Ο Θάνος Χατζηαγγέλου, προφυλακισμένος για τη συμμετοχή στην οργάνωση «Αναρχική Δράση», ξεκίνησε απεργία πείνας και δίψας στις 19 Δεκεμβρίου, με τη κατάσταση της Υγείας του να φτάνει στο σημείο να είναι οριακή. Το αίτημα του είναι πολύ απλό. Να του γνωστοποιηθεί ο λόγος της, «εκδικητικής», όπως η πλευρά του τη χαρακτηρίζει, μεταγωγής του εκείνη τη μέρα, από τις φυλακές Κορυδαλλού στις φυλακές Νιγρίτας και στη συνέχεια να μπορέσει να επιστρέψει στον Κορυδαλλό.

Η κατάστή του, μετά από 7 μέρες, έφτασε σε οριακό σημείο και προκάλεσε σειρά παρεμβάσεων, από τη Διεθνή Αμνηστία, τον ΣΥΡΙΖΑ, το ΜέΡΑ25, οργανώσεις της εξωκοινοβουλευτικής Αριστέρας, τον Σύνδεσμο Φυλακισθέντων και Εξορισθέντων Αντιστασιακών, την Ενωση Νοσοκομειακών Γιατρών του Νοσοκομείου Σερρών, και με κείμενα υπογραφών από δικηγόρους, πολίτες και συλλογικότητες.

Το μεσημέρι της Πέμπτης, μετά από σειρά διαβουλεύσεων στη Γενική Γραμματεία Αντεγκληματικής Πολιτικής, η πλευρά του κρατούμενου ενημερώθηκε πως, σε πρώτη φάση, αποφασίζεται η μεταφορά του στο νοσοκομείο των φυλακών Κορυδαλλού. Ο κρατούμενος, από την πλευρά του, προτίθεται να διακόψει την απεργία δίψας και να δεχθεί τη μεταφορά του στο νοσοκομείο του Κορυδαλλού. Ωστόσο θα συνεχίσει την απεργία πείνας, καθώς ακομα δεν έχει αποφασιστεί επίσημα η μεταγωγή του πίσω στον Κορυδαλλού και δεν έλαβε την αιτιολογία της εκδικητικής μεταγωγής.

Λίγη ώρα μετά τις πρώτες πληροφορίες γι αυτή τη θετική εξέλιξη, μία εκ των δικηγόρων του Θ.Χατζηαγγέλου, η Κάτια Τάτση, μίλησε στο TPP για την εξέλιξη. «Θεωρώ ότι το μήνυμα αυτής από αυτήν την εξέλιξη θα το αποτυπώσει καλύτερα ο ίδιος ο απεργός. Για μένα αποτιμάται θετικά ναι, ιδιαίτερα θετικά. Το θεωρώ μία νίκη εγώ προσωπικά. Η πληροφόρηση που έχω μέχρι στιγμής είναι ότι αναστέλλει την απεργία δίψας και συνεχίζει κανονικά με την απεργία πείνας. Αυτή είναι μία απόφαση που σχετίζεται με τη μερική ικανοποίηση του αιτήματος του.» τόνισε, ενώ εξηγησε τη διαδικασία για τις επόμενες μέρες.

«Θα παραμείνει κάποιες μέρες στις Σέρρες, μέχρι να βελτιωθεί η κατάστασή του, να μπορέσει να μετακινήθει, για όσο διάστημα κρίνουν οι γιατροί αναγκαίο. Και μετά θα πραγματοποιηθεί η μεταγωγή του στο νοσοκομείο κρατουμένων Κορυδαλλού. Πρέπει πρώτα με κάποιον τρόπο να ενυδατωθεί, να βελτιωθεί η Υγεία του, να δούνε οι γιατροί πως θα αντιδράσει και όταν θα είναι ασφαλές για τον ίδιο να μεταφερθεί».

«Το αρχικό του αίτημα ήταν να επιστρέψει στη φυλακή του Κορυδαλλού όπου κρατείτο» υπενθύμισε. «Τώρα επιστρέφει στο νοσοκομείο των φυλακών Κορυδαλλού. Έχω επίσης τη δέσμευση ότι μέσα στη μέρα θα γνωστοποιηθεί η απόφαση μεταγωγής του, από τον Κορυδαλλό στη Νιγρίτα».

Απαντώντας σε ερώτηση για το αν γίνεται να μην γνωστοποιείται μία τέτοια απόφαση σε έναν κρατούμενο, ξεκαθάρισε πως «σε καμία των περιπτώσεων [δεν μπορεί το κράτος να μη γνωστοποιεί τον λόγο μεταγωγής]. Δεν υπάρχει κανένας λόγος, ούτε προβλεπεται καμία εξαίρεση, για να μην μπορεί να πληροφορηθεί ο κρατούμενος και κάθε διοικούμενος εν τέλει, το περιεχόμενο των πράξεων που τον αφορούν. Δεν υπάρχει καμία βάση, κανένα νομικό έρεισμα στην άρνηση. Κι όταν δεν έχεις στα χέρια σου την απόφαση, δεν μπορεί αυτή να ελεχθεί. Δεν μπορείς και να την προσβάλλεις, να την αμφισβητήσεις νομικά».

Εξήγησε στη συνέχεια ότι «από όταν υποβλήθηκε το αίτημα, στην Κεντρική Επιτροπή Μεταγωγών, για να γνωστοποιηθεί η απόφαση μεταγωγής, αρχικά μας δήλωσαν ότι θα την έχουμε εν καιρώ στα χέρια μας. Ο καιρός αυτός περνούσε, σε δεύτερο χρόνο μας είπαν ότι θα πρέπει να συγκροτηθεί η ΚΕΜ, το σώμα που εξέδωσε την απόφαση, για να αποφανθεί επί της χορήγησης. Τώρα, σήμερα κιόλας, η ενημέρωση που είχα είναι απλά αυτές τις μέρες των γιορτών έλειπαν κάποια μέλη, έλειπαν οι γραμματείς και δεν μπορούσε να είναι γραφειοκρατικά εφικτό. Ελέγχονται βέβαια αυτές οι προφάσεις… Σε κάθε περίπτωση  πάντως, μας είπαν ότι άμεσα θα την έχουμε στα χέρια μας».

«Το βασικό τώρα είναι η κατάσταση της Υγείας του Θάνου Χατζηαγγέλου. Το πόσο θα επανέλθει ο οργανισμός του και το κατα πόσον δεν θα έχει να αντιμετωπίσει βλάβες» σημείωσε επίσης η κ.Τάτση, ενώ, απαντώντας σε ένα μία συνήθη διαστρέβλωση τέτοιων υποθέσεων, τόνισε ότι «δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι η απεργία πείνας, δεν είναι εκβιασμός. Είναι άσκηση δικαιώματος, προβλέπεται και στον Σωφρωνιστικό Κώδικα. Δεν είναι καμία εκβιαστική πράξη».

«Έχουμε τις πρώτες εξελίξεις που είναι φαίνονται ότι είναι ιδιαίτερα θετικές, μένει να δούμε τη συνέχιση της απεργίας πείνας, το πώς θα αντιδράσει ο οργανισμός του Θάνου Χατζηαγγέλου στην ενυδάτωση. Οπότε θεωρώ ότι έχουμε δρόμο μπροστά μας, δεν έχει σταματήσει η διεκδίκηση, δεν έχει σταματήσει ο δίκαιος αγώνας που διεξάγει. Κρατάω ότι το σημερινό είναι μία ιδιαίτερα θετική εξέλιξη, που φαίνεται να προκρίνει εν τέλει αυτό που πάντα λέμε, την ύψιστη αξία της ζωής» ήταν το σχόλιο της δικηγόρου του Θ.Χατζηαγγέλου στο κλείσιμο της συνέντευξής της στο TPP.