Σύμφωνα με δημοσίευμα της Εφημερίδας των Συντακτών, ξεχωρίζει η απόφαση του προϊστάμενου της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης (ΔΙΔΕ) Λάρισας, Ιωάννη Καψάλη, για την επιβολή προστίμου σε δύο εκπαιδευτικούς που άσκησαν δημοσίων κριτική σε αποφάσεις του Περιφερειακού Υπηρεσιακού Συμβουλίου Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης (ΠΥΣ-ΔΕ).
Συγκεκριμένα, ο προϊστάμενος επέβαλε πρόστιμο ίσο με το ένα τέταρτο του μισθού (είναι η ανώτερη ποινή που μπορεί να επιβληθεί) στον διευθυντή του ΓΕΛ Συκουρίου και αντιπρόεδρο του ΠΥΣΔΕ, Δημήτρη Γεωργούδη, επειδή ο δεύτερος άσκησε κριτική διά του Τύπου σε απόφαση του ΠΥΣΔΕ για την τοποθέτηση διευθυντή με λανθασμένα μόρια σε σχολείο του νομού. Όπως αναφέρεται, ο Ιω. Καψάλης κάνει λόγο για ανάρμοστη συμπεριφορά δημοσίου υπαλλήλου εκτός υπηρεσίας, για κακόβουλα σχόλια και ψευδή στοιχεία, και του επιβάλει το επίμαχο πρόστιμο.
Αντίστοιχη και η υπόθεση του έτερου εκπαιδευτικού, μέλους του ΠΥΣΔΕ Λάρισας, Δ. Διονυσίου, επειδή με προ τριμήνου κείμενό του στον Τύπο είχε χαρακτηρίσει παράτυπη την απόφαση οργάνου στο οποίο συμμετέχει. Το πρόστιμο που επιβλήθηκε ισοδυναμεί με το ένα όγδοο του μισθού του, ενώ υπογραμμίζεται πως οι ποινές επιβλήθηκαν χωρίς να κληθούν οι τιμωρούμενοι σε απολογία, όπως προβλέπει το πειθαρχικό δίκαιο των δημοσίων υπαλλήλων, που μεταξύ άλλων αναφέρει πως «η πειθαρχική δίωξη αρχίζει είτε με την κλήση του υπαλλήλου σε απολογία από το μονομελές πειθαρχικό όργανο είτε με την παραπομπή του στο πειθαρχικό συμβούλιο».
Ακόμα, τονίζεται πως με την εν λόγω απόφαση δημιουργείται και σοβαρό πολιτικό πρόβλημα, ειδικά για το δικαίωμα του δημοσίου υπαλλήλου να ασκεί κριτική σε πράξεις και αποφάσεις της διοίκησης. Σημειώνεται δε πως ο Κώδικας Δημοσίων Υπαλλήλων, που στο άρθρο 45 αναφέρει: «Η ελευθερία της έκφρασης των πολιτικών, φιλοσοφικών και θρησκευτικών πεποιθήσεων, όπως και των επιστημονικών απόψεων και της υπηρεσιακής κριτικής των πράξεων της προϊσταμένης αρχής αποτελεί δικαίωμα των υπαλλήλων και τελεί υπό την εγγύηση του Κράτους. Δεν επιτρέπονται διακρίσεις των υπαλλήλων λόγω των πεποιθήσεων ή των απόψεών τους ή της κριτικής των πράξεων της προϊσταμένης αρχής».
Μία ακόμα περίπτωση που σημειώνεται στο δημοσίευμα αφορά την καθηγήτρια και πρόεδρο της ΕΛΜΕ Εύβοιας, Χαρά Νίκα. Στην περίπτωσή της, πριν από περίπου έναν μήνα, η ΔΙΔΕ Εύβοιας της απαγόρευσε να λάβει το μειωμένο ωράριο που δικαιούται και να καταχωρήσει το κενό στο myschool.gr, και μάλιστα την ώρα που είχε διενεργηθεί ΕΔΕ σε βάρος της «για κακόβουλη άσκηση κριτικής των πράξεων της προϊστάμενης αρχής», κατά την οποία αθωώθηκα πανηγυρικά.
Διώξεις από το παρελθόν
Στο δημοσίευμα περιλαμβάνονται ακόμα δύο περιπτώσεις για διώξεις που αφορούν υποθέσεις αρκετών ετών παλαιότερα, κατά τις οποίες οι διωκόμενοι αδυνατούν ακόμα να βρουν το δίκιο τους.
Στην πρώτη, 20 καθηγητές, μέλη της Δ’ ΕΛΜΕ του νομού Θεσσαλονίκης, φέρονται να διώχθηκαν κατόπιν καταγγελιών πρώην διευθύντριας, με το Πρωτοδικείο να τους αθωώνει και το Εφετείο να αρνείται να δεχθεί αίτηση έφεσης. Η υπόθεση ξεκίνησε πίσω στο 2013, και παρά ταύτα, η ΔΙΔΕ Ανατ. Θεσσαλονίκης εξακολουθεί να ταλαιπωρεί τους εκπαιδευτικούς, αποφασίζοντας ΕΔΕ για πέμπτη συνεχόμενη χρονιά. Κατά τις ίδιες πληροφορίες, η πρώην διευθύντρια αμφισβητεί αποφάσεις δικαστηρίων και ζητάει πειθαρχική δίωξη τόσο μελών της ΕΛΜΕ για υποκίνηση συναδέλφων τους κατά της αυταξιολόγησης, όσο και μελών του Συλλόγου Διδασκόντων του σχολείου για παράβαση καθήκοντος, καθώς οι καθηγητές εφάρμοσαν την συνδικαλιστική απεργία-αποχή για κάθε μορφή αξιολόγησης που είχε αποφασίσει η ΟΛΜΕ για τη συνδικαλιστική χρονιά 2013-2014.
Υπογραμμίζεται πως ο ΟΛΜΕ έχει εκδώσει ανακοίνωση για την υπόθεση, ζητώντας να σταματήσει η πειθαρχική δίωξη και πως δεν θα περάσει η προσπάθεια καταστολής της συνδικαλιστικής δράσης.
Η τελευταία υπόθεση αφορά περιστατικό του 2006, κατά το οποίο ο -συνταξιούχος πλέον- εκπαιδευτικός, Νικόλας Γαλιατσάτος αντιμετωπίζει πειθαρχικό έλεγχο για τη θέση που τήρησε σε Περιφερειακό Υπηρεσιακό Συμβούλιο Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης (ΠΥΣΔΕ).
Συγκεκριμένα, πρόκειται για την υπόθεση νεοδιόριστης καθηγήτριας που απουσίαζε αδικαιολόγητα από την υπηρεσία και υπέβαλε την παραίτησή της. Στο ΠΥΣΔΕ Κεφαλλονιάς – Ιθάκης που ακολούθησε, ο Γαλιατσάτος πρότεινε να γίνει δεκτή η παραίτηση, ενώ η πλειοψηφία ψήφισε παραπομπή στο πειθαρχικό για απόλυση, με τον ίδιο να ψηφίζει παρών, καθώς είχε προτείνει άλλη διαδικασία. Η ΔΙΔΕ Κεφαλλονιάς-Ιθάκης τότε έστειλε την απόφαση στον επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης Λ. Ρακιντζή, ο οποίος τον παρέπεμψε στο πειθαρχικό για παράβαση καθήκοντος, υποστηρίζοντας ότι δεν είχε δικαίωμα να ψηφίσει «παρών», αλλά μόνο κάποια ποινή.
Στη συνέχεια, το 2008 ο Γαλιατσάτος αθωώνεται από το ΑΠΥΣΔΕ, όμως ο Λ. Ρακιντζής ασκεί ένσταση και τον παραπέμπει στο δευτεροβάθμιο πειθαρχικό του υπουργείου Εσωτερικών, το οποίο και πάλι τον αθωώνει ομόφωνα. Στη συνέχεια όμως, και πάλι ο Λ. Ρακιντζής προσφεύγει στο Διοικητικό Εφετείο Αθηνών, με το Εφετείο να κρίνει εαυτόν αναρμόδιο και να παραπέμπει την υπόθεση στο Διοικητικό Εφετείο Ιωαννίνων, το οποίο και θα εκδικάσει την υπόθεση στις 23 Οκτωβρίου 2019 στην Κέρκυρα.