Αναλυτικά, την εκτίμηση ότι το περιθώριο δράσης των κεντρικών τραπεζών δεν έχει εξαντληθεί ακόμη εξέφρασε ο πρόεδρος του Eurogroup, Γερούν Ντέισελμπλουμ, τασσόμενος υπέρ της λήψης πρόσθετων νομισματικών μέτρων.

Ωστόσο, έσπευσε να διευκρινίσει ότι η περαιτέρω δράση προϋποθέτει προσεκτικό σχεδιασμό. «Δεν θεωρώ ότι η νομισματική πολιτική έχει ολοκληρωθεί, υπάρχει περιθώριο ώστε να γίνουν περισσότερα πράγματα» δήλωσε ενδεικτικά, στο περιθώριο της Συνόδου των G20, στη Σαγκάη.

«Πρέπει να υπάρξει ειδική μέριμνα, ώστε τα νέα μέτρα να καταστούν αποτελεσματικά και να επιδράσουν θετικά στην οικονομία» συνέχισε ο Ντάισελμπλουμ.

Δεν βλέπει λόγο άμεσης ανησυχίας

Σχετικά με την Ευρωζώνη, διαβεβαίωσε ότι οι θεσμικοί φορείς έχουν γνώση των κινδύνων της χαλαρής νομισματικής πολιτικής, ξεκαθαρίζοντας βέβαια, ότι δεν υπάρχει λόγος άμεσης ανησυχίας.

«Η επεκτατική πολιτική της ΕΚΤ επιτρέπει στην Ευρωζώνη να ανακάμπτει οικονομικά» τόνισε, επαναλαμβάνοντας ότι προς ώρας, δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος «φούσκας».

Σόιμπλε: Μόνο μεταρρυθμίσεις

Ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε από την πλευρά του, δήλωσε πως «πρέπει να κάνουμε σαφές ότι τα περιθώρια της νομισματικής πολιτικής έχουν εξαντληθεί… και πρέπει να σκεφτούμε το πώς μπορούμε να επιτύχουμε την εφαρμογή μεταρρυθμίσεων».

Στο πλαίσιο της συνόδου των κεντρικών τραπεζιτών και των υπουργών Οικονομικών της Ομάδας των Είκοσι (G20), υποστήριξε ακόμη πως «θα ήταν τρομερό λάθος» να σταματήσει ή να αποδυναμωθεί ο έλεγχος των ρυθμιστικών αρχών στις αγορές.

Ο γερμανός υπουργός Οικονομικών είπε, επίσης, ότι η επεκτατική νομισματική και δημοσιονομική πολιτική που εφαρμόστηκε από κυβερνήσεις και κεντρικές τράπεζες ενδέχεται να δημιούργησε την επόμενη κρίση.

«Αν θέλεις η πραγματική οικονομία να αναπτυχθεί δεν υπάρχουν παρακαμπτήριες οδοί με τις οποίες αποφεύγεις τις μεταρρυθμίσεις» επέμεινε ο Σόιμπλε. «Το να μιλάμε για πακέτα τόνωσης της οικονομίας απλώς μας αποσπά από το αληθινό έργο που έχουμε μπροστά μας».


Φούσκες, κίνδυνοι και οικονομία-ζόμπι

Παράλληλα, σχετικά με τις φούσκες σημείωσε: «Το μοντέλο της ανάπτυξης που χρηματοδοτείται από νέο χρέος έχει φτάσει στα όριά του. Δημιουργεί νέα προβλήματα, αυξάνει τα χρέη, δημιουργεί φούσκες και ανάληψη υπερβολικών κινδύνων, μετατρέποντας την οικονομία σε ζόμπι» πρόσθεσε.