Το BBC, αφού επιβεβαίωσε την ακύρωση της συνάντησης, μετέδωσε ότι αντιπροτάθηκε στον Έλληνα πρωθυπουργό να συναντήσει τον αντιπρόεδρο της βρετανικής κυβέρνησης. Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές η πλευρά Μητσοτάκη αρνήθηκε κάτι τέτοιο. Οι ίδιες πηγές σημείωναν ότι στην κυβέρνηση είναι ιδιαίτερα δυσαρεστημένοι και πως ο κ. Σούνακ ήταν «φάουλ και πολιτικά απρεπής».
Η συνάντηση των δύο ήταν προγραμματισμένη για τις 12:45 σήμερα Τρίτη, στη Ντάουνινγκ Στριτ. Σημειωτέον ότι η ατζέντα του ταξιδιού του πρωθυπουργού δεν περιλαμβάνει άλλη συνάντηση. Βρετανικές πηγές επιβεβαίωσαν στο BBC ότι η αιτία της ακύρωσης ήταν πράγματι τα όσα ανέφερε ο Κυρ. Μητσοτάκης για τα Γλυπτά του Παρθενώνα. Όπως δήλωσε ανώτερη πηγή των Συντηρητικών στο BBC, «ήταν αδύνατο να πραγματοποιηθεί αυτή η συνάντηση μετά από τα σχόλια για τα Ελγίνεια Μάρμαρα που προηγήθηκαν».
Ανέφερε επίσης ότι «η θέση μας είναι ξεκάθαρη – τα Ελγίνεια Μάρμαρα αποτελούν μέρος της μόνιμης συλλογής του Βρετανικού Μουσείου και ανήκουν εδώ. Είναι απερίσκεπτο για οποιονδήποτε Βρετανό πολιτικό να υποδηλώσει ότι αυτό υπόκειται σε διαπραγμάτευση».
«Εκφράζω την ενόχλησή μου για το γεγονός ότι ο Βρετανός Πρωθυπουργός ακύρωσε την προγραμματισμένη μας συνάντηση λίγες ώρες πριν αυτή πραγματοποιηθεί. Ελλάδα και Βρετανία ενώνονται από παραδοσιακούς δεσμούς φιλίας και το πλαίσιο των διμερών μας σχέσεων είναι εξαιρετικά ευρύ» αναφέρει σε δήλωσή του ο Κυρ. Μητσοτάκης. Όπως επισημαίνει ο πρωθυπουργός, «οι θέσεις της Ελλάδος για το ζήτημα των Γλυπτών του Παρθενώνα είναι γνωστές. Ήλπιζα να έχω την ευκαιρία να τις συζητήσω και με τον Βρετανό ομόλογό μου, μαζί με τις μεγάλες προκλήσεις της διεθνούς συγκυρίας: Γάζα, Ουκρανία, Κλιματική κρίση, μετανάστευση». «Όποιος πιστεύει στην ορθότητα και το δίκαιο των θέσεών του δεν φοβάται ποτέ την αντιπαράθεση επιχειρημάτων» καταλήγει χαρακτηριστικά.
Πρόκειται για μια διπλωματική ήττα της ελληνικής κυβέρνησης. Το βρετανικό πρωθυπουργικό γραφείο ανέφερε σε ανακοίνωσή του ότι το Βρετανικό Μουσείο είναι το «σωστό μέρος» γι’ αυτούς τους θησαυρούς.
Ο εκπρόσωπος του Βρετανού πρωθυπουργού είπε ότι η βρετανική νομοθεσία απαγορεύει τη μόνιμη επιστροφή των Γλυπτών, αλλά έβαλε στον πάγο και όποιες ελπίδες καλλιεργούσε η ελληνική κυβέρνηση για δανεισμό. Είπε ότι η βρετανική κυβέρνηση «δεν θα ήταν υπέρ οποιασδήποτε συμφωνίας δανεισμού». Σχολιάζοντας δε δήλωση του προέδρου του Βρετανικού Μουσείου, Τζορτζ Όσμπορν, ότι διερευνά τρόπους για να εκτεθούν τα Γλυπτά στην Ελλάδα, οι οποίες πυροδότησαν τις εικασίες ότι αυτό θα μπορούσε να γίνει με μια συμφωνία δανεισμού, που θα επέτρεπε μέρος των Γλυπτών να σταλούν στην Αθήνα, ο εκπρόσωπος του πρωθυπουργού Σούνακ ξεκαθάρισε: «Δεν έχουμε σχέδια να αλλάξουμε την προσέγγισή μας και σίγουρα πιστεύουμε ότι το μουσείο είναι το κατάλληλο μέρος για αυτά. Δεν ρώτησα τον πρωθυπουργού συγκεκριμένα για βραχυπρόθεσμες ή νέες ιδέες που έχουν διατυπωθεί, αλλά νομίζω ότι ήταν αρκετά σαφής στη θέση του».
Κατέστησε σαφές ότι η κυβέρνηση «δε σχεδιάζει» να αλλάξει τον Νόμο του Βρετανικού Μουσείου του 1963 που απαγορεύει την αφαίρεση αντικειμένων από τη συλλογή του ιδρύματος. «Έχουμε φροντίσει τα Γλυπτά για γενιές και η θέση μας είναι ότι θέλουμε αυτό να συνεχιστεί. Ο κόσμος έρχεται τακτικά στο Ηνωμένο Βασίλειο για να δει τα Γλυπτά και δεν υπάρχουν σχέδια να αλλάξει αυτό ή να αλλάξει ο νόμος», είπε.
Π. Μαρινάκης: Η στάση της Βρετανίας δε δείχνει σεβασμό απέναντι στον πρωθυπουργό και τη χώρα
«Δεν είναι κάτι που συνηθίζεται. Ψάχνουμε να βρούμε προηγούμενο και δεν βρίσκουμε. Η συνάντηση με τον Έλληνα πρωθυπουργό ακυρώθηκε από την πλευρά του Βρετανού πρωθυπουργού και εικάζουμε το προφανές, ότι ενοχλήθηκε για τις δηλώσεις με τις πάγιες θέσεις της χώρας για την επιστροφή των γλυπτών του Παρθενώνα», είπε χαρακτηριστικά ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης μιλώντας στην εκπομπή «Σήμερα» στον ΣΚΑΪ.
Όπως ανέφερε η ακύρωση της συνάντησης έγινε γνωστή, κατά τη διάρκεια συνάντησης του Έλληνα πρωθυπουργού με τον αρχηγό αξιωματικής αντιπολίτευσης της Βρετανίας στον οποίο εξέφρασε τις πάγιες θέσεις της χώρας μας για την επιστροφή των γλυπτών του Παρθενώνα.
«Προτιμότερο είναι η έκφραση μια διαφωνίας, ειδικά όταν έρχεται ένας πρωθυπουργός από μια άλλη χώρα με βαριά ατζέντα όπως είναι το Μεσανατολικό», είπε και πρόσθεσε ότι στη στάση αυτή απαντάει η δήλωση του Κ. Μητσοτάκη ο οποίος εξέφρασε την ενόχλησή του και τόνισε ότι όποιος πιστεύει στις θέσεις του δε φοβάται να τις εκφράσει. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος τόνισε ότι η στάση της Βρετανικής κυβέρνησης δεν δείχνει σεβασμό όχι μόνο στον πρωθυπουργό αλλά σε όλη τη χώρα.
«Εμείς δεν θέλουμε να αναβαθμίσουμε το ζήτημα με μια χώρα που έχουμε καλές σχέσεις. Για τα γλυπτά, η διαπραγμάτευση είναι μεταξύ του ελληνικού κράτους και του βρετανικού μουσείου και αποτελεί μια διαδικασία που εξελίσσεται και σε καμία περίπτωση δε θέλουμε να θεωρηθεί γενικευμένη κρίση» και συμπλήρωσε ότι το γεγονός καταγράφεται «ως μια ατομική συμπεριφορά του Βρετανού πρωθυπουργού».
Στην ερώτηση, εάν υπάρχει κάτι παραπάνω στη στάση αυτή και αφορά και άλλα ζητήματα «νομίζω ότι η αιτία είναι αυτό το ζήτημα αυτό» και κατέληξε ότι «η χώρα θα συνεχίσει να εκφράζει τις πάγιες θέσεις της».