Ψηφίζεται σήμερα μετά από τρεις μέρες συζητήσεων στην Ολομέλεια της Βουλής το νέο αντεργατικό νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας με τίτλο «Επεξεργασία του σχ/ν του υπουργείου Εργασίας & Κοινωνικών Υποθέσεων “Ασφαλιστική μεταρρύθμιση και ψηφιακός μετασχηματισμός Εθνικού Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (e-ΕΦΚΑ)”». Υπενθυμίζεται ότι αρμόδιες επιτροπές για το νομοσχέδιο είχαν υπερψηφίσει οι βουλευτές της ΝΔ, η Ελληνική Λύση είχε επιφυλαχθεί για να ψηφίσει στην Ολομέλεια, ενώ τα υπόλοιπα κόμματα καταψήφισαν.
«Νομοθετείτε μνημόνια μετά το τέλος των μνημονίων»
Κατά τη διάρκεια της ομιλίας του, ο Αλέξης Τσίπρας τόνισε ότι παρά τις προεκλογικές υποσχέσεις για αύξηση των συντάξεων, η κυβέρνηση νομοθετεί μνημόνια μετά το τέλος των μνημονίων. «Τόσο καιρό μας λέγατε θα φέρετε αύξηση στις συντάξεις. Το πίστεψαν και οι συνταξιούχοι που παρακολουθούσαν από τις τηλεοράσεις. Πού είναι οι αυξήσεις στις συντάξεις; Εσείς έχετε προβλέψει συνολική συνταξιοδοτική δαπάνη μικρότερη κατά 200 εκ. το τρέχον έτος. Πώς γίνεται να δίνετε αυξήσεις δίνοντας λιγότερα; Εσείς νομοθετείτε μνημόνια μετά το τέλος των μνημονίων. Αυτό κάνετε. Η πολιτική σας είναι ο σκληρός πυρήνας του νεοφιλελευθερισμού».
Απευθυνόμενος στη ΝΔ δήλωσε «πως πέρυσι ψηφίσατε το νομοσχέδιο που φέραμε εμείς στη Βουλή για την επαναφορά της 13ης σύνταξης, ως μόνιμο μέτρο», προσθέτοντας «και για να είμαστε ακριβείς, ήταν μια ολόκληρη σύνταξη για τους χαμηλοσυνταξιούχους, και όσο ανέβαινε η κλίμακα ήταν αναλογική, σύμφωνα με τις αντοχές της ελληνικής οικονομίας».
Ο Α. Τσίπρας υπογράμμισε ότι η ΝΔ χαρακτήριζε «ψευτιά» και «προεκλογικό φιλοδώρημα» και παρά το ότι είχε εξαγγείλει τη διατήρηση της, με το νέο ασφαλιστικό την καταργεί. «Επιδιώξατε τότε να στρέψετε εναντίον της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ όσους δεν έλαβαν ολόκληρη τη σύνταξη αυτή. “Ψευτιά, προεκλογικό φιλοδώρημα” την αποκαλέσατε. Την ψηφίσατε βέβαια. Και παράλληλα εξαγγείλατε τότε την διατήρησή της για να μην δυσαρεστήσετε τους χαμηλοσυνταξιούχους. Και σήμερα τη καταργείτε σα να μη συμβαίνει τίποτα. Δεν υπήρξε ποτέ, μας λέτε».
«Πρόσβαση μόνο όσοι έχουν να πληρώσουν»
Ο Γενικός Γραμματέας του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, δήλωσε ότι σημερινός στόχος της κυβέρνησης της ΝΔ είναι να εφαρμόσει και όχι να καταργήσει το νόμο Κατρούγκαλου, να τον βελτιώσει καλύπτοντας νομικά κενά προκειμένου να παραδοθούν τα αποθεματικά των ταμείων στους ιδιώτες.
Περιέγραψε ως «τελειωτικό χτύπημα» για τα λαϊκά στρώματα το ασφαλιστικό που προωθεί η κυβέρνηση, υπογραμμίζοντας ότι στο νέο ασφαλιστικό θα έχουν πρόσβαση μόνο όσοι έχουν να πληρώσουν, γεγονός που εξηγεί και το ότι έχουν πυκνώσει τελευταία οι παρεμβάσεις των ιδιωτικών ασφαλιστικών εταιρειών.
«Το ασφαλιστικό αποπνέει τη βαθιά συντηρητική λογική της ΝΔ»
Η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής, Φώφη Γεννηματά, δήλωσε ότι «η κυβερνητική παρέμβαση στο ασφαλιστικό αποπνέει τη βαθιά συντηρητική λογική της ΝΔ», επισημαίνοντας πως η σημερινή κυβέρνηση εφαρμόζει τα όσα σχεδίασε η κυβέρνηση Τσίπρα με τον νόμο Κατρούγκαλου.
«Δεν καταργείτε τον περιβόητο Νόμο Κατρούγκαλου, απλά του κάνετε μακιγιάζ. Ζει και βασιλεύει. Απλώς αλλάζει όνομα και τώρα ονομάζεται Νόμος Κατρούγκαλου-Βρούτση», ανέφερε η Φ. Γεννηματά και πρόσθεσε ότι ανοίγει ο δρόμος για την κατάργηση των κλάδων επικούρησης και εφάπαξ, αφού με την πρόβλεψη για ενσωμάτωση του ΕΤΕΑΕΠ στον ΕΦΚΑ εξασφαλίζεται η προοπτική ανάπτυξης των επαγγελματικών Ταμείων κι ανοίγει ο δρόμος για την καθιέρωση ενός αμιγώς κεφαλοποιητικού συστήματος και την αφαίρεση του κοινωνικού χαρακτήρα της ασφάλισης.
Κατά τη διάρκεια της έναρξης των συζητήσεων, ο Γ. Βρούτσης είχε μιλήσει για νόμο – τομή και χαρακτήρισε «ιστορικό» το συγκεκριμένο νομοσχέδιο, καθώς θα επηρεάσει το μέλλον και των επόμενων γενεών. «Είναι ο νέος ασφαλιστικός νόμος, ο οποίος θα αλλάξει και θα επηρεάσει το μέλλον, όχι μόνο των σημερινών γενεών, αλλά και των ερχόμενων. Αυτός ο ιστορικός νόμος, ο οποίος ήρθε για να αποκαταστήσει αδικίες του παρελθόντος, να ευθυγραμμιστεί με τη συνταγματική τάξη και να αποκαταστήσει την αντισυνταγματικότητα του νόμου Κατρούγκαλου του ΣΥΡΙΖΑ, είναι ενώπιον της ελληνικής Βουλής».
Ο υπουργός είχε τονίσει ότι η σχετική διαδικασία έκλεισε με τον «πιο άνετο ιστορικά χρόνο» καθώς η διαβούλευση κράτησε δύο εβδομάδες, ενώ στην επιτροπή που επεξεργάστηκε το νομοσχέδιο κατέθεσαν τη γνώμη τους 40 φορείς, έναντι 23 στην αντίστοιχη διαδικασία για τον νόμο Κατρούγκαλου.
Η πρώην υπουργός Εργασίας, Έφη Αχτσιόγλου, είχε δηλώσει ότι το ασφαλιστικό ήρθε «μετά από μια μακρά περίοδο επικοινωνιακού ορυμαγδού και ακραίας προπαγάνδας για δήθεν γενικευμένες αυξήσεις στις συντάξεις και μειώσεις στις εισφορές», επισημαίνοντας πως είναι εις βάρος συνταξιούχων και επαγγελματιών, καθώς «η πραγματικότητα είναι ότι οι 9 στους 10 συνταξιούχοι χάνουν εισόδημα και ένας κερδίζει. Οι 9 στους 10 επαγγελματίες επιβαρύνονται για να γίνει ένα μεγάλο δώρο σε έναν».
Σύμφωνα με την Ε. Αχτσιόγλου, η κυβέρνηση έχει προβλέψει για τις συντάξεις του 2020 ένα ποσό μικρότερο κατά 200 εκατομμύρια σε σχέση με το 2019, κάνοντας την επιλογή για τη μείωση κοινωνικών δαπανών που βρίσκεται στον πυρήνα κάθε νεοφιλελεύθερου μοντέλου.
«Τα χρήματα που η κυβέρνηση της ΝΔ έχει προβλέψει για τις συντάξεις το 2020 είναι λιγότερα κατά 200 εκατ. ευρώ σε σχέση με το 2019. Άρα δεν μπορεί να μιλάει για γενικευμένες αυξήσεις τη στιγμή που μειώνει τη συνολική δαπάνη. Ο κ. υπουργός δεν τολμά να συγκρίνει τον προϋπολογισμό του 2020 με την εκτέλεση του 2019. Βάζει τον πήχη στα μνημόνια και αυτό πρέπει να το πει στους συνταξιούχους. Είναι στρατηγική επιλογή της κυβέρνησης και όχι έξωθεν καταναγκασμός. Είναι επιλογή μείωσης κοινωνικών δαπανών που βρίσκεται στον πυρήνα του πολιτικού σχεδίου της ΝΔ, όπως σε κάθε νεοφιλελεύθερο μοντέλο».
Παράλληλα, σημείωσε ότι το νέο ασφαλιστικό νομοσχέδιο «έχει τρεις περικοπές συντάξεων»:
α) Την περικοπή της μόνιμης 13ης σύνταξης -ολόκληρης για τους χαμηλοσυνταξιούχους και αναλογικής για υψηλότερες συντάξεις- για δεύτερη φορά από την ίδια κυβέρνηση και τον ίδιο υπουργό.
β) Την περικοπή της σύνταξης για πρώτη φορά κατά 30% για όσους συνταξιούχους εργάζονται πριν το 2016, μια άκρως τιμωρητική διάταξη. Την ίδια στιγμή, οι μετακλητοί των υπουργικών γραφείων της ΝΔ θα λαμβάνουν και μισθό και σύνταξη, μία ρύθμιση ευνοιοκρατίας για τον κομματικό στρατό.
γ) Το ποσοστό αναπλήρωσης από τα 40 έτη και μετά μειώνεται απότομα και ανεξήγητα από 2 % σε 0,5%».
Ο Γιώργος Μαρίνος του ΚΚΕ χαρακτήρισε το νομοσχέδιο «άκρως επικίνδυνο», τονίζοντας στην κυβέρνηση πως «καταδικάζετε τους συνταξιούχους σε θάνατο». Ανέφερε πως με 20 χρόνια εργασίας και 1.000 ευρώ το μήνα η σύνταξη για έναν εργαζόμενο, βγαίνει στα 542 ευρώ μικτά, για 30 χρόνια εργασίας με 1.000 ευρώ το μήνα η σύνταξη που προκύπτει είναι 647 ευρώ μικτά. Τόνισε ότι «από τους συνταξιούχους έχουν αφαιρεθεί 108 δισ. ευρώ για να δοθούν σε επιχειρηματίες, τραπεζίτες και άλλα τρωκτικά και πρόσθεσε ότι στόχος της ΕΕ, του μεγάλου κεφαλαίου και των κομμάτων της είναι η κατάργηση των κοινωνικών χαρακτηριστικών της ασφάλισης, η ανταποδοτικότητα και η ιδιωτικοποίηση με τους εργαζόμενους να δουλεύουν μέχρι τα βαθιά γεράματα με ελαστικές μορφές απασχόλησης και χωρίς Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας».
Κάλεσε τους εργαζόμενους στα συλλαλητήρια που θα πραγματοποιηθούν την Πέμπτη σε πολλές πόλεις της χώρας, προκειμένου να διεκδικήσουν τα δικαιώματα τους. Επισήμανε ότι εργαζόμενοι και συνταξιούχοι «πρέπει να συσπειρωθούν και να αγωνιστούν γύρω από τα αιτήματα για ενιαίο δημόσιο καθολικό και υποχρεωτικό σύστημα κοινωνικής ασφάλισης με δωρεάν Υγεία και πρόνοια με κατάργηση όλων των χαρατσιών, για την αποκατάσταση των απωλειών και την επιστροφή των κλεμμένων αποθεματικών για τα οποία πρέπει να πληρώσουν κράτος και εργοδοσία».
Η Μάρια Απατζίδη του ΜέΡΑ25 τονίζει πως το νέο ασφαλιστικό «αφενός δεν επιτρέπει ένα αξιοπρεπές βιοτικό επίπεδο και αφετέρου δεν αποτρέπει τη φτώχεια του συνταξιοδοτικού πληθυσμού». Παράλληλα, αναφέρει πως το ασφαλιστικό «αφήνει μία ολόκληρη γενιά ξεκρέμαστη, μετατρέποντας το σύστημα κοινωνικής ασφάλισης από αναδιανεμητικό σε ανταποδοτικό- κεφαλαιοποιητικό», καθώς «στην πραγματικότητα δεν είναι τίποτ’ άλλο παρά εφαρμοστικός νόμος του νόμου Κατρούγκαλου, καθώς εφαρμόζει και ισχυροποιεί την προηγούμενη νομοθεσία με μόνη εξαίρεση την αποσύνδεση των ασφαλιστικών εισφορών από το φορολογητέο εισόδημα».
Κινητοποιήσεις διαμαρτυρίας
Το ΠΑΜΕ πραγματοποιεί συλλαλητήρια το απόγευμα σε αρκετές πόλεις της χώρας. Η μεγάλη συγκέντρωση θα πραγματοποιηθεί στα Προπύλαια στις 18:30, ενώ στη Θεσσαλονίκη υπάρχει κάλεσμα για τις 19:00 στο Άγαλμα Βενιζέλου.
Όπως αναφέρει το ΠΑΜΕ σε ανακοίνωση του, η μεγάλη επιτυχία της απεργίας στις 18 Φλεβάρη και οι μαζικές απεργιακές συγκεντρώσεις σε όλη την Ελλάδα επιβεβαίωσαν ότι η κυβέρνηση της ΝΔ δεν έχει την αποδοχή και τη νομιμοποίηση του ελληνικού λαού. Τονίζουν πως με το νέο ασφαλιστικό επιδιώκεται, ανάμεσα σε άλλα, η νέα μείωση των συντάξεων και η αύξηση των ηλικιακών ορίων συνταξιοδότησης που θα φτάσουν τα 70 έτη. Καλούν τον κόσμο να αντιδράσει στα αντιλαϊκά σχέδια της κυβέρνησης και να διεκδικήσει τα δικαιώματα τους.
Αναλυτικά η ανακοίνωση:
«Η μεγάλη επιτυχία της απεργίας στις 18 Φλεβάρη και οι μαζικές απεργιακές συγκεντρώσεις σε όλη την Ελλάδα επιβεβαίωσαν ότι η κυβέρνηση της ΝΔ δεν έχει την αποδοχή και τη νομιμοποίηση των εργαζομένων όπως και των φτωχών λαϊκών στρωμάτων, των συνταξιούχων, της νεολαίας για την ψήφιση του νέου αντιασφαλιστικού οδοστρωτήρα. Η πλειοψηφία του λαού μας δηλώνει αντίθετη στα νέα αντιλαϊκά μέτρα.
Η επίθεση της κυβέρνησης και οι συκοφαντίες ενάντια στους απεργιακούς αγώνες των συνδικάτων και στα αιτήματά τους που εκπορεύονται κατευθείαν από το υπ. Εργασίας δεν μπορούν να κρύψουν την αλήθεια.
Η κυβέρνηση της ΝΔ με το νομοσχέδιο Κατρούγκαλου – Βρούτση και με την αναλογιστική μελέτη που το συνοδεύει, επιβεβαιώνει:
Την παραπέρα μείωση των συντάξεων, η οποία στο πέρασμα του χρόνου θα μεγαλώνει.
Την αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης, τα οποία για τους νέους εργαζόμενους θα φτάνουν στο 70ό έτος.
Τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών προς όφελος των επιχειρήσεων.
Τη μείωση της κρατικής χρηματοδότησης που περιορίζεται στο ελάχιστο.
Οι κυβερνητικές απάτες που βαφτίζουν τις μειώσεις στις συντάξεις ως αυξήσεις, η συνεχής μείωση της κρατικής χρηματοδότησης, η “χωρίς τέλος” αύξηση των ορίων ηλικίας και το χτύπημα των νέων εργαζομένων, αποτελούν τον πυρήνα του νόμου Κατρούγκαλου – Βρούτση.
Πιο συγκεκριμένα:
Οι μειώσεις στις κύριες συντάξεις μόνο για το 2020 θα είναι πάνω από 1 δισ. ευρώ.
Οι όποιες αυξήσεις ψίχουλα στις επικουρικές ή σε μια μικρή μερίδα συνταξιούχων από τις προσαρμογές στα ποσοστά αναπλήρωσης δεν μπορούν να αντισταθμίσουν το μαχαίρι που πέφτει από την κατάργηση του ΕΚΑΣ και του επιδόματος της “13ης σύνταξης”. Όλα τα παραπάνω σημαίνουν ότι η συντριπτική πλειοψηφία των συνταξιούχων θα δουν μειώσεις μέσα στο 2020.
Η κυβέρνηση ενταφιάζει τη 13η και 14η σύνταξη. Χλευάζει μάλιστα το δίκαιο αίτημα της επαναφοράς τους. Έτσι οι εργαζόμενοι θα συνεχίζουν να πληρώνουν εισφορές 14 μήνες αλλά να παίρνουν σύνταξη τους 12 μήνες. Καθεστώς που όσο συνεχίζεται ανοίγει το δρόμο για την κατάργηση του 13ου και 14ου μισθού και στον ιδιωτικό τομέα!
Κατοχυρώνεται η λογική του “προσδόκιμου ορίου ζωής” για να ανοίξει το δρόμο για την αύξηση ηλικίας συνταξιοδότησης. Ειδικά για όσους νέους εργαζόμενους μπαίνουν τώρα στην παραγωγή ή έχουν μπει τα τελευταία 5 χρόνια προσδιορίζει την αύξηση σε αυτά τα όρια κλιμακωτά ως και τα 70 χρόνια!!!
Ένας νέος άνθρωπος με όλες αυτές τις ελαστικές μορφές απασχόλησης θα πρέπει να δουλεύει δυο ζωές για να καλύψει τα ανώτερα όρια συνταξιοδότησης αλλιώς θα πρέπει να βολευτεί με τα 345 ευρώ της “εθνικής σύνταξης” για 15 χρόνια δουλειάς (4.500 ένσημα) και τα 380 ευρώ για τα 20 χρόνια δουλειάς (6.000 ένσημα).
Τα ψέματα και οι συκοφαντίες της κυβέρνησης της ΝΔ δεν έχουν τελειωμό. Όπως δεν έχει τελειωμό ο εμπαιγμός του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ προς τους εργαζόμενους αυτής της χώρας.
Τίποτα δεν είναι τυχαίο. Υπηρετούν με συνέπεια εδώ και 30 χρόνια μια αντιλαϊκή πολιτική, που με σειρά νόμων ξήλωναν τη δημόσια και κοινωνική ασφάλιση, χάρισαν δις ευρώ από τα αποθεματικά των ασφαλιστικών ταμείων στις τράπεζες και στα κοράκια της ιδιωτικής ασφάλισης και που με κορύφωση του Νόμο Κατρούγκαλου καθιερώνει τους τρεις πυλώνες στην Ασφάλιση (σύστημα Πινοσέτ) που θωρακίζει και ενισχύει το νομοσχέδιο Βρούτση.
Αυτή είναι και η πολιτική που χτυπά τα συνδικαλιστικά μας δικαιώματα και το δικαίωμα των εργαζομένων στην απεργία και που η κυβέρνηση ετοιμάζει νέο αντιδραστικό νόμο για τον περιορισμό των διαδηλώσεων.
Οι εργαζόμενοι δε θα μείνουμε με τα χέρια σταυρωμένα!
Παραμερίζουμε την ηγεσία της ΓΣΕΕ που αντί να υπερασπίζεται τα εργατικά συμφέροντα οργανώνει συνέδριο παρωδία με εισαγγελείς και ΜΑΤ έχοντας ανταλλάξει τον ενταφιασμό της δημόσιας κοινωνικής ασφάλισης με τη συνδικαλιστική της επιβίωση. Μια ηγεσία που όλοι οι κλάδοι που αγωνίζονται αυτή την περίοδο, στη ΛΑΡΚΟ, στα λιμάνια, στον ΟΤΕ, στις αστικές συγκοινωνίες την είχαν απέναντι, μαζί με τους εργοδότες και την κυβέρνηση.
Οργανώνουμε τον αγώνα με όλες τις μορφές, με κινητοποιήσεις, με παραστάσεις διαμαρτυρίας, με συλλαλητήρια, με στάσεις εργασίας.
Έχουμε ευθύνη απέναντι στην οικογένειά μας και στα νέα παιδιά που τα οδηγούν στα νύχια των ιδιωτικών ασφαλιστικών εταιρειών και των εμπόρων της Υγείας.
Διεκδικούμε:
Κοινωνική Ασφάλιση για όλους, δημόσια, υποχρεωτική. Υγεία – Πρόνοια αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν.
Κατάργηση του νόμου Κατρούγκαλου και όλων των αντιασφαλιστικών μνημονιακών νόμων.
Κατάργηση της αύξησης των ορίων ηλικίας στα 67 έτη. Όρια ηλικίας στα 60 για τους άνδρες, 55 για τις γυναίκες, 5 χρόνια λιγότερα για τα ΒΑΕ.
Επαναφορά της 13ης και 14ης σύνταξης.
Κατώτερη σύνταξη στο 80% του μισθού. Καμία σύνταξη κάτω από 600 ευρώ.
Πλήρης κρατική εγγύηση όλων των συντάξεων.
Όλοι στα συλλαλητήρια στις 27 Φλεβάρη σε όλη την Ελλάδα
Στην Αθήνα, στα Προπύλαια, στις 18.30».
Συγκέντρωση και από την ΑΔΕΔΥ
Σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας καλεί η ΑΔΕΔΥ στις 18:00 έξω από το κτήριο της Βουλής, διεκδικώντας την απόσυρση του νομοσχεδίου και τη μη ψήφισή του από τη Βουλή και τη σταδιακή αποκατάσταση όλων των συντάξεων.
Τα αιτήματα της ΑΔΕΔΥ:
Απόσυρση του αντιασφαλιστικού νομοσχεδίου Βρούτση και μη ψήφισή του από τη Βουλή.
Κατάργηση του Νόμου Κατρούγκαλου (Ν. 4387/16) για το ασφαλιστικό και όλων των αντιασφαλιστικών – αντισυνταξιοδοτικών νόμων.
Σταδιακή αποκατάσταση όλων των συντάξεων.
Καμία ιδιωτικοποίηση της κοινωνικής ασφάλισης.
Καθιέρωση συστήματος κοινωνικής ασφάλισης που θα εγγυάται αξιοπρεπή διαβίωση για τους συνταξιούχους, όπως ορίζει το Σύνταγμα. Επαναφορά 13ης και 14ης σύνταξης.