Σε εξέλιξη είναι η συζήτηση του νομοσχεδίου για την ψήφο των αποδήμων στη Βουλή. Η ψηφοφορία αναμένεται το απόγευμα, ενώ φαίνεται πως δε θα συγκεντρωθούν οι 200 ψήφοι που απαιτούνται για να εγκριθεί το νομοσχέδιο του Υπουργού Εσωτερικών, Μάκη Βορίδη. Το σχέδιο νόμου προβλέπει ότι στις εθνικές εκλογές μπορούν να μετέχουν από τον τόπο κατοικίας τους όλοι οι απόδημοι που είναι εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους και όχι μόνο όσοι μπορούν να αποδείξουν διετή διαμονή στην πατρίδα τα τελευταία 35 έτη και να έχουν φορολογική δήλωση το εκλογικό έτος, όπως ισχύει με το νόμο του 2019. Να σημειωθεί ότι για να υπερψηφιστεί το νομοσχέδιο πρέπει να λάβει 200 ψήφους. Υπερψηφίζουν η ΝΔ , το ΚΙΝΑΛ και η Ελληνική Λύση. Καταψηφίζει ο ΣΥΡΙΖΑ, ενώ «όχι» στο νομοσχέδιο λένε ΚΚΕ και ΜέΡΑ 25.

ΝΔ: «Είμαστε έτοιμοι για συναίνεση με ΣΥΡΙΖΑ»

Κάλεσμα προς τον ΣΥΡΙΖΑ για συναίνεση απηύθυνε εκ νέου ο υπουργός Εσωτερικών, Μάκης Βορίδης, δηλώνοντας ανοικτός να ξεκινήσει άμεσα, νέα συζήτηση πάνω σε τεχνικά ζητήματα για την ψήφο των απόδημων, με την προϋπόθεση να κάνει δεκτό η αξιωματική αντιπολίτευση ότι η ψήφος τους θα είναι ισότιμη και θα προσμετράτε στο συνολικό εκλογικό αποτέλεσμα. «Εμείς θέλουμε η ψήφος των κατοίκων του εξωτερικού να είναι ισότιμη και να προσμετράτε στο εκλογικό αποτέλεσμα. Όλα τα υπόλοιπα, όπως για παράδειγμα αν θα γίνει η εκλογή των εκπροσώπων των αποδήμων με λίστα, αν θα είναι επικρατείας ή θα εκλεγούν με λίστα και με τι αναλογία, μπαίνουν στο πλαίσιο μιας τεχνικής συζήτησης την οποία είμαστε έτοιμοι να κάνουμε», τόνισε χαρακτηριστικά ο Μ. Βορίδης.

«Είμαι έτοιμος να συμφωνήσουμε στα πάντα και θα είμαι απολύτως ανεκτικός για να διαμορφώσουμε αυτού του τύπου συναίνεση. Όμως, δεν πρόκειται να παίξουμε με ίσως ή αλλά. Θέλουμε καθαρές κουβέντες . Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει την απαιτούμενη πλειοψηφία, απευθύνομαι σε αυτόν και μόλις κάνει δεκτές τις δύο αυτές προϋποθέσεις ξεκινά αμέσως η τεχνική συζήτηση για τα πάντα την οποία μπορούμε να την κάνουμε άνετα» κατέληξε ο υπουργός.

ΣΥΡΙΖΑ: «Η κυβέρνηση δείχνει δήθεν στους ομογενείς ότι τους αφουγκράζεται»

Ομιλία στη Βουλή επί του νομοσχεδίου του Υπουργείου Εσωτερικών για την ψήφο των αποδήμων πραγματοποίησε ο βουλευτής Χίου του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ και Α΄ Αντιπρόεδρος της Επιτροπής Ελληνισμού της Διασποράς Ανδρέας Μιχαηλίδης. Χαρακτήρισε «θλιβερά ιδιότυπη» τη συζήτηση του νομοσχεδίου, πρώτον επειδή η κυβέρνηση έρχεται να ακυρώσει τον νόμο του 2019, ο οποίος αποτέλεσε σπάνια περίπτωση πολιτικού συμβιβασμού και ο οποίος επίλυε μια μακρόχρονη εκκρεμότητα της ελληνικής πολιτείας έναντι του Απόδημου Ελληνισμού και, δεύτερον, επειδή η κυβέρνηση εκ των προτέρων ξέρει ότι ο νόμος δεν θα εφαρμοστεί, λόγω της αυξημένης πλειοψηφίας που απαιτείται συνταγματικά.

Καθώς δεν προκύπτει να υπάρχει κάποιος άλλος λόγος αλλαγής του νόμου, ο οποίος δεν έχει προλάβει καν να δοκιμαστεί στην πράξη, αναγκαστικά συμπεραίνουμε, υποστήριξε ο  Α. Μιχαηλίδης, ότι η ΝΔ αθετεί τη διακομματική συμφωνία του 2019 για μικροκομματικούς λόγους: για να κλείσει το μάτι εγχώρια, μικρά συντηρητικά ακροατήρια και να δείξει στους ομογενείς ότι, δήθεν, τους αφουγκράζεται αυθεντικά. Απαιτεί θράσος, σημείωσε, να το πράττει αυτό το κόμμα που ενώ είχε άπειρες ευκαιρίες να νομοθετήσει την ψήφο των αποδήμων με όποιο τρόπο ήθελε, όπως και το ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ, τα 40 χρόνια που κυβερνούσαν τη χώρα, δεν το έπραξε ποτέ.

Αναφορικά με το περιεχόμενο του νομοσχεδίου, τόνισε πως εν ολίγοις καταργεί τα κριτήρια συμμετοχής στις εκλογές που υπάρχουν στον υφιστάμενο νόμο και με τα οποία είχε συμφωνήσει η ΝΔ. Η θέση του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ είναι διαχρονικά η απροϋπόθετη άσκηση του εκλέγειν και εκλέγεσθαι για τους ομογενείς, με τον εύλογο περιορισμό της προσμέτρησης της ψήφου τους σε ειδικές εκλογικές περιφέρειες εξωτερικού. Επί της ουσίας, τόσο τα κριτήρια που περιλαμβάνονταν στο νόμο του 2019 – με τα οποία είχε συμφωνήσει η ΝΔ – όσο και οι προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ  αποτελούν παραλλαγές μιας εύλογης στάθμισης που παρατηρείται στην έννομη τάξη πλήθους ευρωπαϊκών και άλλων κρατών. Ο Α. Μιχαηλίδης κατέληξε τονίζοντας ότι οι «ομογενείς έχουν και μνήμη και κρίση»: θυμούνται ότι η ΝΔ είναι η παράταξη που, διαχρονικά, με τις πολιτικές της τους έδιωξε από την πατρίδα και αντιλαμβάνονται ότι το παρόν νομοσχέδιο της κυβέρνησης αποτελεί μια τυχοδιωκτική προσπάθεια χαϊδέματος των αυτιών.

ΜέΡΑ25: «Είναι σα να βάζετε κραγιόν σε γουρούνι – δεν τον καλλωπίζετε έτσι κ. Βορίδη τον νόμο για τους απόδημους»

Ο γραμματέας του ΜέΡΑ25 δήλωσε ότι είναι απολύτως σύμφωνος με την πρόταση του Βορίδη και τις προϋποθέσεις που έθεσε, ωστόσο όπως είπε, το νομοσχέδιο που συζητείται σήμερα στη Βουλή, παραβιάζει την ισότιμη ψήφο για αυτό και το κόμμα του το καταψηφίζει. Στην τοποθέτησή του ο Γιάνης Βαρουφάκης εξήγησε τους λόγους που καταψηφίζει το συγκεκριμένο νομοσχέδιο και κατέθεσε τροπολογία με την οποία ζητά να υπάρχουν εκλογικές περιφέρειες για τους αποδήμους. «Η επιλογή του ΜέΡΑ 25 είναι «ισότιμη ψήφος σε όλες και όλους. Εκλογικές Περιφέρειες Απόδημου Ελληνισμού, με αριθμό Βουλευτών αντίστοιχο των εγγεγραμμένων και πολιτικό κόστος – χωρίς παιχνίδια με το ψηφοδέλτιο Επικρατείας», είπε ο ίδιος.

«Σήμερα έχουμε μια ευκαιρία να κάνουμε το σωστό και να είμαστε περήφανοι για δεκαετίες: Να αποκαταστήσουμε μια μεγάλη αδικία 200 ετών απέναντι στους ξενιτεμένους Έλληνες και Ελληνίδες: Να τους αποδώσουμε εκείνο που έπρεπε να έχουν δικαιωματικά: Ισότιμο και πλήρες δικαίωμα στο εκλέγειν και στο εκλέγεσθαι», τόνισε ο γραμματέας του ΜέΡΑ 25, υπογραμμίζοντας πως «είμαστε το μόνο κόμμα που θέλουμε οι απόδημοι να έχουν πλήρες και ισότιμο με τους εν Ελλάδι Έλληνες δικαίωμα στο εκλέγειν και στο εκλέγεσθαι».

Σε σχέση με τον προηγούμενο νόμο που ψηφίστηκε και σήμερα έρχονται τροποποιήσεις του, ο κ. Γ. Βαρουφάκης ανέφερε πως «δικαιώνει την στάση μας τότε που σας βλέπαμε να κόβετε και να ράβετε ένα νομοθετικό έκτρωμα που να αντανακλά την μεταξύ σας συναίνεση για το πως θα χειραγωγηθεί η ψήφος των ξενιτεμένων» και πρόσθεσε: «Τίποτα πιο ωραίο από την αναγνώριση ενός λάθους» αλλά δυστυχώς, ο πραγματικός  στόχος του νομοσχεδίου της κυβέρνησης είναι να παίξετε με τον ΣΥΡΙΖΑ «ένα blame game μεταξύ σας στην πλάτη των ξενιτεμένων μας και με θύμα την έννοια της ισονομίας».

«Έχοντας πρώτα συμφωνήσει με τον ΣΥΡΙΖΑ τα δύο εγκλήματα εναντίον της λογικής, τους απαράδεκτους περιορισμούς και την βεβήλωση της ισοτιμίας μεταξύ της ψήφου απόδημου και ελλαδίτη, λέτε: Καλά, ας διορθώσουμε το ένα από τα δύο. Ας άρουμε τους περιορισμούς στο ποιοι ψηφίζουν. Για το δεύτερο έγκλημα όμως κιχ: κουτσουρεμένο δικαίωμα εκλέγειν μηδέν δικαίωμα εκλέγεσθαι με σταυρό», υπογράμμισε ο κ. Βαρουφάκης. «Είναι», είπε «σα να βάζετε κραγιόν σε γουρούνι – δεν τον καλλωπίζετε έτσι κ. Βορίδη τον νόμο για τους απόδημους».

Κάλεσε κυβέρνηση και κόμματα να σταματήσουν «τα παιχνίδια με τους απόδημους». «Πηγαίντε να τσακωθείτε σε άλλη παιδική χαρά», τόνισε χαρακτηριστικά. Ο γραμματέας του ΜέΡΑ 25, ανέφερε πως εμείς «είμαστε το μόνο κόμμα που είχαμε ήδη υποψηφίους στο Επικρατείας μας από τους απόδημους Έλληνες, όμως παρ όλο που θα κερδίσουμε ψήφους εάν περάσει το σημερινό νομοσχέδιό σας, είμαστε κόμμα αρχών και θα επιμείνουμε σε όσα προωθούμε για την ισοτιμία της ψήφου». Απευθυνόμενος στον υπουργό Εσωτερικών Μάκη Βορίδη είπε: «Δεχτείτε την τροπολογία του ΜέΡΑ25 μην κρύβεστε κ. υπουργέ πίσω από την άρνηση του ΣΥΡΙΖΑ: Ιδρύστε Εκλογικές Περιφέρειες Αποδήμων απολύτως ισότιμες με τις εν Ελλάδι περιφέρειες». Οι Εκλογικές Περιφέρειες Αποδήμων θα ενισχύσουν τις ελληνικές κοινότητες και τους ενεργούς απόδημους, τόνισε.

Για την επιστολική ψήφο, ο κ. Γ. Βαρουφάκης, είπε πως το ΜέΡΑ 25 είναι κάθετα αντίθετο «γιατί δεν θέλουμε βία και νοθεία στις εκλογές, με την επιστολική ψήφο διαβρώνεται μία από τις κατακτήσεις της μεταπολίτευσης, η έλλειψη έστω υποψίας ότι υπάρχει εξαγορά ψήφων». Και πρότεινε για τους απόδημους που είναι πολλά χιλιόμετρα μακριά από τις προξενικές αρχές το υπουργείο Εσωτερικών να μπορεί να ενεργοποιήσει μια διαδικασία ώστε να στήνονται κάλπες και στις κοινότητες, όχι απλά στα προξενεία, με την ευθύνη των κοινοτήτων αυτών και του υπουργείου Εσωτερικών για τις εφορευτικές επιτροπές και τους δικαστικούς αντιπροσώπους. Ο κ. Γιάνης Βαρουφάκης ανέφερε πως «το νομοσχέδιο της Κυβέρνησης παραβιάζει την ισοτιμία της ψήφου αυτών των απόδημων και για αυτό το καταψηφίζουμε».

Ο υπουργός Εσωτερικών Μάκης Βορίδης, από την πλευρά του ανέφερε πως δύο είναι οι στρατηγικές προϋποθέσεις που θέλουμε συμφωνία: Η άρση όλων των περιορισμών στον προσδιορισμό του εκλογικού σώματος που θα διευκολυνθεί στην άσκηση του εκλογικού δικαιώματος. Και το δεύτερο να μετρά η ψήφος ισότιμα, όλα τα υπόλοιπα είναι τεχνικά θέματα που μπορούμε να τα συνδιαμορφώσουμε από κοινού, για αυτό και σήμερα δεν αποδέχομαι την τροπολογία σας

Απαντώντας στον υπουργό ο κ. Βαρουφάκης είπε: «Συμφωνώ απολύτως με τους δύο όρους που λέτε: κανένας περιορισμός, ισότιμη ψήφος. Το νομοσχέδιό σας όμως, μας δίνει την ακύρωση των περιορισμών όχι όμως και την ισότιμη ψήφο. Εάν θέλατε πραγματικά να κάνετε αυτό που λέτε θα ξεκινούσατε μια διαδικασία διαλόγου με τα κόμματα για να συμφωνήσουμε πρώτα στους όρους που εσείς λέτε ότι είναι απαράβατοι. Και αφού εξασφαλίζατε ότι έχουν τους 200 ψήφους για την ψήφιση του νομοσχεδίου τότε θα το φέρνατε. Αυτό όμως το νομοσχέδιο παραβιάζει την ισοτιμία της ψήφου και για αυτό το καταψηφίζουμε».