Ένας άλλος Παλαιστίνιος δημοσιογράφος, ο Αλί αλ-Σαμούντι, τραυματίστηκε στην πλάτη, αλλά η κατάστασή του είναι σταθερή. Το υπουργείο Υγείας δήλωσε ότι οι δημοσιογράφοι χτυπήθηκαν από ισραηλινά πυρά. Σε βίντεο από το περιστατικό, η Αμπού Άκλεχ φαίνεται να φοράει ένα μπλε αλεξίσφαιρο γιλέκο με σαφή ένδειξη “PRESS”.

Ο ισραηλινός στρατός επιβεβαίωσε ότι διεξήγαγε επιχείρηση νωρίς την Τετάρτη στον προσφυγικό καταυλισμό Τζενίν, αλλά αρνήθηκε ότι είχε στοχοποιήσει σκόπιμα δημοσιογράφους.«Ο στρατός φυσικά δεν στοχεύει σε δημοσιογράφους», είπε ένας στρατιωτικός αξιωματούχος. Ο στρατός είπε ότι υπήρξε ανταλλαγή πυρών μεταξύ υπόπτων και δυνάμεων ασφαλείας και ότι «διερευνά το συμβάν και εξετάζει την πιθανότητα ότι οι δημοσιογράφοι χτυπήθηκαν από τους Παλαιστίνιους ένοπλους».

Ωστόσο, η Σάτα Χαναΐσα, δημοσιογράφος που ταξίδευε στο ίδιο όχημα με τον Αμπού Ακλέχ, δήλωσε στο Al Jazeera ότι ο ισραηλινός στρατός πυροβολούσε για να σκοτώσει. «Φορούσαμε όλοι γιλέκα και κράνη», δήλωσε η Χαναΐσα. «Δεν υπήρξαν αντιπαραθέσεις ή πυροβολισμοί από Παλαιστίνιους μαχητές». «Ο στρατός κατοχής δεν σταμάτησε να πυροβολεί ακόμη και όταν έπεσε στο έδαφος», είπε. «Δεν μπορούσα καν να απλώσω το χέρι μου για να την τραβήξω εξαιτίας των πυροβολισμών».

Η προεδρία της Παλαιστινιακής Αρχής κατήγγειλε τη δολοφονία της Αμπού Άκλεχ ως «έγκλημα εκτέλεσης». «Η προεδρία θεωρεί την ισραηλινή κυβέρνηση πλήρως υπεύθυνη για αυτό το αποτρόπαιο έγκλημα», ανέφερε σε ανακοίνωσή της. Η δήλωση ανέφερε ότι η δολοφονία της Αμπού Άκλεχ «αποτελεί μέρος της πολιτικής της κατοχής να στοχοποιεί δημοσιογράφους για να αποκρύπτει την αλήθεια και να διαπράττει σιωπηλά εγκλήματα».

Ένας Παλαιστίνιος δικηγόρος ανθρωπίνων δικαιωμάτων είπε στο Αl Jazeera ότι οι ισραηλινές αρχές δεν παίρνουν σοβαρά τις έρευνες και ότι υπάρχει μικρή πιθανότητα να λογοδοτήσει το Ισραήλ για τη δολοφονία της Αμπού Άκλεχ. «Κάθε φορά που υπάρχουν καταγγελίες για συγκεκριμένα περιστατικά σχετικά με φερόμενα εγκλήματα πολέμου, εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας ή παραβιάσεις του διεθνούς δικαίου που συμβαίνουν στα κατεχόμενα εδάφη, ο ισραηλινός στρατός δεν λαμβάνει σοβαρά υπόψη την έρευνα», δήλωσε ο Μουνίρ Νεσέμπα, ο οποίος είναι επίσης καθηγητής διεθνούς δικαίου στο Πανεπιστήμιο αλ-Κούντς.

«Υπάρχει πλήρης ατιμωρησία στο Ισραήλ, [και] δεν περιμένουμε από το Ισραήλ να θέσει τους υπεύθυνους προ των ευθυνών τους». Ο Νεσέμπα δήλωσε ότι αυτό που χρειάζεται είναι μια διεθνής παρέμβαση. «Το Διεθνές Ποινικό  Δικαστήριο έχει δικαιοδοσία στην Παλαιστίνη και είναι υπεύθυνο για τη διερεύνηση εγκλημάτων πολέμου στην Παλαιστίνη», είπε. «Περιμένουμε από αυτούς να ενεργήσουν με αυτόν τον τρόπο».

Οι δημοσιογράφοι του Al Jazeera εξέφρασαν τα συλλυπητήριά τους στην οικογένεια της Αμπού Άκλεχ. «Η Shireen, για κάθε Παλαιστίνιο δημοσιογράφο και για κάθε Άραβα δημοσιογράφο, είναι ένα πρότυπο που χάσαμε σήμερα», δήλωσε ο δημοσιογράφος του Al Jazeera Τάμερ Μισάλ. «Οι τραγικές εικόνες που είδαμε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, πυροβολημένη στο κεφάλι, δείχνουν ότι προήλθε από ισραηλινό ελεύθερο σκοπευτή που έριξε μια σφαίρα κατευθείαν πάνω της».

«Μέχρι το τελευταίο δευτερόλεπτο, η Σιρίν Αμπού Άκλεχ ήταν επαγγελματίας και επίμονη», πρόσθεσε.Το τελευταίο μήνυμα που έστειλε η Αμπού Άκλεχ στο Al Jazeera ήταν ένα email στο οποίο έγραφε: «Οι δυνάμεις κατοχής εισβάλλουν στην Τζενίν και πολιορκούν ένα σπίτι στη γειτονιά Τζαμπριάτ . Καθ’ οδόν προς τα εκεί, θα σας μεταφέρω ειδήσεις μόλις ξεκαθαρίσει η εικόνα».