Σε ό,τι αφορά την παραίτηση Λεζερί, μέχρι πρότινος επικεφαλής της ευρωπαϊκής συνοριοφυλακής (Frontex), μετά και την έρευνα-κόλαφο του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Καταπολέμησης της Απάτης (OLAF) για τα περιστατικά παραβίασης θεμελιωδών δικαιωμάτων συμπεριλαμβανομένων των παράνομων επαναπροωθήσεων προσφύγων και μεταναστών, ο Δημ. Παπαδημούλης τόνισε πως «η τακτική των παράνομων pushbacks του κ. Μηταράκη δεν μπορεί πλέον να συγκαλυφθεί από την κυβερνητική προπαγάνδα της ΝΔ. Οι ευθύνες είναι μεγάλες, δεδομένες και ζητούνται σαφείς και άμεσες εξηγήσεις. Υπό το βάρος των αποκαλύψεων, της διεθνούς κατακραυγής και των αποφάσεων του Ευρωκοινοβουλίου, η αρμόδια πολιτική ηγεσία και ο ίδιος ο πρωθυπουργός δεν μπορούν άλλο να κωφεύουν και να σιωπούν».

Ερωτηθείς για τον πόλεμο Ρωσίας-Ουκρανίας ανέφερε: «Δυστυχώς απέχουμε πολύ από μια ενωμένη Ευρώπη με κοινή και σαφή εξωτερική πολιτική. Ούτε ο πόλεμος στην Ουκρανία δεν φαίνεται ικανός να εναρμονίσει τα διαφορετικά συμφέροντα, μιας και ο οικονομικός ανταγωνισμός μεταξύ των κρατών μελών λειτουργεί αποτρεπτικά», υπογραμμίζοντας πως «η βασική πρόκληση εξακολουθεί να παραμένει η άμεση κατάπαυση του πυρός, η αποκλιμάκωση και η ειρηνική διευθέτηση της κρίσης στην Ουκρανία. Η εμπειρία και τα μέχρι στιγμής αποτελέσματα δείχνουν ότι οι κυρώσεις, παρότι είναι εύλογες, πλήττουν σφοδρά και την ευρωπαϊκή οικονομία χωρίς να φέρνουν ένα γρήγορο τέλος του πολέμου».

Ερωτηθείς για τις εσωκομματικές εκλογές στον ΣΥΡΙΖΑ έκανε λόγο για «ένα σημαντικό θετικό βήμα» το οποίο ολοκληρώθηκε και τόνισε «πως τώρα η εκλεγμένη μας ηγεσία, Πρόεδρος και Κεντρική Επιτροπή, αλλά και όλοι μας, αναμετριόμαστε με τον βασικό μας στόχο, την νίκη και την πρωτιά στις εκλογές». Για να γίνει πράξει η πολιτική αλλαγή σύμφωνα με τον Δημ. Παπαδημούλη, «χρειάζεται πολλή δουλειά, σοβαρότητα και συλλογικότητα. Πιο συγκεκριμένο κυβερνητικό πρόγραμμα, ανανέωση του πολιτικού μας λόγου. Δημιουργική υποδοχή και αξιοποίηση του κόσμου που έσπευσε στις κάλπες της 15ης Μαΐου». Για να συμπληρώσει χαρακτηριστικά: «Αισιοδοξία Ναι, Αυτοπεποίθηση Ναι, Επανάπαυση όμως Όχι! Δεν έχουμε δικαίωμα να αποτύχουμε!».

Τέλος, όσον αφορά την συζήτηση που έχει ανοίξει σε ευρωπαϊκό επίπεδο για την ανάγκη θεσμικών αλλαγών στην ΕΕ, ο Έλληνας Αντιπρόεδρος αναφέρει πως «σήμερα χρειαζόμαστε περισσότερο από ποτέ μια πιο δημοκρατική, περιβαλλοντικά βιώσιμη και κοινωνικά δίκαιη Ευρώπη. Που θα είναι επαρκώς εφοδιασμένη με τα κατάλληλα θεσμικά και οικονομικά εργαλεία για να αντιμετωπίζει τις κρίσεις που προκαλούν ο πόλεμος στην Ουκρανία και η πανδημία. Η ΕΕ με τη σημερινή δομή, ως ‘κάτι λίγο παραπάνω από μία κοινή αγορά’, δεν το μπορεί». Γι΄ αυτό και σύμφωνα με τον Δημ. Παπαδημούλη, «είναι επιτακτική ανάγκη να κάνουμε ταχύτερα βήματα προκειμένου να διαμορφώσουμε με όραμα ένα ολοκληρωμένο σχέδιο για τις Ενωμένες Πολιτείες της Ευρώπης. Ενεργοποιώντας, όπου κρίνεται απαραίτητο, την διαδικασία αναθεώρησης των Συνθηκών, όπως προβλέπεται στο άρθρο 48 της Συνθήκης για την Ευρωπαϊκή Ένωση». Όπως σημειώνει χαρακτηριστικά, «στον σημερινό κόσμο των νέων και διαρκών κρίσεων, η Ευρωπαϊκή Ένωση οφείλει να ‘’ξεκολλήσει από την πεπατημένη’’ και την λογική του ‘’business as usual’’. Να συμβαδίσει με τις διαρκώς αυξανόμενες ανάγκες των καιρών. Να επιδιώξει την βαθύτερη πολιτική ενοποίηση. Για να σταματήσει επιτέλους η ΕΕ να είναι όμηρος του κάθε Κατσίνσκι και Όρμπαν».​