Ο πρόεδρος της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκυ, μέσω βίντεο που δημοσιοποίησε στο Τελεγκραμ τις πρώτες πρωινές ώρες της Τετάρτης, δήλωσε πως «έγινε ξεκάθαρο» στον ΟΗΕ και «έλαβε διαβεβαιώσεις» ότι θα χρησιμοποιείται η λέξη «πόλεμος» για να χαρακτηριστούν όσα συμβαίνουν στην Ουκρανία. Η ανακοίνωση του ουκρανού προέδρου ήταν επιστέγασμα μιας ημέρας προσφυγών και διαβουλεύσεων, που προκλήθηκαν από αποκάλυψη ιρλανδικής εφημερίδας.

Οπως αποκάλυψε  άρθρο των Irish Times, ο ΟΗΕ απέστειλε προχθες, Δευτέρα, μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου σε όλους του τους εργαζομένους, ζητώντας τους να μην αποκαλούν «πόλεμο» ή «εισβολή» την κατάσταση στην Ουκρανία, αλλά να χρησιμοποιούν τους όρους «σύγκρουση» (conflict) ή «στρατιωτική επίθεση» (military offensive). Οι αρμόδιοι στον Οργανισμό αποδέχθηκαν ότι το μήνυμα εστάλη, όταν η εφημερίδα επικοινώνησε μαζί τους.

Μετά το μήνυμα Ζελένσκυ επιβεβαιώνεται πως ο ΟΗΕ απέσυρε την οδηγία μιά μέρα μετά, επιτρέποντας τη χρήση όλων των λέξεων.

Στο πρώτο μήνυμα, επίσης, ζητείται από τους εργαζόμενους στον ΟΗΕ να μην αναρτούν την ουκρανική σημαία σε προσωπικούς τους λογαριασμούς στα κοινωνικά δίκτυα ή και σε επίσημους λογαριασμούς ή ιστότοπούς τους, υπενθυμίζοντας πως «ως διεθνείς υπάλληλοι οφείλουμε να μην παίρνουμε μέρος» κι ότι υπάρχει κίνδυνος «για τη φήμη» του Οργανισμού. Αυτή η οδηγία δεν έχει αλλάξει.