
Συλλογή υπογραφών ώστε να κατατεθει αίτημα στο δημοτικό συμβούλιο της πόλης για τη διενέργεια δημοψηφίσματος για το μέλλον του χώρου της ΔΕΘ, ξεκίνησε στη Θεσσαλονίκη. Η Οργανωτική Επιτροπή Δημοψηφίσματος έχει στόχο τη συλλογή 25.000 υπογραφών. «Θέλουμε ένα αληθινό μητροπολιτικό πάρκο στο κέντρο της πόλης μας; ‘Η θέλουμε νέα ξενοδοχεία κι εμπορικά κέντρα; Θέλουμε να αποκατασταθούν τα ιστορικά κτίρια της ΔΕΘ; Ή θέλουμε να αντικατασταθούν από τσιμεντένια μεγαθήρια;» αναφέρεται μεταξύ άλλων στην ιστοσελίδα που δημιουργήθηκε για τον σκοπό.
Δημότες και δημότισσες του Δήμου Θεσσαλονίκης που επιθυμούν να υπογράψουν το σχετικό αίτημα, μπορούν να το κάνουν μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας www.parkodeth.gr.
Η Οργανωτική Επιτροπή Δημοψηφίσματος αναφέρει στην ιστοσελίδα:
«Θέλουμε ένα αληθινό μητροπολιτικό πάρκο στο κέντρο της πόλης μας; ‘Η θέλουμε νέα ξενοδοχεία κι εμπορικά κέντρα;
Θέλουμε να αποκατασταθούν τα ιστορικά κτίρια της ΔΕΘ; Ή θέλουμε να αντικατασταθούν από τσιμεντένια μεγαθήρια;
Θέλουμε οι μεγάλες εκθέσεις να αναπτυχθούν σε νέο χώρο, εκτός πόλης; Ή θέλουμε να ασφυκτιούν σε ένα ήδη κορεσμένο κέντρο;
Θέλουμε ισόρροπη ανάπτυξη σε όλο το πολεοδομικό συγκρότημα; Ή θέλουμε άγονους ανταγωνισμούς με τους διπλανούς μας δήμους;
Θέλουμε να κρίνουμε εμείς τί είναι καλό για το μέλλον της πόλης μας; Ή θέλουμε να αποφασίσει για εμάς το Υπερταμείο κι η κυβέρνηση;
Η Θεσσαλονίκη του αύριο ξεκινά με την υπογραφή σου σήμερα!
Υπόγραψε το αίτημα προς το Δημοτικό Συμβουλίο Θεσσαλονίκης, ζητώντας τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος για το μέλλον της ΔΕΘ»
Όπως μεταφέρει η δημοτική παράταξη «Πόλη Ανάποδα», σήμερα, Δευτέρα 7 Απριλίου πραγματοποιήθηκε συνέντυεξη Τύπου για την έναρξη της καμπάνιας. Η Επιτροπή συγκροτήθηκε εδώ και μερικές εβδομάδες με πρωτοβουλία 5 φορέων, της Σύμπραξης «Όλη η ΔΕΘ ένα Πάρκο», των δημοτικών κινήσεων «Θεσσαλονίκη για Όλους», «Πόλη Ανάποδα» και «Οικολογία – Αλληλεγγύη» και του Συλλόγου Αρχιτεκτόνων Θεσσαλονίκης, ενώ στην πορεία, πολλοί ακόμα σύλλογοι και κινήσεις πολιτών έχουν δηλώσει τη συμμετοχή ή την υποστήριξή τους.
Τη συνέντευξη τύπου της Επιτροπής άνοιξε ο Σπύρος Πέγκας, επικεφαλής της δημοτικής παράταξης «Θεσσαλονίκη για Όλους». Ο κ. Πέγκας επισήμανε ότι το σχέδιο για την ανάπλαση της ΔΕΘ πρέπει να αλλάξει, ακριβώς γιατί άλλαξαν οι συνθήκες, με την όξυνση της κλιματικής κρίσης. Η Θεσσαλονίκη, συνέχισε, ποτέ δεν ξέχασε τη διεκδίκηση ενός νέου εκθεσιακού κέντρου στη Σίνδο, με τη διατήρηση ήπιων εκθεσιακών δραστηριοτήτων στη σημερινή θέση. Σημείωσε δε ότι και στις τελευταίες δημοτικές εκλογές, οι παρατάξεις που συμφωνούν με τη μετεγκατάσταση πλειοψήφισαν, αφού σε αυτές περιλαμβανόταν και η παράταξη της σημερινής διοίκησης -πριν τη μεταστροφή της. Τέλος, παραλλήλισε την κινητοποίηση για το μητροπολιτικό πάρκο με τον αγώνα που έδωσαν το 2013 οι κάτοικοι της Κωνσταντινούπολης γύρω από το πάρκο Γκεζί.
Η Μαρία Κέκη, δημοτική σύμβουλος Θεσσαλονίκης εκ μέρους του σχήματος «Η Πόλη Ανάποδα», περιέγραψε τις νομικές και πολιτικές προϋποθέσεις του εγχειρήματος. Σύμφωνα με τον νόμο 4555/18, δημοτικό δημοψήφισμα μπορεί να διεξαχθεί μετά από αίτημα του 10% των εγγεγραμμένων εκλογέων στον Δήμο Θεσσαλονίκης (αυτό αντιστοιχεί περίπου σε 23.000 δημότες/ισσες). Οι δημότες καταθέτουν το αίτημά τους προς το Δημοτικό Συμβούλιο, το οποίο, αφού διαπιστώσει την τήρηση των προϋποθέσεων του νόμου, είναι υποχρεωμένο να διοργανώσει το δημοψήφισμα.