Σύμφωνα με την Εφημερίδα των Συντακτών, ο πρώην υπουργός στρέφεται κατά του πρώην αναπληρωτή υπουργού, αναφέροντας πως βρίσκεται πίσω από το διαβόητο προσωνύμιο «Ρασπούτιν».
Ακόμα, βάζει στο κάδρο των ευθυνών εισαγγελείς κατά της Διαφθοράς. Μαζί με τη μήνυσή του κατά της εισαγγελέως Ελένης Τουλουπάκη, αλλά και εκείνες κατά των προστατευόμενων μαρτύρων, θα συσχετιστούν με τη δικογραφία που έχει διαβιβαστεί στη Βουλή για την ίδια υπόθεση της «σκευωρίας».
Την ίδια ώρα, ωστόσο, στη Βουλή βρίσκεται και η δικογραφία με την οποία ζητείται η άσκηση ποινικής δίωξης κατά του Ανδρέα Λοβέρδου κατατέθηκε στη Βουλή, με την Ολομέλεια να αναμένεται σύντομα να κληθεί να αποφασίσει για την άρση της ασυλίας του.
Η υπόθεση το αδίκημα της παθητικής δωροδοκίας στο πλαίσιο της έρευνας για την υπόθεση Novartis. Όπως αναφέρεται, η δικογραφία δεν αφορά το ξέπλυμα χρήματος από εγκληματικές δραστηριότητες, καθώς έχει εξεταστεί σε άλλη φάση της έρευνας.
Όπως αναφέρει η ίδια εφημερίδα σε δημοσίευμά της, ο Ανδρ. Λοβέρδος ελέγχεται για ενέργειες στις οποίες φέρεται να προέβη με σκοπό να ευνοήσει την πολυεθνική φαρμακευτική μέσω της τιμολόγησης τεσσάρων συγκεκριμένων φαρμάκων, που ως αποτέλεσμα είχε την επιβάρυνση των δημοσίων ταμείων με εκατομμύρια ευρώ.
Πιο συγκεκριμένα, κατά τις ίδιες πληροφορίες, πρόκειται για τα φάρμακα Tasigna 200 mg, το Tasigna 150 mg, το Gilenya 0,5 mg και το Lucentis των 10 mg. Συγκεκριμένα, για τα τέσσερα φάρμακα, το δημοσίευμα της ΕΦΣΥΝ αναφέρει:
- «Το φάρμακο Tasigna 200 mg εισήχθη τον Μάιο του 2011 στο δελτίο τιμών φαρμάκων με χονδρική τιμή 4.210 ευρώ και τρεις μήνες μετά, στο επόμενο δελτίο, η τιμή του ήταν 4.092 ευρώ. Ωστόσο και σύμφωνα με τη νομοθεσία που προέβλεπε ότι η τιμή ενός νέου φαρμάκου στην Ελλάδα προκύπτει από τον μέσο όρο των τιμών των τριών φθηνότερων ευρωπαϊκών χωρών, η χονδρική τιμή του δεν θα έπρεπε να ξεπερνά τα 3.362,38 ευρώ. Με απλά λόγια, η αρχική τιμολόγησή του ήταν περίπου 1.000 ευρώ πάνω από την κανονική!
- Το φάρμακο Tasigna 150 mg έλαβε χονδρική τιμή 3.753,68 ευρώ. Η κανονική του τιμή -σύμφωνα πάντα με τον μέσο όρο των 3 φτηνότερων χωρών- έπρεπε να είναι στα 2.659,05 ευρώ. Κι εδώ παρατηρείται μια υπερτιμολόγηση της τάξης των 1.000 ευρώ, ωστόσο δεν είναι το μόνο στοιχείο για το οποίο θα ελεγχθεί από τη δικαιοσύνη ο πρώην υπουργός. Κι αυτό επειδή το εν λόγω σκεύασμα αναρτήθηκε στον ιστότοπο του υπουργείου Υγείας, ως συμπληρωματικό στο δελτίο φαρμάκων που είχε εκδοθεί, χωρίς να συνοδεύεται από τη σχετική υπουργική απόφαση. Η τιμολόγησή του έγινε δε αυθαίρετα, καθώς στα πρακτικά της Επιτροπής Τιμών Φαρμάκου δεν γίνεται καμία αναφορά για την τιμολόγησή του. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα τη ζημιά του Δημοσίου, καθώς το φάρμακο αυτό είχε πωλήσεις της τάξης του 1,2 εκατ. ευρώ στα νοσοκομεία (για το έτος 2012) και 220.000 ευρώ σε φαρμακαποθήκες και φαρμακεία, έκανε δηλαδή τζίρο, σε μια χρονιά, περίπου 1,5 εκατ. ευρώ.
- Συμπληρωματικά εισήχθη στην αγορά και το φάρμακο Gilenya 0,5 mg με χονδρική τιμή 1.930 ευρώ και νοσοκομειακή τιμή 1.679,10. Η κανονική τιμή του θα έπρεπε να είναι στα 1.854,26 ευρώ. Οταν λίγο καιρό αργότερα ανατιμολογήθηκε, η τιμή του έπεσε κατά… 10 ευρώ, στα 1.920 έκαστο, την ώρα που, σύμφωνα με τις νέες τιμές του ίδιου σκευάσματος στην Ευρώπη και με βάση τον μέσο όρο των τριών φτηνότερων, θα έπρεπε να είναι στα 1.785,35 ευρώ. Η τιμή του δηλαδή ήταν υπερτιμολογημένη κατά 135 ευρώ. Θα μπορούσε να πει κανείς ότι σε σχέση με τα προηγούμενα (που η υπερτιμολόγηση έφτανε τα 1.000 ευρώ) ήταν μικρό το κακό. Αν δει, όμως, κάποιος, τις πωλήσεις του φαρμάκου στην Ελλάδα σε μια διετία, θα αντιληφθεί για ποιο λόγο η υπερτιμολόγηση ήταν μικρή. Το φάρμακο είχε τζίρο στην Ελλάδα (σε νοσοκομεία, φαρμακεία και φαρμακαποθήκες) που άγγιξε τα 28 εκατ. ευρώ!
- Μεγάλο τζίρο έκανε και το Lucentis 10 mg. Συνολικά για τα έτη 2011 – 2012 έκανε τζίρο της τάξης των 44 εκατ. ευρώ (σε νοσοκομεία, φαρμακεία, φαρμακαποθήκες). Η χονδρική του τιμή ορίστηκε στα 914,66 ευρώ, ενώ, σύμφωνα με τον μέσο όρο των 3 ευρωπαϊκών χωρών, η τιμή θα έπρεπε να έχει οριστεί στα 887,30 ευρώ. Εδώ υπήρξε μια υπερτιμολόγηση των 27 ευρώ περίπου ανά σκεύασμα. Εδώ όμως υπάρχει κι άλλο ένα στοιχείο για το οποίο φέρεται να φέρει ευθύνη ο υπουργός. Την επόμενη χρονιά κυκλοφορίας του Lucentis, άλλη φαρμακευτική εταιρεία κυκλοφόρησε παρόμοιο φάρμακο, το Avastin, το οποίο ήταν φθηνότερο. Ο τότε γενικός γραμματέας του υπουργείου είχε ζητήσει να εγκριθεί η χρήση του, ωστόσο η πρότασή του απορρίφθηκε».