Όπως υποστηρίζει ο υπουργός σε άρθρο του στην εφημερίδα «Κυριακάτικη Δημοκρατία», «τυχόν συμπερίληψη του όρου “Μακεδονία” στο όνομα της ΠΓΔΜ θα σημάνει την συρρίκνωση του ελληνικού πολιτισμού, της ιστορίας, της φιλοσοφίας, των τεχνών κλπ για τους αιώνες που ακολουθούν».
 
Γι’ αυτό τον λόγο θεωρεί πως ο ελληνικός λαός θα πρέπει να αποφασίσει καθώς «μια τέτοια απόφαση εκφεύγει των εξουσιών οιουδήποτε πολιτικού, οποιασδήποτε βαθμίδος».
 

Ο όρος «Μακεδονία»
 

Ο έλληνας πρωθυπουργός θεωρεί πως η πιο αποδεκτή λύση θα είναι μια σύνθετη ονομασία με γεωγραφικό προσδιορισμό ενώ σύμφωνα με τον Π. Καμμένο «πουθενά δεν αναφέρεται ότι στη σύνθετη αυτή ονομασία θα περιλαμβάνεται ο όρος “Μακεδονία”».
 
Ακόμη, υπογραμμίζει πως για την μη συμπερίληψη του όρου «Μακεδονία» στην ονομασία της ΠΓΔΜ υπάρχουν δύο ανωτάτου επιπέδου πολιτικές αποφάσεις εκ των οποίων η μία είναι ελληνική και είναι εκείνη του Απριλίου 1992 υπό την προεδρία του τότε ΠτΔ Κωνσταντίνου Καραμανλή και η άλλη ευρωπαϊκή, εκείνη του Ιουνίου 1992 των Αρχηγών Κρατών και Κυβερνήσεων της Ευρωπαϊκής Κοινότητας στη Σύνοδο Κορυφής της Λισαβόνας, ότι δεν θα αναγνωριστεί η κρατική αυτή οντότητα με τον όρο «Μακεδονία» ή παράγωγά του.