Το Schaubuehne Berlin, το οποίο επρόκειτο να δώσει στα μέσα Νοεμβρίου δύο παραστάσεις του έργου «Ο βασιλιάς Ριχάρδος ο Γ΄» του Ουίλιαμ Σαίξπιρ στο πλαίσιο του φεστιβάλ, επισήμανε στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι «ανησυχεί για τους εργαζόμενούς του» εξαιτίας της πολιτικής κατάστασης στην Τουρκία.
 
Μετά την απόπειρα πραξικοπήματος της 15ης Ιουλίου, η Άγκυρα προχώρησε σε πρωτοφανείς μαζικές εκκαθαρίσεις συλλαμβάνοντας περισσότερους από 50.000 ανθρώπους, κυρίως με την κατηγορία ότι ανήκουν στο δίκτυο του αυτοεξόριστου στις ΗΠΑ, ισλαμιστή Τούρκου ιεροκήρυκα Φετουλάχ Γκιουλέν, που κατηγορείται ως ενορχηστρωτής του πραξικοπήματος.
 
Πολλοί Γερμανοί υπήκοοι ή πολίτες με γερμανο-τουρκική καταγωγή συνελήφθησαν. Μεταξύ αυτών ο δημοσιογράφων της εφημερίδας Die Welt, Ντενίζ Γιουτζέλ και ένας υπέρμαχος των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, ο Πέτερ Στέιντνερ.
 
«Όπως κατέστη αδύνατο δεδομένης της υπάρχουσας κατάστασης να μας εγγυηθούν την ασφάλεια εκείνων που επρόκειτο να συμμετάσχουν, είμαστε αναγκασμένοι να μην μεταβούμε στην Τουρκία» επισήμανε σε ανακοίνωση το Schaubuehne.
 
Το θέατρο, το οποίο συμμετείχε συχνά τα τελευταία χρόνια στο φεστιβάλ της Κωνσταντινούπολης, τόνισε ότι «λυπάται βαθιά καθώς απογοήτευσε» το κοινό, διατυπώνοντας την ελπίδα ότι θα επιστρέψει στην Τουρκία «σε ειρηνικότερους καιρούς».