Δασικές πυρκαγιές, κυκλώνες, πλημμύρες και ισχυρές βροχοπτώσεις, βρίσκονται ανάμεσα σε όσα έφερε η κλιματική αλλαγή το έτος που σιγά σιγά εκπνέει. Το κόστος των καταστροφών αυτών υπολογίζεται σε δισεκατομμύρια, με το πλήγμα να είναι μεγαλύτερο σε ό,τι αφορά το κόστος, για τις πιο εύπορες χώρες, καθώς διαθέτουν περισσότερες υποδομές και περιουσιακά στοιχεία, τα οποία επηρεάστηκαν από τις φυσικές καταστροφές.
Στις φτωχότερες χώρες όμως, αντίστοιχες φυσικές καταστροφές, μπορεί να μην είχαν το ίδιο κόστος, ακριβώς λόγω της έλλειψης υποδομών αλλά τα αποτελέσματα ήταν πολύ πιο αισθητά και ιδιαίτερα πιο καταστροφικά. Για ν α γίνει κατανοητή η δυσανάλογη επίπτωση στα φτωχότερα κράτη, η έκθεση αναφέρει πως οι οικονομικές απώλειες από ακραία καιρικά φαινόμενα είναι σχεδόν πέντε φορές μεγαλύτερες στις οικονομίες με χαμηλά εισοδήματα, απ’ ότι σε εκείνες με υψηλότερα. Ακόμα ένα στοιχείο που καταδεικνύει τα ολέθρια αποτελέσματα στις φτωχότερες χώρες είναι το γεγονός ότι μόλις 4% των απωλειών ήταν ασφαλισμένο σε σχέση με το 60% στις πλουσιότερες χώρες.
Η έκθεση αναφέρει συνολικά δέκα παραδείγματα που συνδέονται με την κλιματική αλλαγή. Πέραν των κατεστραμμένων υποδομών, πολλά από τα φυσικά φαινόμενα άφησαν πίσω τους και εκατόμβες νεκρών, ενώ αυξήθηκαν και οι ασθένειες που σχετίζονται με υδατογενείς παράγοντες.
Όλα αυτά τα στοιχεία σε συνδυασμό με την αύξηση της θερμοκρασίας του πλανήτη και τις θερμοκρασίες ρεκόρ που καταγράφηκαν σε περιοχές του κόσμου όπως η Σιβηρία, κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου σε σχέση με τις ενέργειες που πρέπει να αναληφθούν για την μείωση της συμβολής του ανθρώπινου παράγοντα στην κλιματική αλλαγή.