ενδεχόμενο να διωχθούν ποινικώς 8 νέοι και νέες, φοιτητές και εκλεγμένοι συνδικαλιστές και συνδικαλίστριες, και δη για αδικήματα που επισύρουν πολυετή  κάθειρξη, ακριβώς για την συνδικαλιστική τους πρακτική, κρούει τον κώδωνα του κινδύνου και σηματοδοτεί  μία επικίνδυνη αντιδημοκρατική διολίσθηση και έναν τρομακτικό περιορισμό των παραδεδεγμένων ελευθεριών και δικαιωμάτων.

*Το κείμενο είναι ανοιχτό προς υπογραφή από δικηγόρους και νομικούς σε αυτόν τον σύνδεσμο.

Υπογράφουν

Θανάσης Καμπαγιάννης μέλος Δ.Σ. Δ.Σ.Α.
Γιάννα Κούρτoβικ πρ. μέλος Δ.Σ. ΔΣΑ
Δημήτριος Λυρίτσης μέλος Δ.Σ. Δ.Σ.Α.
Κώστας Παπαδάκης πρ. μέλος Δ.Σ. Δ.Σ.Α.
Βασίλης Παπαστεργίου πρ. μέλος Δ.Σ. Δ.Σ.Α., μέλος Δ.Σ. της Ελληνικής Ένωσης για τα δικαιώματα του ανθρώπου και του πολίτη
Δημήτρης Σαραφιανός μέλος Δ.Σ. Δ.Σ.Α.
Αγγελική Σεραφείμ πρ. μέλος Δ.Σ. Δ.Σ.Α.
Θεόδωρος Συμεωνίδης πρ. μέλος Δ.Σ. Δ.Σ.Α.
Χαράλαμπος (Μπάμπης) Κουρουνδής πρ. μέλος Δ.Σ. Δ.Σ.Θ.
Γεώργιος Λογοθέτης πρ. μέλος Δ.Σ. Δ.Σ.Θ.
Ευκλείδης Μακρόγλου πρ. μέλος Δ.Σ. Δ.Σ.Θ.
Καλλιθέα (Έλλη) Μέλλιου μέλος Δ.Σ. Δ.Σ.Θ.
Χρήστος Μπακέλλας πρ. μέλος Δ.Σ. Δ.Σ.Θ.
Βασίλης Τσιγαρίδας μέλος Δ.Σ. Δ.Σ.Θ.
Μανώλης Παπαδομανωλάκης μέλος Δ.Σ. Δ.Σ.Χ.
Μανόλης Ατσαλής πρ. μέλος Δ.Σ. Δ.Σ.Η.
Οδυσσέας Καλομοίρης Μέλος Δ.Σ. Δ.Σ.Η.
Χάρης Λαγουδάκης Χρονάκης μέλος Δ.Σ. Δ.Σ.Η.
Γιάννης Λεβέντης πρ. μέλος Δ.Σ. Δ.Σ.Η.
Θεόδωρος Τερζάκης πρ. μέλος Δ.Σ. Δ.Σ.Η.
Μιχάλης Σαρχιανάκης πρ. μέλος Δ.Σ. Δ.Σ.Η.