Ο Ομπάμα δήλωσε σήμερα ότι οι ΗΠΑ είναι έτοιμες να επιβάλουν επιπλέον κυρώσεις στη Ρωσία για την επέμβασή της στην ουκρανική χερσόνησο της Κριμαίας, όμως πρόσθεσε ότι εξακολουθεί να υπάρχει τρόπος να επιλυθεί διπλωματικά η κρίση
Ο Ομπάμα, σε δηλώσεις τους προς τους δημοσιογράφους, υπογράμμισε επίσης «τη σοβαρή δέσμευση» του ΝΑΤΟ στην κοινή άμυνα των μελών του.
Στο σκηνικό της διεθνούς διπλωματίας οι εξελίξεις κινούνται πλέον σε ψυχροπολεμικού κλίματος όρους Δύσης και Ρωσίας. Οι Βρυξέλλες προχώρησαν σε δεύτερο στάδιο κυρώσεων παράλληλα με την επιβολή ανάλογων κυρώσεων από την Ουάσινγκτον, με απόφαση του Λευκού Οίκου.
Οι αναφορές από τις δύο πλευρές του Ατλαντικού κινούνταν σε παράλληλο, σχεδόν πανομοιότυπο μοτίβο: Τόσο οι «28» όσο και η Ουάσινγκτον καταδίκασαν ως παράνομο το δημοψήφισμα και επέρριψαν στην Μόσχα παραβίαση του διεθνούς δικαίου, λέγοντας πως η δραστηριότητά της στην Κριμαία είναι επίθεση στην ουκρανική εδαφική κυριαρχία.
Και οι δύο πλευρές ήγειραν την απειλή νέων κυρώσεων, καλώντας, με την ίδια σχεδόν διατύπωση, τη Μόσχα να προχωρήσει σε κινήσεις αποκλιμάκωσης με απόσυρση των ρωσικών στρατευμάτων και διαμηνύοντας πως «δεν έχει κλείσει ακόμη η διπλωματική οδός», επισείοντας τον κίνδυνο απομόνωσης της Ρωσίας.
Η απογόρευση στη χορήγηση θεωρήσεων για ταξίδια στις χώρες – μέλη της και το «πάγωμα» λογαριασμών Ρώσων αξιωματούχων σε τράπεζές της θα είναι οι πρώτες κυρώσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των ΗΠΑ κατά της Ρωσίας για τις στρατιωτικές και πολιτικές ενέργειες της Μόσχας στην Κριμαία, όπως δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Λιθουανίας τη Δευτέρα το απόγευμα.
Συνολικά οι ευρωπαϊκές κυρώσεις αφορούν 21 Ρώσους και φιλορώσους Ουκρανούς αξιωματούχους, όπως σημείωσε ο Λίναν Λικεβίτσιους, για το ρόλο τους στην απόπειρα απόσχισης της Κριμαίας από την Ουκρανία, μεταδίδει το πρακτορείο Reuters.
Νωρίτερα, το υπουργείο Εξωτερικών της Ρωσίας ανακοίνωσε ότι η Μόσχα είναι έτοιμη να συνεργαστεί με τη δυτική Ουκρανία, εάν η χώρα υιοθετήσει ένα ομοσπονδιακό Σύνταγμα και αποδεχθεί την απόσχιση της Κριμαίας.
Κατά το ρωσικό ΥΠΕΞ, η Ουκρανία θα έπρεπε να διεξαγάγει ένα δημοψήφισμα για το νέο Σύνταγμα πριν από τη διοργάνωση εθνικών και τοπικών εκλογών και ότι η Ρωσία, η ΕΕ και οι ΗΠΑ θα έπρεπε να ταχθούν υπέρ μιας απόφασης του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ που θα εγγυάται την κρατική υπόσταση της Ουκρανίας και ακόμη ότι η Ουκρανία πρέπει να διατηρεί πολιτική ουδετερότητα.
Η Ρωσία σημειώνει ότι οι συγκεκριμένες προτάσεις της αποτελούν μέρος των προσπαθειών να υπάρξει ύφεση των παθών στην Ουκρανία με διπλωματικά μέσα.
Η Μόσχα έχει επιμείνει ιδιαίτερα στην ανάγκη μεγαλύτερης αυτονομίας των ουκρανικών περιφερειών, ειδικότερα των ανατολικών στις οποίες κατοικούν εκατομμύρια Ρώσοι και ρωσόφωνοι Ουκρανοί, ενώ έχει καλέσει το Κίεβο να υιοθετήσει ένα «ουδέτερο πολιτικό και στρατιωτικό στάτους», κοινώς να μην ενταχθεί στο ΝΑΤΟ.
Στις προτάσεις της Ρωσίας υπάρχει ακόμη αναφορά σε συγκροτηση διεθνούς Ομάδας Επαφής για το ουκρανικό, η οποία, ωστόσο, σύμφωνα με τη Μόσχα, θα πρέπει να πιέσει το Κίεβο στην κατεύθυνση της αναγνώρισης των αποτελεσμάτων του δημοψηφίσματος στην Κριμαία και να εφαρμόσει πτυχές της συμφωνίας της 21ης Φεβρουαρίου μεταξύ του τότε Ουκρανού προέδρου Βίκτορ Γιανουκόβιτς και της τότε τρικομματικής αντιπολίτευσης.
Από την πλευρά του Κιέβου, ο εκπρόσωπος του ΥΠΕΞ απέρριψε ως «εντελώς απαράδεκτη» την ρωσική πρόταση.
Με φόντο την εν εξελίξει προσάρτηση της Κριμαίας στη Ρωσική Ομοσπονδία, το Κίεβο ανακάλεσε τον πρέσβη του στη Μόσχα.
«Σε σύνδεση με την κατάσταση στην Κρίμαια και την ανάγκη συζητήσης ορισμένων από τις διεθνείς τις επιπτώσεις, η ουκρανική πλευρά ανακαλεί τον πρέσβη της στη Ρωσία, Βολοντιμίρ Γελτσένκο» ανακοίνωσε το ουκρανικό ΥΠΕΞ.
Οι πρεσβευτές των κρατών μελών του NATO αρνούνται να αναγνωρίσουν το αποτέλεσμα του «παράνομου» δημοψηφίσματος το οποίο διεξήχθη στην Κριμαία χθες και καλούν τη Ρωσία «να μην προχωρήσει σε οποιοδήποτε βήμα για να προσαρτήσει την Κριμαία», όπως ανέφερε μια ανακοίνωση του Βορειοατλαντικού Συμφώνου που δόθηκε σήμερα στην δημοσιότητα.
«Καλούμε τη Ρωσική Ομοσπονδία να αποκλιμακώσει την κατάσταση, (προχωρώντας σε μέτρα) περιλαμβανομένης της διακοπής όλων των στρατιωτικών της ενεργειών εναντίον της Ουκρανίας», ανέφερε η ανακοίνωση αυτή. «Το λεγόμενο δημοψήφισμα υπονομεύει τις προσπάθειες να εξευρεθεί μια πολιτική λύση στην κρίση στην Ουκρανία».
Έτοιμη να προωθήσει τάχιστα νόμους που θα επιτρέψουν την προσάρτηση της Κριμαίας, στην Ρωσία εμφανίζεται η Δούμα, μετά και τα επίσημα αποτελέσματα του δημοψηφίσματος.
Ήδη πάντως από νωρίς το πρωί παρατηρείται έντονη στρατιωτική δραστηριότητα στην πόλη Κέρτς της Κριμαίας, με δεκάδες οχήματα του ρωσικού στρατού να κάνουν αισθητή της παρουσία τους.
Η Μόσχα θα ρίξει τους κατοίκους της Κριμαίας σε μια «πολική νύχτα» μετά την ένταξή τους στη Ρωσία, δήλωσε τη Δευτέρα η Ουκρανή πρώην πρωθυπουργός Γιούλια Τιμοσένκο.
«Συμπάσχω με τους κατοίκους της Κριμαίας, θύματα της ανεμελιάς και της αφέλειάς τους. Κινδυνεύουν να βρεθούν στα σκοτάδια στην απομονωμένη χερσόνησό τους. Το ρωσικό καθεστώς θα τους αποδείξει σύντομα ότι μια πολική νύχτα θα μπορούσε να έλθει ακόμη και στις υποτροπικές περιοχές», εκτίμησε η κ. Τιμοσένκο, σε ανακοίνωσή της η οποία αναρτήθηκε στον ιστότοπο του κόμματός της.
Η ίδια προειδοποίησε την Κριμαία για «μια ανθρωπιστική καταστροφή» και για «απρόβλεπτες οικονομικές επιπτώσεις», σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο.
Η περιοχή «δεν θα γίνει οικονομικός παράδεισος. Η Ρωσία δεν έχει πόρους, η οικονομία της είναι στα πρόθυρα κατάρρευσης. Με δεδομένες τις κυρώσεις που επιβλήθηκαν εναντίον της από τις μεγάλες δυνάμεις, οι Ρώσοι θα έχουν αύριο άλλες έγνοιες πέραν από την Κριμαία και τους κατοίκους της», υπογράμμισε η πρώην πρωθυπουργός της Ουκρανίας.
Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει ξεκινήσει να συζητά σχετικά με την ανάγκη να μειώσει την εξάρτησή της από τη ρωσική ενέργεια, δήλωσε σήμερα ο Bρετανός υπουργός Εξωτερικών, Ουίλιαμ Χέιγκ.
«Αρχίσαμε σήμερα να συζητάμε για την ανάγκη να μειωθεί μακροπρόθεσμα η εξάρτηση της Ευρώπης από τη ρωσική ενέργεια τα επόμενα χρόνια», δήλωσε ο Χέιγκ μιλώντας στο τηλεοπτικό δίκτυο Sky News έπειτα από το έκτακτο συμβούλιο των υπουργών Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις Βρυξέλλες.
Ο Bρετανός υπουργός σημείωσε ότι θα μπορούσε να διευρυνθεί ο κατάλογος με τους 21 Ρώσους εναντίον των οποίων η ΕΕ επέβαλε κυρώσεις.
Ο Χέιγκ επεσήμανε εξάλλου ότι το εύρος των μελλοντικών κυρώσεων θα εξαρτηθεί από το πώς θα αντιδράσει η Μόσχα στο αίτημα της Κριμαίας να ενταχθεί στη Ρωσική Ομοσπονδία μετά το χθεσινό δημοψήφισμα.
O πρώην πρόεδρος της Σοβιετικής Ένωσης Μιχαήλ Γκορμπατσόφ χαιρέτισε τη Δευτέρα το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος στην Κριμαία για την προσάρτηση της χερσονήσου στη Ρωσία κι απέρριψε την ιδέα των χωρών της Δύσης να επιβάλουν κυρώσεις σε Ρώσους και Ουκρανούς αξιωματούχους.
«Αν και η Κριμαία την εποχή εκείνη είχε ενωθεί με την Ουκρανία σύμφωνα με τους σοβιετικούς νόμους χωρίς να έχει ζητηθεί η γνώμη του λαού της, σήμερα ο λαός αυτός αποφάσισε να διορθώσει αυτό το λάθος. Πρέπει να το χαιρετίζουμε αυτό και όχι να ανακοινώνουμε κυρώσεις» δήλωσε ο κ. Γκορμπατσόφ, όπως μετέδωσε το πρακτορείο Interfax.
Η χερσόνησος της Μαύρης Θάλασσας είχε προσφερθεί ως «δώρο» στην Ουκρανία από τον ηγέτη της Σοβιετικής Ένωσης Νικίτα Χρουστσόφ το 1954.
«Για να επιβάλει κανείς κυρώσεις πρέπει να έχει πολύ σοβαρούς λόγους. Και οι λόγους αυτοί πρέπει να στηρίζονται από τον ΟΗΕ», εκτίμησε ο κ. Γκορμπατσόφ.
«Η έκφραση της βούλησης του λαού της Κριμαίας και η ενσωμάτωσή της στη Ρωσική Ομοσπονδία δεν αποτελεί επαρκή λόγο» έκρινε ο ίδιος.