Όπως αναφέρουν πληροφορίες του Αljazeera, την Τετάρτη η αστυνομία της Αιγύπτου εισέβαλε στα γραφεία του τουρκικού πρακτορείου ειδήσεων Anadolu και προσήγαγε τέσσερις εργαζόμενους, ανάμεσα στους οποίους βρισκόταν και ένας Τούρκος πολίτης. Το Anadolu αναφέρει ότι και οι τέσσερις οδηγήθηκαν σε άγνωστη τοποθεσία.
Οι αστυνομικοί που εισέβαλαν στα γραφεία έκλεισαν τις κάμερες και διέκοψαν τη σύνδεση στο ίντερνετ , ενώ έκαναν έρευνες μέχρι τις πρωινές ώρες και κατάσχεσαν τα διαβατήρια, κινητά τηλέφωνα και οι υπολογιστές των εργαζομένων. Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι Αιγύπτιος αξιωματούχος επιβεβαίωσε το περιστατικό, επισημαίνοντας πως οι προσαγωγές πραγματοποιήθηκαν επειδή το πρακτορείο λειτουργούσε χωρίς να έχει την απαραίτητη άδεια από το αιγυπτιακό κράτος.
Η τουρκική κυβέρνηση κάλεσε τον επιτετραμμένο της Αιγύπτου στην Τουρκία προκειμένου να διαμαρτυρηθεί και να ξεκαθαρίσει πως τέτοιου είδους ενέργειες δεν είναι ανεκτές από την Άγκυρα, ενώ ο υπουργός Τηλεπικοινωνιών, Φαχτερίν Αλτούν , έκανε λόγο για «εχθρική ενέργεια από το αυταρχικό καθεστώς της Αιγύπτου απέναντι σε εργαζόμενους του πρακτορείου Αnadolu».
Ο Τούρκος υπουργός Δικαιοσύνης, Αμπντουλαχμέτ Γκιούλ, υπογράμμισε ότι αναμένει την άμεση απελευθέρωση των εργαζομένων που «προσήχθησαν χωρίς καμία αιτιολόγηση». Το υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας σήκωσε τους τόνους και έκανε λόγο για εχθρική πράξη που δεν δικαιολογείται.
«Η εισβολή στα γραφεία του Πρακτορείου Anadolu στο Κάιρο από δυνάμεις ασφαλείας της Αιγύπτου και η προσαγωγή υπαλλήλων χωρίς καμία αιτιολόγηση αποτελεί μια εχθρική πράξη και μια κίνηση εκφοβισμού απέναντι στα τουρκικά ΜΜΕ. Καταδικάζουμε απερίφραστα και με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο την κίνηση αυτή», αναφέρει το τουρκικό ΥΠΕΞ σύμφωνα με πληροφορίες του Middle East Monitor.
Οι σχέσεις των δύο χωρών είναι τεταμένες από το 2013 μετά την καθαίρεση του προέδρου Μοχάμεντ Μόρσι, ο οποίος αποτελούσε σύμμαχο του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και της Τουρκίας. Το Αljazeera σημειώνει πως τα τελευταία χρόνια η κυβέρνηση της Αιγύπτου έχει συλλάβει δεκάδες Αιγύπτιους δημοσιογράφους και έχει εξορίσει από τη χώρα δημοσιογράφους ξένων ΜΜΕ.
Υπενθυμίζεται ότι οι δύο χώρες βρέθηκαν σε αντιμαχία σχετικά με τον εμφύλιο πόλεμο στη Λιβύη. Η τουρκική κυβέρνηση έχει ταχθεί ξεκάθαρα υπέρ του Φαγιέζ αλ Σάρατζ, ηγέτη της αυτοαποκαλούμενης Κυβέρνησης Εθνικής Ενότητας (ΚΕΕ) και τον έχει ενισχύσει με στρατιωτικές δυνάμεις. Από την άλλη πλευρά, η Αίγυπτος βρίσκεται στο πλευρό του στρατάρχη Χαλίφα Χαφτάρ, έχοντας ανακοινώσει πως θα τον ενισχύσει με στρατιωτικές δυνάμεις.
Ξεκίνησε η αποστολή τουρκικών στρατιωτικών δυνάμεων στη Λιβύη