«Νωρίτερα μεταφέρθηκαν 78 νεκροί, ανάμεσά τους μία γυναίκα, από τη φρεγάτα στο φορτηγό ψυγείο. Αυτό θα τους μεταφέρει στην Κόρινθο, από ό,τι έχουμε ενημερωθεί, προκειμένου να γίνουνε περαιτέρω ενέργειες. Πάρθηκε και δείγμα DNA προκειμένου να γίνει ανάλυση και να μπορέσουν να βρεθούν συγγενικά πρόσωπα. Οι 104 που είναι εδώ στην πόλη μας, οι διασωθέντες, οι 78 είναι εδώ στις αποθήκες και 26 στο νοσοκομείο, αφού γίνουν οι απαραίτητες εξετάσεις θα μεταφερθούν με λεωφορεία του δήμου Καλαμάτας σε οργανωμένες δομές στη Μαλακάσα» εξήγησε αρχικά ο Δήμαρχος Καλαμάτας και τόνισε:
«Οι έρευνες συνεχίζονται. Δεν ξέρω κατά πόσον υπάρχουν ελπίδες, οι ελπίδες έχουν εξαντληθεί από χθες. Από την πρώτη στιγμή ειπώθηκε ότι είναι 104 οι διασωθέντες και εκεί μείναμε»
Σε ερώτηση για το αν μπορεί να διασταυρωθεί ο ακριβής αριθμός των επιβαινόντων, με πρόσφυγες να λένε πως πάνω στο σκάφος βρίσκονταν 750 άτομα, απάντησε πως «νομίζω δεν θα διασταυρωθεί ποτέ αυτή η πληροφορία. Δηλαδή ποτέ δεν θα μάθουμε τον ακριβή αριθμό των επιβαινόντων στο σκάφος αυτό. Έχουμε ακούσει διάφορα νούμερα από τους ίδιους, και το 700 και το 600 και το 500. Σίγουρα όμως δεν ήταν μόνο 182 άτομα, όσοι είναι οι επιβεβαιωμένοι νεκροί και οι διασωθέντες. Είναι τουλάχιστον το τριπλάσιο νούμερο».
Όσον αφορά τα αίτια του ναυαγίου, υποστήριξε ότι «σε ένα σκάφος 30 μέτρων, ψαροκαϊκο, που επιβαίνει τόσος κόσμος, είναι πολύ εύκολο με μία απλή μετακίνηση του πληθυσμού, για οποιονδήποτε λόγο, για μία ανησυχία, έναν τσακωμό, οτιδήποτε, να συμβεί το μοιραίο. Όπως έχει ειπωθεί, ναι, υπήρξε μετατόπιση βάρους και αυτό είναι κάτι πολύ επικίνδυνο, γιατί μπορεί να τουμπάρει η βάρκα».
Σε ερώτηση σχετικά με την ανακοίνωση του λιμενικού, σύμφωνα με την οποία προσφέρθηκε επανειλημμένα βοήθεια στο αλιευτικό αρκέστηκε να σχολιάσει ότι «δεν ξέρω λεπτομέρειες γι αυτό, έχω ακούσει αλλά δεν μπορώ να επιβεβαιώσω, αυτό δεν είναι δική μου δουλειά. Έχω ακούσει ότι παρακολουθούσαν στενά».
Και ως προς το πώς γίνεται, ενώ «παρακολουθούνταν στενά» η βάρκα, να βυθίστηκε με εκατοντάδες ανθρώπους να καταλήγουν στη θάλασσα, απάντησε ότι «αυτό δεν μπορώ να σας το πω εγώ, θα πρέπει να ρωτήσετε αυτούς που το παρακολουθούσαν, είναι δουλειά του Λιμενικού Σώματος. Εγώ εκείνο που μπορώ να πω, είναι τι κάναμε ως δήμος Καλαμάτας. Εμείς, χθες τέτοια ώρα, ήμασταν έτοιμοι, με το ΕΚΑΒ, όλες τις δομές, να σώσουμε όσους μπορούσαμε. Πιστεύαμε και ελπίζαμε ότι τα νούμερα θα είναι πολύ μεγαλύτερα»
«Τελευταία φορά που είχαν έρθει εδώ μετανάστες ήταν τον Νοέμβρη του 2022, 83 τότε. Και 130 άτομα έχουν έρθει, αλλά ποτέ δεν είχαμε νεκρό. Τώρα, αυτή η ανείπωτη τραγωδία, μας έχει συγκλονίσει όλους. Εμείς που το έχουμε ζήσει αυτό από την πρώτη στιγμή, νιώθουμε λες και είναι δικοί μας άνθρωποι» σχολίασε ο Θανάσης Βασιλόπουλος.
Σε ερώτηση ως προς το γιατί οι πρόσφυγες επέλεξαν να ταξιδέψουν μέχρι την Ιταλία, αντί για την Ελλάδα που βρίσκεται κοντύτερα, υποστήριξε πως «γενικότερα η επίλογή νομίζω είναι η Ιταλία. Το βλέπουμε αυτό, το ακούμε. Ενδεχομένως, καλύτεροι μισθοί, περισσότερες δουλειές, δεν μπορώ να το κρίνω εγώ αυτό. Αλλά, ναι, είναι επιλογή πάντα να πάνε Ιταλία, δεν ξέρω ποιος ακριβώς είναι ο λόγος».
«Οι πρόσφυγες πολέμου προφανώς πάντα ψάχνουν να σώσουν τη ζωή τους. Οι οικονομικοί μετανάστες ψάχνουν ένα καλύτερο αυριο. Είναι εύκολο να εκμεταλλευτείς τον ανθρώπινο πόνο και την ελπίδα για να πλουτίσεις, είναι τραγικό» ανέφερε κλέινοντας.